Πόλεμος λέξεων μεταξύ Λονδίνου-Βρυξελλών για το διαφαινόμενο ναυάγιο στις συνομιλίες του Brexit

Την αντίδραση της Ντάουνινγκ Στριτ έχει προκαλέσει η τοποθέτηση του Ντόναλντ Τουσκ στο Twitter με την οποία χρέωσε στην ουσία στον Μπόρις Τζόνσον «ένα ανόητο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών» αναφορικά με τη διαφαινόμενη κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για μια νέα συμφωνία του Brexit.
 
Το tweet του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ακολούθησε την ενημέρωση προς βρετανικά ΜΜΕ από ανώνυμη «πηγή» της Ντάουνινγκ Στριτ για την πρωινή τηλεφωνική επικοινωνία του Βρετανού πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ.
 
Η πηγή ανέφερε ότι η κα Μέρκελ απαίτησε την παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην τελωνειακή ένωση. Ο ίδιος ανώνυμος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι αυτή η στάση της ΕΕ σημαίνει ότι μια συμφωνία για το Brexit είναι «στην ουσία αδύνατη», όχι μόνο τώρα, αλλά και οποιαδήποτε άλλη στιγμή, καθώς και ότι απειλεί να «τορπιλίσει» την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία.
 
Αντιδρώντας στο μήνυμα του κ. Τουσκ, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ σχολίασε ότι η βρετανική πλευρά εξακολουθεί να επιζητά μια συμφωνία και ότι δεν είναι το Λονδίνο που χρησιμοποιεί ρητορική περί επίρριψης ευθυνών.
 
Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι επικαλέστηκε το tweet του κ. Τουσκ, σχολιάζοντας ότι «είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς» με την κατηγορία σε βάρος του Μπόρις Τζόνσον. «Αντικατοπτρίζει τον εκνευρισμό στην ΕΕ και το τι διακυβεύεται για όλους μας», πρόσθεσε ο κ. Κόβενι.
 
Η γερμανική κυβέρνηση έχει αποφύγει να αναφερθεί στο περιεχόμενο της πρωινής συνομιλίας Μέρκελ-Τζόνσον, ωστόσο ευρωπαϊκές πηγές των βρετανικών μέσων ενημέρωσης σχολιάζουν ότι αυτή η γλώσσα δεν συνάδει με τη γλώσσα που χρησιμοποιεί συνήθως η καγκελάριος, ούτε με την επίσημη θέση της ΕΕ.
 
Στο εσωτερικό, ο κ. Τζόνσον και η Ντάουνινγκ Στριτ κατηγορήθηκαν από τον σκιώδη υπουργό Brexit των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ για «ακόμα μία κυνική απόπειρα να σαμποτάρουν τις διαπραγματεύσεις».
 
Η ηγέτιδα του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζιον, είπε στο ίδιο πνεύμα ότι η ανώνυμη ενημέρωση από την Ντάουνινγκ Στριτ είναι μία «αξιολύπητα προφανής απόπειρα μετακύλισης της ευθύνης για το φιάσκο του Brexit σε οποιονδήποτε άλλο πλην της κυβέρνησης».
 
Το θέμα κυριάρχησε και στην απογευματινή ενημέρωση προς τη Βουλή των Κοινοτήτων από τον υπουργό αρμόδιο για το συντονισμό των προετοιμασιών για ένα ‘no deal’, Μάικλ Γκόουβ.
 
Ο κ. Γκόουβ κλήθηκε πολλές φορές να καταδικάσει τον επιθετικό τόνο της ανώνυμης ενημέρωσης για τη συνομιλία Μέρκελ-Τζόνσον. Ο υπουργός απέφυγε να το κάνει. Πιστεύεται ευρέως ότι η πηγή δεν είναι άλλος από τον αμφιλεγόμενο κορυφαίο σύμβουλο του πρωθυπουργού, Ντόμινικ Κάμινγκς, ο οποίος πρωτοήρθε σε επαφή με το Συντηρητικό Κόμμα ως σύμβουλος του κ. Γκόουβ.
 
Η ανανεωμένη έκθεση ετοιμότητας από την κυβέρνηση περιγράφει μία κατάσταση αυξημένης προετοιμασίας και ενημέρωσης επιχειρήσεων σε σχέση με την προηγούμενη εκδοχή του αντίστοιχου σχεδίου, που τόνιζε πιθανές ελλείψεις σε φάρμακα και φρέσκα τρόφιμα, μεταξύ άλλων.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πιθανή αντιπρόεδρος του Τραμπ υπερασπίζεται τη θανάτωση σκύλου διά πυροβολισμού
Εξετάζει αντιπρόταση του Ισραήλ με τους όρους για την επίτευξη εκεχειρίας η Χαμάς
Η Αίγυπτος προτείνει μεσοπρόθεσμη συμφωνία εκεχειρίας με απελευθέρωση 20-40 ομήρων
Στο Λονδίνο εκλήθη ο Ρώσος πρεσβευτής μετά τη σύλληψη για υπόθεση εμπρησμού που σχετίζεται με την Ουκρανία
Επιστρέφει στα δημόσια καθήκοντα ο βασιλιάς Κάρολος
Μία 60χρονη στέφθηκε Μις Μπουένος Άιρες-«Εκπροσωπώ νέο παράδειγμα στα καλλιστεία»
Για ναζιστική νοοτροπία κατηγορεί τον Νετανιάχου ο Ερντογάν
Δασκάλα παραδέχτηκε ότι σκότωσε τον σύντροφό της και τον έθαψε στον κήπο
Επίσημο τέλος στο κέντρο παρακολούθησης της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Επείγουσα εκκένωση δύο νοσοκομείων στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών