Ο φωτογράφος που φύτεψε 2 εκατομμύρια δέντρα στον Αμαζόνιο-Δεν φανταζόταν την καταστροφή

Ο διάσημος Βραζιλιάνος φωτογράφος Σεμπαστιάο Σαλγάδο (Sebastião Salgado) και η γυναίκα του Lélia Deluiz Wanick Salgado αποφάσισαν να αποδείξουν πως μια μικρή ομάδα αφοσιωμένων ενσυνείδητων ανθρώπων μπορεί να αντιστρέψει την αποψίλωση των δασών και να δημιουργήσει ξανά... ζωή.
 
Το ζευγάρι επιχείρησε να κάνει τη διαφορά κόντρα στα τραγικά στατιστικά του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι 129 εκατομμύρια εκτάρια δάσος, έκταση ίση με το μέγεθος της Νότιας Αφρικής, έχουν χαθεί για πάντα από τη γη (από το 1990), ενώ κάθε χρόνο αποψιλώνεται μία περιοχή ίση με το μέγεθος του Παναμά.

Ευαίσθητος αναφορικά με την πατρίδα του τη Βραζιλία, ο Σαλγάδο με τη γυναίκα του φύτεψαν στην περιοχή Minas Gerais πάνω από 2 εκατομμύρια δέντρα και έχουν καταφέρει να επιστρέψουν στην περιοχή της Βραζιλίας δεκάδες είδη πουλιών και ζώων. Οι φωτιές που μαίνονται στη Βραζιλία τις τελευταίες εβδομάδες επικεντρώνονται σε άλλο σημείο της χώρας, έρχονται όμως να μας θυμίσουν τη συγκινητική προσπάθεια του ζευγαριού Σαλγάδο να σώσουν τον τελευταίο πνεύμονα της Γης και τη χλωρίδα και πανίδα της Βραζιλίας.

Ο Σαλγάδο για την εκπληκτική συλλογή του «Migrations and portraits», ταξίδεψε στη Ρουάντα, το Κογκό, την Αιθιοπία και τη Γιουγκοσλαβία φωτογραφίζοντας τους πληθυσμούς που αναγκάστηκαν να μετακινηθούν λόγω φτώχειας και πολέμου. Το τελευταίο του έργο είναι το «Genesis», στο οποίο παρουσιάζει φωτογραφίες ζώων, τοπίων αλλά και κοινοτήτων που έχουν παραμείνει αναλλοίωτες από τον σύγχρονο πολιτισμό.

Τις χρονιές 1986 και 1988 ανακηρύχθηκε «Φωτογράφος της χρονιάς» από το International Center of Photography της Νέας Υόρκης, ενώ το 1991 τιμήθηκε με το Grand Prix de la Ville de Paris και το 1998 με το βραβείο του πρίγκιπας της Αστούριας. Το 2014 γυρίστηκε από τους Βιμ Βέντερς και Τζουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγκάδο το ντοκιμαντέρ «Το Αλάτι της Γης» που καταπιάνεται με το έργο και τη ζωή του.

Εξουθενωμένος επέστρεψε στη Βραζιλία
για να τη βρει άγονη και αποψιλωμένη
Στη δεκαετία του ’90 εξουθενωμένος σωματικά και συναισθηματικά από τη γενοκτονία στη Ρουάντα, επέστρεψε στην πατρίδα του στη Βραζιλία, σε μια περιοχή της Minas Gerais ου κάποτε ήταν ένα πλούσιο τροπικό δάσος. Αντικρίζοντας το θέαμα σοκαρίστηκε, καθώς η περιοχή είχε γίνει άγονη και είχε μείνει χωρίς άγρια ζωή. Παρόλα αυτά η γυναίκα του Lelia πίστευε ότι μπορούσε ο τόπος να βρει πάλι τη χαμένη του ομορφιά.

«Η γη ήταν τόσο άρρωστη όσο εγώ – τα πάντα ήταν κατεστραμμένα», δήλωσε ο Salgado στον Guardian το 2015. «Μόλις το 0,5% της γης ήταν καλυμμένο από ΄δέντρα. Τότε η σύζυγός μου είχε μια υπέροχη ιδέα να φυτέψουμε και να ζωντανέψουμε το δάσος. Και όταν αρχίσαμε να το κάνουμε, τότε όλα τα έντομα, τα πουλά και τα ψάρια επέστρεψαν. Χάρη στην αύξηση των δέντρων, αναγεννήθηκα κι εγώ».

Ο Sebastiao και η Lelia ίδρυσαν το Ινστιτούτο Terra, μια μικρή οργάνωση που έχει φυτέψει από τότε 4 εκατομμύρια φυτά και έχει αναστήσει το δάσος. «Ίσως έχουμε λύση», ανέφερε ο Salgado. «Υπάρχει μια οντότητα στον πλανήτη μας που μπορεί να μετατρέψει το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο, που είναι το δέντρο. Πρέπει να ξαναφυτέψουμε τα δάση».

Ωστόσο σημειώνει ότι η αναδάσωση πρέπει να είναι προσεκτική: «Χρειαζόμαστε δάση από γηγενή δέντρα. Διαφορετικά τα ζώα δεν πρόκειται να έρθουν και τα δάση θα παραμείνουν σιωπηλά». Αφού εξασφάλισαν να φυτευθούν μόνο γηγενή φυτά, η περιοχή γνώρισε αξιοσημείωτη ανάπτυξη τα επόμενα 20 χρόνια. Η άγρια ζωή επέστρεψε και εκεί όπου υπήρχε θανατηφόρα σιωπή, τώρα υπάρχει μια «κακοφωνία» από καλέσματα πουλιών και ζουζουνίσματα εντόμων.

Συνολικά έχουν επιστρέψει 172 είδη πουλιών, όπως και 33 είδη θηλαστικών, 293 είδη φυτών, 15 είδη ερπετών και 15 είδη αμφίβιων. Ένα ολόκληρο οικοσύστημα ξαναχτίστηκε από το μηδέν. Το πρότζεκτ του Terra (που σημαίνει ΓΗ) ενέπνευσε εκατομμύρια κόσμου, καθώς έδωσε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα οικολογική δράσης που δείχνει πόσο γρήγορα το περιβάλλον μπορεί να επανέλθει με συλλογικές και μελετημένες δράσεις.

«Πρέπει να ακούσουμε τις φωνές των ανθρώπων της Γης. Η φύση είναι η γη και τα άλλα πλάσματά της (εκτός από τον άνθρωπο) και αν δεν καταφέρουμε κάποιου είδους πνευματική επιστροφή στον πλανήτη μας, φοβάμαι ότι θα αποτύχουμε».
 
Πηγή: Έθνος
 

Δειτε Επισης

Καταζητείσαι 42χρονος Σύρος για παράνομη είσοδο στην Κύπρο το... 2022
Δικαιώνει την Κυβέρνηση για αναστολή εξέτασης των αιτήσεων ασύλου η Κομισιόν-«Προβλέπεται για εννέα μήνες»
Αραβικές ΜΚΟ στο Ισραήλ διερευνώνται για οικονομικές συναλλαγές με Χαμάς
Νέα μαρτυρία για τον νεκρό στο Πασαλιμάνι-«Πήδηξε στο φορτηγό για να σωθεί και τον πλάκωσαν τα μπάζα»
Ποινή φυλάκισης οκτώ ετών σε 34χρονο που χτύπησε και βίασε την πρώην σύζυγο του
Βιώσιμο ως το 2080 το ΤΚΑ-Πολιτική βούληση Κυβέρνησης για εξορθολογισμό επενδυτικής πολιτικής
Συνεδριάζει εκ νέου το Πολεμικό Υπουργικό του Ισραήλ και λαμβάνει αποφάσεις για τα αντίποινα στο Ιράν
Αναβολές με τη σέσουλα στην ΕΦ-Επιείκεια ΥΠΑΜ σε αθλητές, κάλεσμα Ελεγκτικής για επανεξέταση κριτηρίων
Ξεκρέμαστη η υπόθεση κατά Ουκρανού για ξέπλυμα-Από 40 κατηγορίες τελικά... μία αν δεν καταθέσει η Ουκρανή
Νωρίτερα η καταβολή Κοινωνικών Παροχών ενόψει Πάσχα-Όλες οι πληροφορίες