Ξέπλυμα εκατομμυρίων των Μπάιντεν μέσω Κύπρου καταγγέλλει ο δικηγόρος του Τραμπ

Ως δίαυλο ξεπλύματος μαύρου χρήματος στο υπό εκκόλαψη σκάνδαλο Μπάιντεν καρφώνει την Κύπρο ο δικηγόρος του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλτ Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι.

Ο Ρούντι Τζουλιάνι αποκάλυψε τις τελευταίες ημέρες νέο σκάνδαλο που αφορά τον γιο του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν , το οποίο η Κυβέρνηση Ομπάμα γνώριζε αλλά δεν απέτρεψε.

Εμπλεκόμενος στο ξέπλυμα σύμφωνα με τον δικηγόρο του Ντόναλτ Τραμπ είναι ο γιος του Τζο Μπάιντεν ο οποίος φέρεται να είναι το πρόσωπο που μετέφερε τρία εκατομμύρια δολάρια από την Ουκρανία στη Λετονία την Κύπρο, με τελικό προορισμό τις ΗΠΑ.

Όπως καταγγέλλει ο Τζουλιάνι ο Χάντερ Μπάιντεν, εργαζόταν τότε σε ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου, και συμμετείχε σε παράνομες δραστηριότητες. Μάλιστα όταν οι δραστηριότητες του Χάντερ έγιναν γνωστές, ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε την αποπομπή του Εισαγγελέα που ερευνούσε τις διαδρομές των εκατομμυρίων του Χάντερ Μπαίντεν.

Οι καταγγελίες του δικηγόρου του Τραμπ έρχονται σε μια περίοδο που το όνομα του Τζο Μπάιντεν είναι το φαβορί για να διεκδικήσει το χρίσμα των δημοκρατικών για τις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ.

Η Κύπρος στο εν λόγω σκάνδαλο συνδέεται με κάποιες εκ των εταιριών που ο Χάντερ Μπάιντεν επέλεξε για να διακινήσει εκατομμύρια δολάρια από την Ουκρανία προς τις ΗΠΑ προς όφελος του.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις καταγγελίες ο Τζο Μπάιντεν απείλησε το 2016 τον Ουκρανό Πρωθυπουργό πως θα ακύρωνε το δάνειο ενός δις που δόθηκε από τις ΗΠΑ σε περίπτωση που δεν απομάκρυνε από τη θέση του τον Εισαγγελέα Βίκτορ Σόκιν που ερευνούσε την υπόθεση.

Ο αντικαταστάτης του Σόκιν, Γιούρι Λουτσένκο συνέχισε την έρευνα και αποφάνθηκε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για παρανομίες του υιού Μπάιντεν.

Ο Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι ήθελε την απόλυση του εισαγγελέα, όχι όμως για να βοηθήσει τον γιο του, επισημαίνοντας ότι το ίδιο πράγμα είχε ζητηθεί από όλη την αμερικανική κυβέρνηση, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Την Παρασκευή, ο Τζο Μπάιντεν απαίτησε να δοθεί στη δημοσιότητα το απομαγνητοφωνημένο κείμενο αυτής της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ Τραμπ και Ζελένσκι, διαβεβαιώνοντας ότι δεν είχε μιλήσει ποτέ με τον γιο του για την επαγγελματική δραστηριότητά του στο εξωτερικό.

"Όταν ο πρόεδρος μιλάει στον ηγέτη μιας ξένης χώρας, πρέπει να μπορεί να μιλάει σε αυτούς τους ανθρώπους και οι άνθρωποι αυτοί δεν θέλουν να ξέρουν ότι τους καταγράφουν", απάντησε σήμερα ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. "Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο σε έναν πρόεδρο και σε άλλες χώρες. Τούτου λεχθέντος, είχαμε μια πολύ καλή συνομιλία, πολύ ειλικρινή, πολύ έντιμη. Ελπίζω ότι θα μπορέσουν να την δώσουν" στη δημοσιότητα, πρόσθεσε.

Ο Τραμπ επιτέθηκε στον Τζο Μπάιντεν, υποστηρίζοντας ότι είπε ψέματα. "Έκανε το λάθος να πει ότι ποτέ δεν μίλησε με τον γιο του. Πράγματι μίλησε στον γιο του, είπε ψέματα και πάλι. Δεν επιδιώκω να πλήξω τον Μπάιντεν, όμως έκανε κάτι πολύ άτιμο", ισχυρίστηκε.

Ο υπουργός Εξωτερικών και στενός συνεργάτης του Τραμπ, Μάικ Πομπέο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημοσιοποίησης της συνομιλίας. "Δεν δημοσιεύουμε πολύ συχνά απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες (...) δεν θα ήταν ορθό να το κάνουμε, παρά μόνο σε ακραίες περιπτώσεις", σχολίασε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Την ώρα που οι Δημοκρατικοί ζητούν τη διεξαγωγή έρευνας σε βάρος του Τραμπ για την υπόθεση αυτή, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξαπέλυσε και αυτός πυρά στον Μπάιντεν λέγοντας ότι θα πρέπει να μπει στο στόχαστρο των ερευνών ο πρώην αντιπρόεδρος αν υπάρχουν ενδείξεις ότι "παρενέβη για να προστατεύσει τον γιο του από μια έρευνα στην Ουκρανία".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων Άνταμ Σιφ, είπε ότι στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι ο Τραμπ άσκησε πιέσεις στον Ουκρανό ομόλογό του, τότε η παραπομπή του Ρεπουμπλικανού προέδρου σε δίκη είναι μονόδρομος.

Μέχρι σήμερα ο Σιφ είχε αποφύγει να ζητήσει την παραπομπή του Τραμπ –όπως έκαναν άλλοι Δημοκρατικοί για άλλες υποθέσεις– όμως από τα σχόλιά του στην εκπομπή State of the Union του CNN φαίνεται ότι έχει αλλάξει στάση.

"Εάν ο πρόεδρος παρακρατούσε τη στρατιωτική βοήθεια (σ.σ. προς την Ουκρανία) και ταυτόχρονα προσπαθούσε να εκφοβίσει έναν ξένο ηγέτη για να κάνει κάτι παράνομο, να παράσχει λάσπη για τον αντίπαλό του κατά την προεκλογική εκστρατεία, τότε αυτό είναι ίσως η μόνη ισότιμη λύση στην κακεντρέχεια αυτής της συμπεριφοράς", είπε.

Στις 25 Ιουλίου (την ημέρα που έγινε το τηλεφώνημα μεταξύ Τραμπ και Ζελένσκι) ο Σιφ είχε δηλώσει στο CNN ότι ο μοναδικός τρόπος για να φύγει ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο είναι να τον καταψηφίσουν οι πολίτες στις εκλογές.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Μέρφι, είπε στο NBC ότι ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος που αποκάλυψε την υπόθεση θα πρέπει να καταθέσει στο Κογκρέσο. Αν επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί τους, τότε θα υπάρχει μια ξεκάθαρη υπόθεση για παραπομπή του προέδρου, είπε.

Η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Ουόρεν, η οποία σπάνια αναφέρεται στον Τραμπ στις προεκλογικές της ομιλίες, ξεκίνησε τον λόγο της χθες το απόγευμα σε συγκέντρωση επίσης στο Ντε Μόιν επικρίνοντας τόσο τον Αμερικανό πρόεδρο όσο και τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο. «Ζήτησε από άλλη μία ξένη κυβέρνηση να επιτεθεί στο εκλογικό μας σύστημα», κατήγγειλε ενώπιον ενός ενθουσιώδους πλήθους 1.200 ατόμων. «Έχει έρθει η ώρα να καταγγείλουμε την παράνομη συμπεριφορά του και να ξεκινήσουμε αμέσως τις διαδικασίες για την καθαίρεσή του».

Μάλιστα στο Twitter η Ουόρεν κατηγόρησε το Κογκρέσο ότι, εφόσον δεν κινεί διαδικασία καθαίρεσης, έχει γίνει πλέον «συνεργός του Τραμπ στην πιο πρόσφατη απόπειρά του να ζητήσει την παρέμβαση ξένων προκειμένου να τον βοηθήσουν στις αμερικανικές εκλογές».

Δειτε Επισης

Τέσσερις νεκροί από επίθεση με μαχαίρι στις ΗΠΑ-Συνελήφθη 22χρονος
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Στραγγάλισε την κόρη του και πλήρωσε άστεγο $2 να κάψει τη σορό της-Ανατριχιαστικό βίντεο μετά τον φόνο
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Ζήτησε πόρισμα με «ανοιχτή αιτία» για Θανάση η Εισαγγελία, δολοφονία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας έδειξε η οικογένεια
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ο Πούτιν δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ-«Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται»