Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαιτεί βάσιμους λόγους για να δεχθεί παράταση της προθεσμίας για το Brexit

Οι ευρωβουλευτές απαίτησαν με μεγάλη πλειοψηφία να υπάρξουν «βάσιμοι λόγοι και βάσιμος σκοπός» προκειμένου να αποδεχθούν μια μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας του Brexit, που προβλέπεται προσώρας στις 31 Οκτωβρίου.
 
Σε κείμενο που εγκρίθηκε με 544 ψήφους υπέρ (126 ψήφους κατά, 38 αποχές), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που συνήλθε σε ολομέλεια στο Στρασβούργο, αποφάσισε ποια θα είναι η θέση του για το διαζύγιο ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά από την έναρξη της θητείας του νέου Ευρωκοινοβουλίου που προήλθε από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.
 
Το Κοινοβούλιο στο Λονδίνο ενέκρινε νόμο στις αρχές Σεπτεμβρίου αναγκάζοντας τη βρετανική κυβέρνηση να ζητήσει παράταση της καθυστέρησης του Brexit προκειμένου να αποφευχθεί ένα άτακτο διαζύγιο χωρίς συμφωνία, κάτι το οποίο προσώρας ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αρνείται να κάνει.
 
Από την πλευρά του, το Ευρωκοινοβούλιο δεν πρόκειται να υποστηρίξει μια παράταση της καθυστέρησης αυτής παρά μόνον «αν υπάρχουν γι΄αυτό βάσιμοι λόγοι και βάσιμος σκοπός (αποφυγή μιας εξόδου χωρίς συμφωνία, διοργάνωση γενικών εκλογών ή δημοψηφίσματος, ανάκληση του άρθρου 50 ή έγκριση μιας συμφωνίας αποχώρησης)».
 
Οι υποστηρικτές του κειμένου που εγκρίθηκε υπό τα χειροκροτήματα του ημικυκλίου και στο οποίο συμφώνησαν οι κυριότερες πολιτικές ομάδες, πλην της ακροδεξιάς, επαναβεβαιώνουν εξάλλου σ' αυτό ότι θέλουν να κάνουν τα πάντα προκειμένου να αποτρέψουν μια «μη συμφωνία» (“no deal”) και κρίνουν πως η συμφωνία, η οποία αποτέλεσε αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων με την προηγούμενη βρετανική κυβέρνηση, είναι «δίκαιη και ισορροπημένη».
 
«Αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποσυρθεί από την Ένωση χωρίς συμφωνία, αυτό θα συμβεί με πλήρη υπαιτιότητα της βρετανικής κυβέρνησης», υπογραμμίζει επίσης το Ευρωκοινοβούλιο. Κάθε νέα συμφωνία ανάμεσα στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες θα πρέπει να λάβει την έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.
 
Πηγή: ΑΠΕ
 

Δειτε Επισης

Πυρκαγιά σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στο Σμολένσκ έπειτα από επίθεση με drones
Τιμωρία για τον ιερέα που τέλεσε το μνημόσυνο του Αλεξέι Ναβάλνι–Τον υποβίβασαν σε ψάλτη
Εφιαλτική νύχτα στη Γάζα-Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Ράφα και στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας
BINTEO: Κάμερα σε κουδούνι σπιτιού στο Ορεγκόν κατέγραψε καρέ-καρέ την αρπαγή γυναίκας
Οπλισμένοι θα πηγαίνουν στο σχολείο οι καθηγητές στο Τενεσί-Απόφαση του κοινοβουλίου
Η Ουάσινγκτον επιβάλλει νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης με στόχο Ιρανούς χάκερ
Πυραυλικά πλήγματα της Ρωσίας στο Χάρκοβο της Ουκρανίας
Η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε επίθεση με δεκάδες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ
Συνετρίβη αεροσκάφος μεταφοράς φορτίου με δυο επιβαίνοντες, στις ΗΠΑ
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του