Δυσαρέσκεια Bασίλισσας Ελισάβετ με τον Ντέιβιντ Κάμερον

Έναν βαθμό «δυσαρέσκειας» έχει προξενήσει στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ότι λίγο πριν από το δημοψήφισμα του 2014 για την ανεξαρτησία της Σκωτίας είχε ζητήσει από τη βασίλισσα Ελισάβετ «να σηκώσει ένα φρύδι» ώστε να βοηθήσει την εκστρατεία υπέρ της ενότητας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η αποκάλυψη του τότε πρωθυπουργού έγινε σε ντοκιμαντέρ του BBC για την περίοδο που πέρασε στην Ντάουνινγκ Στριτ με αφορμή την κυκλοφορία την Πέμπτη των απομνημονευμάτων του κ. Κάμερον.

Εξηγώντας ότι το κυβερνητικό στρατόπεδο είχε πανικοβληθεί από δημοσκόπηση των Times που έδινε προβάδισμα στο «Ναι» για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας, ο Ντέιβιντ Κάμερον είπε για τις συζητήσεις του με αξιωματούχους του Παλατιού: «Δε ζήτησα τίποτα που θα ήταν κατά οποιονδήποτε τρόπο ανάρμοστο. Αλλά μόνο και ένα σήκωμα του φρυδιού, έστω κατά ένα τέταρτο της ίντσας».

Λίγο αργότερα η βασίλισσα μιλώντας με πολίτη είχε πει ότι οι Σκωτσέζοι θα έπρεπε «να σκεφτούν προσεκτικά για το μέλλον», παραίνεση που κατά ορισμένους μπορεί να έπαιξε ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος κατά της ανεξαρτησίας.

Τη δυσαρέσκεια του Παλατιού μετέφερε στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης πηγή του Μπάκιγχαμ, που πρόσθεσε ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να δημοσιοποιούνται οι συνομιλίες της βασίλισσας με τους πρωθυπουργούς.
 
Το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας που στήριξε την ανεξαρτησία σχολίασε ότι ο κ. Κάμερον «παραβίασε τους κανόνες» προσπαθώντας να εμπλέξει την πολιτικά ουδέτερη μονάρχη.

Ο ίδιος ο κ. Κάμερον μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC παραδέχθηκε ότι μάλλον είπε «πολλά, ίσως και παρά πολλά» για το τί έχει συζητήσει με το Παλάτι.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας
Τραγωδία στην Κολομβία-Πετούσε με αλεξίπτωτο πλαγιάς για να ξεπεράσει τη φοβία της και σκοτώθηκε
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη μετά από ένα μήνα
Άγγιξε τους 62 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος στη Βραζιλία-Γεμάτες οι παραλίες στο Ρίο
Μόλις 15 λεπτά πριν τα σιντριβάνια λιωμένων πετρωμάτων βγήκε η προειδοποίηση
Ουδέτερη ζώνη στην Ουκρανία ετοιμάζει ο Πούτιν
Δεν έπεισε Μπορέλ, Γαλλία και Γερμανία η νίκη Πούτιν-«Οι εκλογές βασίστηκαν στην καταπίεση»
Με την πρόταση για εκεχειρία διάρκειας 42 ημερών πάει στο Κατάρ η Ισραηλινή αντιπροσωπεία
Πρόταση Ισραήλ για ανακωχή έξι εβδομάδων στη Γάζα με αντάλλαγμα απελευθέρωση ομήρων
Ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος προειδοποιεί κατά τεχνολογικής απειλής για δημοκρατία