Οι σκέψεις Τζόνσον μετά την επικύρωση του νομοσχεδίου που μπλοκάρει το no-deal

Το νομοσχέδιο που θα αναγκάζει τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει παράταση των διαπραγματεύσεων για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 19 Οκτωβρίου αναμένεται σήμερα να λάβει Βασιλική Επικύρωση και να γίνει νόμος.
 
Το νομοσχέδιο αυτό ορίζει ότι, εάν έως τις 19 Οκτωβρίου η κυβέρνηση δεν εξασφαλίσει την έγκριση του Κοινοβουλίου για μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες ή για μια αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, ο Τζόνσον πρέπει να ζητήσει μια καθυστέρηση έως τις 31 Ιανουαρίου του 2020 προκειμένου να αποτραπεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία.
 
Ο ίδιος ο Τζόνσον, ωστόσο, έχει πει ότι «προτιμά να βρεθεί νεκρός στο χαντάκι» παρά να αναβάλει την ημερομηνία του Brexit, το οποίο έχει δεσμευθεί να φέρει εις πέρας έως τις 31 Οκτωβρίου.
 
Το νομοσχέδιο αυτό:
- Ορίζει ότι έως τις 19 Οκτωβρίου η κυβέρνηση πρέπει να έχει ικανοποιήσει μια από τις δύο αυτές προϋποθέσεις:
1) Να πετύχει μια συμφωνία με την ΕΕ, η οποία στη συνέχεια να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο
2) Να εξασφαλίσει την έγκριση του Κοινοβουλίου για αποχώρηση χωρίς συμφωνία
- Εάν τίποτα από αυτά τα δύο δεν συμβεί, ο πρωθυπουργός πρέπει να αποστείλει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου του 2020. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η μορφή και η ακριβής διατύπωση της επιστολής.
- Εάν η ΕΕ συμφωνήσει σε παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου, ο Τζόνσον πρέπει να αποδεχθεί άμεσα την παράταση.
- Εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτείνει παράταση έως μια διαφορετική ημερομηνία, τότε ο Τζόνσον πρέπει να αποδεχθεί αυτή την παράταση εντός δύο ημερών, εκτός κι αν την απορρίψει το Κοινοβούλιο.
- Εάν ικανοποιηθεί κάποια από αυτές τις προϋποθέσεις μετά την αποστολή της επιστολής, τότε η κυβέρνηση μπορεί να αποσύρει ή να τροποποιήσει την επιστολή.
 
Τι έχει πει η κυβέρνηση για το νομοσχέδιο;
Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα «συμμορφωθεί με τον νόμο», προσθέτοντας όμως: «Θέλουμε επίσης, καθώς αυτό είναι ένα κακό νομοθέτημα, το νομοσχέδιο παράδοσης που στήριξε ο (ηγέτης των Εργατικών) Τζέρεμι Κόρμπιν, να δοκιμάσουμε τα όρια αυτού που ουσιαστικά νομίμως ζητά». «Θα κοιτάξουμε πολύ προσεκτικά τις επιπτώσεις και την ερμηνεία μας για αυτές…(Θα κοιτάξουμε) τι απαιτεί και τι όχι», δήλωσε ο Ράαμπ στο BBC.
 
Ο υπουργός Οικονομικών Σατζίντ Τζάβιντ δήλωσε επίσης ότι ο Τζόνσον δεν θα επιδιώξει παράταση στη σύνοδο της ΕΕ στις 17-18 Οκτωβρίου. "Το νομοσχέδιο αναφέρεται στην 19η (Οκτωβρίου) ως μια σημαντική ημερομηνία και όσον αφορά αυτό το σημείο θα εξετάσουμε τις επιλογές μας, όμως η πολιτική μας είναι σαφής. Δεν έχει αλλάξει, θα αποχωρήσουμε στις 31 Οκτωβρίου", σημείωσε. "Θα υπακούσουμε σε όλους τους νόμους επειδή όλες οι κυβερνήσεις οφείλουν απολύτως να υπακούουν στους νόμους, αλλά θα πρέπει να περιμένετε για να δείτε τι θα γίνει στη συνέχεια", πρόσθεσε.
 
Θα μπορούσε η κυβέρνηση να παρακάμψει τον νόμο;
Η εφημερίδα Telegraph ανέφερε ότι η ομάδα του Τζόνσον έχει εκπονήσει σχέδια για να «σαμποτάρει» την όποια παράταση του Brexit χωρίς να παραβιάζει τον νόμο.
 
Ένα σχέδιο θα ήταν ο πρωθυπουργός να στείλει μια συνοδευτική επιστολή μαζί με το αίτημα για παράταση, στην οποία να τονίζεται ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί καμία καθυστέρηση πέραν της 31ης Οκτωβρίου, δήλωσε πηγή, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
 
Η κυβέρνηση θα μπορούσε επίσης να ελπίζει ότι τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ δεν θα συναινέσουν σε μια ακόμα καθυστέρηση. Η όποια παράταση απαιτεί ομόφωνη έγκριση. Ωστόσο, ο Τζόναθαν Σάμπσιον, πρώην υψηλόβαθμος δικαστικός, δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι μια τέτοια επιστολή δεν θα ήταν νόμιμη.
 
Πηγή: ΑΠΕ
 

Δειτε Επισης

Σε ρόλο μεσολαβητή για να αποφευχθεί η κλιμάκωση ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ η Μόσχα
ΒΙΝΤΕΟ: Ακτιβιστές έβαψαν ξανά τα νερά του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας πράσινα και κόκκινα
Νέα ανάλυση για την επίθεση του Ισραήλ-«Διεθνείς πιέσεις για ψυχραιμία, ποια μπορεί να είναι η συνέχεια»
Υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν το Ιράν-Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ
ΒΙΝΤΕΟ: Πέντε εκρήξεις σε στρατιωτική βάση στη Βαγδάτη-Τρεις τραυματίες
Πάνω από 1 δις οι ζημιές από τις πλημμύρες στο Ντουμπάι-Σχεδόν 9 στους 10 κατοίκους δεν έχουν ασφάλιση
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση