Οι Άραβες Ισραηλινοί στηρίζουν τον Μπένι Γκαντς για την πρωθυπουργία

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρέουβεν Ρίβλιν συνηγόρησε σήμερα υπέρ του σχηματισμού μιας "σταθερής" κυβέρνησης στην οποία θα μετέχουν τόσο το συντηρητικό κόμμα Λικούντ του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου όσο και το κεντρώο Καχόλ Λαβάν ("Μπλε-Λευκό") του πρώην στρατηγού Μπένι Γκαντς.
 
"Είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να σχηματίσουμε σταθερή κυβέρνηση με τα δύο μεγάλα κόμματα", είπε ο Ρίβλιν, ο οποίος ξεκίνησε σήμερα τις διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα για να καθορίσει σε ποιον θα αναθέσει τον σχηματισμό κυβέρνησης.
 
"Αυτή είναι η βούληση του λαού (...) κανείς δεν θέλει τρίτες εκλογές", πρόσθεσε.
 
Στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας το Καχόλ Λαβάν κέρδισε εκλέγοντας 33 βουλευτές στην Κνεσέτ, έναντι 31 του Λικούντ.
 
Η "Ενωμένη Λίστα" των αραβικών κομμάτων, που εξέλεξε 13 βουλευτές, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προτείνει τον Γκαντς για πρωθυπουργό. Ο επικεφαλής της Λίστας, Αϊμάν Όντεχ, σε άρθρο του στην εφημερίδα New York Times, ανέφερε ότι στηρίζει τον Γκαντς, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 1992. Τότε, πέντε Άραβες Ισραηλινοί βουλευτές στήριξαν τον Γιτζάκ Ράμπιν, δίνοντάς του την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, λίγο πριν υπογραφούν οι συμφωνίες του Όσλο.
 
Με τη στήριξη των αραβικών κομμάτων, ο Γκαντς συγκεντρώνει 57 βουλευτές και ο Νετανιάχου, εφόσον εξασφαλίσει τη στήριξη των υπερορθόδοξων κομμάτων, 55. Αυτό σημαίνει ότι κανείς από τους δύο δεν θα έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 61 βουλευτών.
 
Ο Αβίγκντορ Λίμπερμαν, ο ηγέτης του εθνικιστικού λαϊκού κόμματος Ισραέλ Μπεϊτένου, ο θεωρούμενος "ρυθμιστής" της κατάστασης, δήλωσε ότι δεν θα προτείνει κανέναν από τους δύο για την πρωθυπουργία. "Δεν θα μετάσχουμε στο μπλοκ των χαρεντίμ (υπερορθόδοξοι Εβραίοι) και των μεσσιανιστών. Για τον λόγο αυτό δεν θα προτείνουμε τον Νετανιάχου στον πρόεδρο (Ρίβλιν). Οι χαρεντίμ είναι οι πολιτικοί αντίπαλοί μας, αλλά οι Άραβες είναι οι εχθροί μας", δήλωσε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Γιαντ Ασμόνα.
 
Η δήλωση αυτή έγινε πριν από τη συνάντηση του Λίμπερμαν με τον πρόεδρο Ρίβλιν.
 
Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Η ΕΕ αρχίζει να επεξεργάζεται επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν
Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ αποφάσισαν πώς θα χτυπήσουν το Ιράν, αλλά όχι πότε
Λαγκάρτ: Η ΕΚΤ παραμένει σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων σύντομα
Νέα βάρκα εντοπίστηκε ανοιχτά της Κύπρου-Οδηγείται στο λιμάνι Λάρνακας
Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι το Ισραήλ σχεδιάζει «περιορισμένο χτύπημα» στο εσωτερικό του Ιράν
Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο μόνος υπεύθυνος για την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή
Για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή συζήτησαν τηλεφωνικά οι Πρόεδροι Ρωσίας-Ιράν
Μαχαίρωσε την σύντροφό του μέχρι θανάτου επειδή του δάγκωσε το δάχτυλο ενώ έκαναν σεξ
Παραμένει κρίσιμη η κατάσταση της επτάχρονης, που χτυπήθηκε στο κεφάλι από θραύσματα πυραύλου
Η Πορτογαλία κάλεσε τον πρέσβη του Ιράν για την κατάσχεση πλοίου στον Κόλπο