Αρχή διαβουλεύσεων στην Ιταλία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού

Ο Πρόεδρος της Ιταλίας άρχισε τις διαβουλεύσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς την Τετάρτη σε μια προσπάθεια σχηματισμού ενός νέου συνασπισμού, καθώς μια προτεινόμενη συμμαχία μεταξύ του αντικαθεστωτικού Κινήματος Πέντε Αστέρων και του αντιπολιτευτικού κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος διαφάνηκε ότι κερδίζει έδαφος.
 
Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Πρόεδρος της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Γερουσίας Ελιζαμπέτα Κασελάτι καθώς άρχισαν οι δύο ημέρες διαβουλεύσεων μετά την παραίτηση του Πρωθυπουργού Τζιουζέπε Κόντε και την κατάρρευση της αντιμεταναστευτικής κυβέρνησης της Ιταλίας.
 
Πολιτικές κινήσεις για τον σχηματισμό ενός νέου συνασπισμού έχουν ήδη αρχίσει με τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Νίκολα Ζινγκαρέτι να δηλώνει ότι τα μέλη του κόμματος είναι «ενωμένα» για την επίτευξη συμφωνίας με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.
 
Ο Πρόεδρος Ματαρέλα θα μελετήσει κατά πόσο είναι εφικτός ένας σταθερός συνασπισμός.
 
Αν όχι, θα μελετήσει το ενδεχόμενο μιας σύντομης τεχνοκρατικής κυβέρνησης ή τη διενέργεια εκλογών, μόλις 14 μήνες αφότου ο Κόντε ανέλαβε τα ηνία του συνασπισμού μεταξύ της ακροδεξιάς Λέγκας και των Πέντε Αστέρων η οποία ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία.
 
Ο Κόντε παραιτήθηκε την Τρίτη κατηγορώντας τον Υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος προσπάθησε να επιφέρει την κατάρρευση της κυβέρνησης και να την εξωθήσει σε εκλογές για να εκμεταλλευθεί μια άνοδο στην δημοτικότητα του κόμματος του.
 
«Είναι ανεύθυνο να προκαλείς μια κρίση στην Κυβέρνηση. Υποδηλοί προσωπικά και κομματικά συμφέροντα», είπε ο Κόντε κατά τη διάρκεια της έντονης κριτικής που άσκησε στον Σαλβίνι στη Γερουσία πριν να παραιτηθεί.
 
Η κίνηση έριξε την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης σε πολιτικό κενό αέρος μετά από ένα χρόνο εθνικιστικής, λαϊκιστικής διακυβέρνησης η οποία προκάλεσε το θυμό πολλών άλλων Ευρωπαίων ηγετών λόγω της δαιμονοποίησης των μεταναστών και τις απόπειρες να αγνοηθούν οι κανόνες που έχει η ΕΕ για τους προϋπολογισμούς.
 
Οι επενδυτές φαίνεται να πιστεύουν ότι η κρίση θα είναι βραχείας διάρκειας με την απόσταση μεταξύ της απόδοσης των Γερμανικών και των Ιταλικών ομολόγων, η οποία παρακολουθείται στενά, να μειώνεται, γεγονός που δείχνει ότι οι αγορές δεν θεωρούν ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος σε αυτό το στάδιο.
 
«Αν καταφέρουν να σχηματίσουν μια νέα κυβέρνηση, αυτό θα χαιρετιστεί, θα χαιρετιστεί με κάποια προσοχή από άλλους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι μπορεί να το δουν ως μια ευκαιρία για να αποφευχθεί μια σύγκρουση για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας τους επόμενους λίγους μήνες», είπε ο Διευθυντής του Future Europe Initiative  Μπέντζαμιν Χαντάντ.
 
Ο Ματαρέλα άρχισε τις διαβουλεύσεις για μια νέα κυβέρνησης στις 1700 ώρα Κύπρου.
 
Θα δώσει στα δύο κόμματα διορία μέχρι τις αρχές τις επόμενης εβδομάδας το αργότερο για να φτάσουν σε μια συμφωνία συνασπισμού, σύμφωνα με αναφορές στα ΜΜΕ.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια