Ενισχύθηκε στην κατηγορία 5 ο τυφώνας Ντόριαν, πλησιάζει τις Μπαχάμες

Τις Μπαχάμες πλησιάζει απειλητικά ο τυφώνας Ντόριαν που πλέον ενισχύθηκε στην κατηγορία 5 -της πεντάβαθμης κλίμακας- και σύμφωνα με τις προγνώσεις θα «χτυπήσει» με με καταστροφικούς ανέμους και πολύ έντονες βροχοπτώσεις

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Τυφώνων (NHC) οι άνεμοι θα φτάσουν στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιωτικού συμπλέγματος εντός της ημέρας προτού φτάσει στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ.

Ο τυφώνας βρισκόταν 35 μίλια ανατολικά του νησιού Great Abaco με μέγιστους ανέμους 260 χιλιομέτρων/ώρα.

Αναμένονται «καταστροφικοί άνεμοι» προειδοποίησε το NHC τους κατοίκους που ήδη αρχίζουν να βλέπουν τον άνεμο και τη βροχή, που μπορεί να κρατήσουν ένα ολόκληρο 24ωρο, ενώ οι καιρικές συνθήκες θα παρουσιάσουν επιδείνωση.

Ο πρωθυπουργός Χάμπερτ Μίνις απηύθυνε έκκληση λέγοντας το εξής:. «Αυτοί που δεν θέλουν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους θέτουν τη ζωή τους σε μεγάλο κίνδυνο. Σας παρακαλώ: μην προσπαθήσετε να τα βάλετε με τον τυφώνα».

Ο κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας, Χένρι Μακ Μάστερ, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πολιτεία του. «Η δύναμη και ο απρόβλεπτος χαρακτήρας της καταιγίδας μάς υποχρεώνει να προετοιμαστούμε για όλα τα σενάρια», σημείωσε.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης είχε ήδη κηρυχθεί στη Φλόριντα και σε δώδεκα κομητείες της Τζόρτζια. Το μέτρο αυτό επιτρέπει την καλύτερη κινητοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών της πολιτείας όπως και τη χρήση ομοσπονδιακής βοήθειας σε περίπτωση που χρειαστεί.

«Ο κόσμος προετοιμάζεται από την Τετάρτη» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Γιασμίν Ρίγκμπι, που ζει στο Φρίπορτ του Γκραντ Μπαχάμα, λέγοντας ότι οι μνήμες από τους τυφώνες Φράνσις και Τζιν (2004) και Βίλμα (2005) είναι ακόμη πολύ νωπές.

«Ο κόσμος ανησυχεί για την άνοδο της στάθμης των νερών, όλα είναι τόσο επίπεδα στις Μπαχάμες» υπογράμμισε η Λούσι Γουόρμποϊς, κάτοικος της πρωτεύουσας Νασάου.

«Είμαι επιφυλακτικός γιατί αυτό μπορεί να εξελιχθεί ακόμη, μέσα σε 12 ή 24 ώρες προτού ο τυφώνας φτάσει στην ακτή, όλα μπορεί να αλλάξουν. Καλύτερα να προετοιμαστώ παρά να περιμένω χωρίς να κάνω τίποτα», είπε ο 30χρονος Ντέιβιντ Ντούκε που ζει στη Φλόριντα.

Σύμφωνα με έναν συντονιστή των υπηρεσιών διάσωσης, 12.000 στρατιώτες βρίσκονται στη Φλόριντα αναμένοντας την έλευση του Ντόριαν.

«Είναι ένας από τους ισχυρότερους τυφώνες εδώ και δεκαετίες. Να είστε προσεκτικοί!» δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ. «Κινείται συνεχώς, είναι πολύ δύσκολο να γίνουν προβλέψεις» έγραψε στο Twitter υπογραμμίζοντας ότι η Τζόρτζια, η Νότια Καρολίνα και η Βόρεια Καρολίνα πιθανόν θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή στα μέσα της προσεχούς εβδομάδας. 

Πάντως, οι τελευταίες προβλέψεις απομακρύνουν την προοπτική σοβαρών ζημιών στο επίπεδο του παραθαλάσσιου θερέτρου West Palm Beach, όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει τη διάσημη λέσχη γκολφ του Μαρ-α-Λάγκο, που αποκαλεί «χειμερινό Λευκό Οίκο» του.

«Το Μαρ-α-Λάγκο μπορεί να διαχειριστεί μόνο του την κατάσταση. Είναι ένας πολύ ισχυρός τόπος. Αυτό που με ανησυχεί είναι η πολιτεία της Φλόριντα», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ το βράδυ της Παρασκευής.

Η γεωγραφική εγγύτητα έδωσε την ευκαιρία στην πρώην πρωθυπουργό του Καναδά να κάνει ένα σκωπικό σχόλιο προς τον Ρεπουμπλικανό δισεκατομμυριούχο. «Ονειρεύομαι ένα μετωπικό χτύπημα (του τυφώνα) με το Μαρ-α-Λάγκο», έγραψε η Κιμ Κάμπελ στο Twitter, υπενθυμίζοντας ότι ο Τραμπ αρνείται την κλιματική αλλαγή.

Δειτε Επισης

Εκ πρώτης όψεως ευθύνες για την απόδραση κρατούμενου από τις Κεντρικές-Εν αναμονή της έκθεσης γεγονότων
Απαντά στη συσκότιση της Αστυνομίας για σοβαρές υποθέσεις ο Χαρτσιώτης-Τα ρίχνει στα ΜΜΕ «που εστιάζουν στα αρνητικά»
Δεν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα για το έγκλημα ο Χαρτσιώτης-«Ευελπιστώ να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα»
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων
Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»