Ιστορική στιγμή για τις γυναίκες στην Τεχεράνη-Για πρώτη φορά θα μπουν σε γήπεδο

Τον περασμένο Μάρτιο η 29χρονη Σαχάρ Τζονταγιάρι συνελλήφθη από τις αρχές του Ιράν καθώς ντυμένη ως άνδρας προσπάθησε να εισέλθει στο γήπεδο της αγαπημένης της ομάδας Εστεγκλάλ Τεχεράνης, η οποία αντιμετώπιζε την Αλ Αίν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
 
Στο θεοκρατούμενο Ιράν απαγορεύεται η είσοδος των γυναικών στα ποδοσφαιρικά γήπεδο και η Σαχάρ, γνωστή ως το «μπλε κορίτσι» (λόγω των χρωμάτων της αγαπημένης της ομάδας) έμεινε για δύο ημέρες στις περιβοήτες φυλακές Γκαρτσάκ (είναι στην έρημο στην πόλη Βαραμίν στα ανατολικά της Τεχεράνης) και απελευθερώθηκε περιμένοντας να οριστεί η δίκη της.
Ωστόσο όταν έμαθε ότι κινδυνεύει με εξαετή φυλάκιση για την παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας, αυτοπυρπολήθηκε για να καταλήξει στις 9 Σεπτεμβρίου σε νοσοκομείο της Τεχεράνης καθώς είχε υποστεί σοβαρά εγκαύματα στο 90% του κορμιού της.
 
Με το θάνατο της η Σαχάρ Τζονταγιάρι μετατράπηκε σε σύμβολο του αγώνα για την ισότητα, αλλά κυρίως προκάλεσε και αναρίθμητες αντιδράσεις κι ανάμεσα τους την άμεση παρέμβαση της FIFA.
 
Στις 22 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Τζιάνι Ινφαντίνο ανακοίνωσε ότι το Ιράν θα επιτρέψει την είσοδο των γυναικών στο στάδιο Αζάντι για το μεθαυριανό ματς με την Καμπότζη, αλλά δεν έμεινε εκεί καθώς σήμερα έφτασε στην Τεχεράνη ειδική επιτροπή της FIFA προκειμένου να παρακολουθήσει, αλλά και να υποστηρίξει όλες τις διαδικασίες του συγκεκριμένου εγχειρήματος.
 
Η επιτροπή αποτελείται από στελέχη της FIFA για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ασφάλεια και το κομμάτι των διοργανώσεων, καθώς και όλη η αντιπροσωπεία που είχε σταλεί στα τέλη του περασμένου μήνα προκειμένου να συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα με την Κυβέρνηση του Ιράν.
 
Ωστόσο λίγες ώρες πριν το ιστορικό παιχνίδι, ήδη ασκείται έντονη κριτική για τον τρόπο με τον οποίο η ιρανική Κυβέρνηση διαχειρίζεται το όλο θέμα και υπάρχουν καταγγελίες για… εικονική άρση της απαγόρευσης.
 
Οργανισμοί όπως το «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» και «Ανοικτά Στάδια» αμφισβητούν ότι υπάρχουν διαθέσιμα 4.600 διαθέσιμα εισιτήρια (από τα συνολικά 78.000), ενώ υπάρχουν και καταγγελίες για τις θέσεις (λέγεται ότι υπάρχει ένας συγκεκριμένος χώρος αποκλειστικά για γυναίκες).
 
Να σημειώσουμε ότι το Ιράν είναι η μοναδική χώρα στην οποία παραμένει μια τέτοιου είδους απαγόρευση καθώς ακόμη και στην Σαουδική Αραβία (που είναι εξίσου θεοκρατούμενη) από το 2018 έχει πάψει να υφίσταται ο σχετικός νόμος. Κι αυτό είχε συμβεί λόγω της φιλοξενίας του ιταλικού σούπερ καπ με αντιπάλους της Γιουβέντους και Μίλαν στην πρωτεύουσα Τζέντα.
 
Έτσι λοιπόν το μεθαυριανό ματς Ιράν-Καμπότζη είναι κάτι περισσότερο από ένας ποδοσφαιρικός αγώνας, αλλά στο παρασκήνιο θα αποδειχθεί αν όντως οι γυναίκες στο Ιράν θα αποκτήσουν πραγματικά ελεύθερη πρόσβαση στα ποδοσφαιρικά γήπεδα της χώρας σπάζοντας ένα ιστορικό ταμπού ή αν απλά γίνεται για τα μάτια του κόσμου μία συμβολική κίνηση.
 
Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Πρόστιμο σε παρουσιάστρια της ρωσικής τηλεόρασης που επέκρινε την επίθεση στην Ουκρανία-Είχε οργανώσει γυμνό πάρτι
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία
Η Σουηδία στέλνει τάγμα στη Λετονία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»
Ανατροπή στο Ανώτατο της Ν. Υόρκης-Ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»
Χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος-Ατελείωτες ουρές