Δευτέρα 13 Ιουλ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Παράνομη η αναστολή της λειτουργίας του βρετανικού Κοινοβουλίου

  24/09/2019 12:47
Παράνομη η αναστολή της λειτουργίας του βρετανικού Κοινοβουλίου

Παράνομη η αναστολή της λειτουργίας του βρετανικού Κοινοβουλίου

  24/09/2019 12:47
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάνθηκε σήμερα ομόφωνα ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον ενήργησε παράνομα, στην απόφασή του να αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου της χώρας για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 
Η απόφαση αναφέρει ότι η αναστολή εμπόδισε ή απέτρεψε την εκτέλεση των συνταγματικών εξουσιών της νομοθετικής εξουσίας, δηλαδή τον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας. η συγκεκριμένη αναστολή δεν ήταν «φυσιολογική», καθώς περιόρισε το διαθέσιμο χρόνο για τους βουλευτές να ελέγξουν τις κινήσεις της κυβέρνησης κατά τη διαδικασία του Brexit. 
 
Η σύνοψη της είκοσι, περίπου, σελίδων απόφασης ανακοινώθηκε από την Πρόεδρο του Δικαστηρίου Lady Hale, η οποία κάλεσε τους Προέδρους της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων να προβούν σε άμεσες κινήσεις, ώστε να επαναρχίσει η λειτουργία. Ήδη ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων John Bercow δήλωσε ότι θα επικοινωνήσει άμεσα με τους πολιτικούς αρχηγούς. 
 
Όπως σχολιάζει ο Clive Coleman του BBC, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ουσιαστικά έκρινε ότι ο Πρωθυπουργός έδρασε παράνομα, με το να αναστείλει ένα κυρίαρχο Σώμα σε περίοδο εθνικής κρίσης. Το Δικαστήριο δεν σχολίασε τα κίνητρά του, όμως η ζημιά έγινε, τονίζει, αφού έδειξε πως δεν επέτρεψε στο Κοινοβούλιο να κάνει τη δουλειά του χωρίς νομικό υπόβαθρο. «Αυτό σημαίνει πως το Κοινοβούλιο ποτέ δεν αναστάλθηκε και η εκτίμηση είναι πως οι βουλευτές είναι ελεύθεροι να επιστρέψουν στη Βουλή». 
 
Σε πρώτο στάδιο το Δικαστήριο έκρινε πως ήταν σε θέση να γνωματεύσει για το θέμα, ανατρέποντας προηγούμενη δικαστική απόφαση. Υπενθυμίζεται πως προτού η υπόθεση οδηγηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο, εκδόθηκαν αντικρουόμενες δικαστικές αποφάσεις από Δικαστήρια στην Αγγλία και την Σκοτία.
 
Σημειώνεται ότι νωρίτερα, όταν ερωτήθηκε, ο Βρετανός Πρωθυπουργός αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιδιώξει νέο κλείσιμο της Βουλής, σε περίπτωση που έχανε σήμερα στο Δικαστήριο.
 
Μέχρι στιγμής ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, δεν έχει αντιδράσει στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας