Εξελίσσεται σε πολιτική διαμάχη η καταστροφή του Αμαζονίου

Ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ δήλωσε ότι το Δουβλίνο θα καταψηφίσει την εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ομάδας Mercosur της Νότιας Αμερικής (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Παραγουάη), εκτός εάν η Βραζιλία αναλάβει δράση για την προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, που πλήττεται από πυρκαγιές.
 
Η εφημερίδα “Irish Independent” γράφει ότι ο Βαραντκάρ ανησυχεί ιδιαίτερα για τα επίπεδα ρεκόρ καταστροφής τροπικών δασών.
 
"Δεν υπάρχει περίπτωση να υπερψηφίσει η Ιρλανδία τη συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών ΕΕ-Mercosur εάν η Βραζιλία δεν τηρήσει τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της", ανέφερε ο Πρωθυπουργός σύμφωνα με την εφημερίδα.
 
Οι περιβαλλοντολόγοι έχουν αποδώσει στην αποψίλωση των δασών την αύξηση των πυρκαγιών και κατηγορούν τον δεξιό Πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου για περικοπές στην προστασίας μιας περιοχής, που θεωρείται ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
 

Ο Βαραντκάρ δήλωσε ότι η προσπάθεια του Μπολσονάρου να κατηγορήσει μη κυβερνητικές περιβαλλοντικές οργανώσεις για τις πυρκαγιές ήταν «οργουελική».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παγκόσμιος ξεσηκωμός για τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο

Καίγεται ο Αμαζόνιος-Σκοτάδι στο Σάο Πάολο από τους καπνούς

Η Ιρλανδία θα χρειαστεί και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ να βοηθήσουν ώστε να σχηματιστεί μια αναστέλλουσα μειοψηφία (blocking minority) αν θέλει να σταματήσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Ιούνιο, μετά από 20 χρόνια διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Mercosur.
 

Αλλά η ιρλανδική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις για να υπερασπιστεί τους κτηνοτρόφους της, οι οποίοι ήδη πλήττονται από την απειλή του Brexit και τις χαμηλές τιμές, επιδιώκοντας να διασφαλίσουν ότι οι χώρες της Mercosur δεν θα πλημμυρίσουν την αγορά με φθηνότερο βοδινό κρέας.
 
Ο Βαραντκάρ προσθέτει τη φωνή του στην αυξανόμενη διεθνή ανησυχία για την καταστροφή του Αμαζονίου. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θέλει να συζητηθεί το ζήτημα στη σύνοδο κορυφής των G7 στο Μπιαρίτζ αυτό το Σαββατοκύριακο. Ο Μπολσονάρου απέρριψε κάτι τέτοιο, ονομάζοντάς το ξένη παρέμβαση σε υπόθεση της Βραζιλίας.
 

 

Πηγή: Reuters-ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πρόσθετοι περιορισμοί των ΗΠΑ στον Ιρανό ΥΠΕΞ κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη
Προφυλακίστηκε στην Πολωνία ύποπτος για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι σε συνεργασία με ρωσικές μυστικές υπηρεσίες
ΠΟΥ: H μετάδοση γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους αποτελεί πηγή "μεγάλης ανησυχίας"
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Γκουτέρες: Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, καταγγελίες εναντίον Ιράν και Ισραήλ
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
ΒΙΝΤΕΟ: Σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Ιδιαίτερα αισθητός κοντά στην Άγκυρα
Σε Διάλογο Υψηλού Επιπέδου για Υγεία ΕΕ-Τουρκίας στην Άγκυρα η Επίτροπος Κυριακίδου