Σάββατο 25 Ιαν, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Δεν υπέβαλε καμία εναλλακτική για το backstop ο Τζόνσον

  16/09/2019 16:13
Δεν υπέβαλε καμία εναλλακτική για το backstop ο Τζόνσον

Δεν υπέβαλε καμία εναλλακτική για το backstop ο Τζόνσον

  16/09/2019 16:13
Στη διευκρίνιση ότι το ΗΒ δεν έχει υποβάλει ακόμα καμία εναλλακτική για το backstop, προχώρησε σήμερα η Κομισιόν, με γραπτή ανακοίνωση, μετά το "απολογιστικό", όπως απεδείχθη γεύμα εργασίας του Προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Πρωθυπουργό ου ΗΒ ΜπόριςΤζονσον.

Συγκεκριμένα, στη γραπτή δήλωση αναφέρεται: "ο Πρόεδρος Γιούνκερ και ο πρωθυπουργός Τζόνσον είχαν σήμερα ένα γεύμα εργασίας στο Λουξεμβούργο".

"Στόχος της συνάντησης ήταν να γίνει απολογισμός των συνεχιζόμενων τεχνικών συνομιλιών μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου και να συζητηθούν τα επόμενα βήματα", σημειώνεται.

"Ο Πρόεδρος Γιούνκερ υπενθύμισε ότι είναι ευθύνη του Ηνωμένου Βασιλείου να υποβάλει νομικά λειτουργικές λύσεις συμβατές με τη Συμφωνία Απόσυρσης", τονίζεται. 

"Ο Πρόεδρος Γιούνκερ υπογράμμισε τη συνεχή προθυμία και την ετοιμότητα της Κομισιόν να εξετάσει κατά πόσον τέτοιες προτάσεις πληρούν τους στόχους του συστήματος τελευταίας  καταφυγής (backstop)", αναφέρει η ίδια γραπτή ανακοίνωση, ξεκαθαρίζοντας: "τέτοιες προτάσεις δεν έχουν ακόμη υποβληθεί".

Η Κομισιόν σημειώνει  δε ότι "θα παραμείνει διαθέσιμη για εργασία 24 ώρες το εικοσιτετράωρο" και "ο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου θα αποτελέσει σημαντικό ορόσημο στη διαδικασία".

"Οι χώρες της ΕΕ27 παραμένουν ενωμένες" ξεκαθαρίζει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται τέλος ότι Πρόεδρος Γιούνκερ συνοδευόταν στο γεύμα από τον Επικεφαλής Διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μισέλ Μπαρνιέ και θα μεταβεί αργότερα στο Στρασβούργο όπου θα απευθυνθεί στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τετάρτη το πρωί.

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του Τζόνσον από το Λουξεμβούργο έλεγε ότι "ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος Γιούνκερ πραγματοποίησαν εποικοδομητική συνάντηση το μεσημέρι. Οι αρχηγοί κατέγραψαν τις συνεχιζόμενες συνομιλίες μεταξύ της ομάδας του Ηνωμένου Βασιλείου και της Task force του άρθρου 50. Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε εκ νέου τη δέσμευσή του για τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής / Μπέλφαστ και την αποφασιστικότητά του να καταλήξει σε συμφωνία με την αφαίρεση του backstop, την οποία θα μπορούσαν να υποστηρίξουν οι Βρετανοί βουλευτές. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης ότι δεν θα ζητήσει παράταση και θα βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου".

Ανέφερε ακόμα ότι: ""οι ηγέτες συμφώνησαν ότι οι συζητήσεις πρέπει να ενταθούν και ότι οι συναντήσεις θα γίνουνται σύντομα σε καθημερινή βάση. Συμφωνήθηκε ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να διεξαχθούν επίσης σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ του Μ.Μπαρνιέ και του γραμματέα του Brexit, ενώ θα συνεχιστούν και οι συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Γιούνκερ και του Πρωθυπουργού ".
 
«Εποικοδομητική» χαρακτήρισε τη μεσημβρινή συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Λουξεμβούργο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι οι δύο άνδρες έκαναν μία αποτίμηση του πού βρίσκονται οι εν εξελίξει συνομιλίες για το Brexit.

Ο πρωθυπουργός Τζόνσον «επαναβεβαίωσε την προσήλωσή του στην ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής στη Βόρεια Ιρλανδία και την αποφασιστικότητά  του να πετύχει μια συμφωνία, με το backstop να παραλείπεται, την οποία θα μπορούσαν να υποστηρίξουν οι Βρετανοί βουλευτές».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο Μπόρις Τζόνσον κατέστησε ξανά σαφές ότι δε θα ζητήσει νέα παράταση στο Brexit και θα βγάλει τη χώρα από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.

«Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι οι συζητήσεις πρέπει να εντατικοποιηθούν και ότι σύντομα θα διεξάγονται συναντήσεις επί καθημερινής βάσης. Συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει επίσης να γίνονται συνομιλίες σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ του Μισέλ Μπαρνιέ και του υπουργού Brexit και ότι θα πρέπει να συνεχιστούν και οι συζητήσεις μεταξύ του προέδρου Γιούνκερ και του πρωθυπουργού», κατέληξε ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας