Δευτέρα 21 Σεπ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Αρχή διαβουλεύσεων στην Ιταλία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού

  21/08/2019 19:46
Αρχή διαβουλεύσεων στην Ιταλία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού

Αρχή διαβουλεύσεων στην Ιταλία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού

  21/08/2019 19:46
Ο Πρόεδρος της Ιταλίας άρχισε τις διαβουλεύσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς την Τετάρτη σε μια προσπάθεια σχηματισμού ενός νέου συνασπισμού, καθώς μια προτεινόμενη συμμαχία μεταξύ του αντικαθεστωτικού Κινήματος Πέντε Αστέρων και του αντιπολιτευτικού κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος διαφάνηκε ότι κερδίζει έδαφος.
 
Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Πρόεδρος της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Γερουσίας Ελιζαμπέτα Κασελάτι καθώς άρχισαν οι δύο ημέρες διαβουλεύσεων μετά την παραίτηση του Πρωθυπουργού Τζιουζέπε Κόντε και την κατάρρευση της αντιμεταναστευτικής κυβέρνησης της Ιταλίας.
 
Πολιτικές κινήσεις για τον σχηματισμό ενός νέου συνασπισμού έχουν ήδη αρχίσει με τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Νίκολα Ζινγκαρέτι να δηλώνει ότι τα μέλη του κόμματος είναι «ενωμένα» για την επίτευξη συμφωνίας με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.
 
Ο Πρόεδρος Ματαρέλα θα μελετήσει κατά πόσο είναι εφικτός ένας σταθερός συνασπισμός.
 
Αν όχι, θα μελετήσει το ενδεχόμενο μιας σύντομης τεχνοκρατικής κυβέρνησης ή τη διενέργεια εκλογών, μόλις 14 μήνες αφότου ο Κόντε ανέλαβε τα ηνία του συνασπισμού μεταξύ της ακροδεξιάς Λέγκας και των Πέντε Αστέρων η οποία ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία.
 
Ο Κόντε παραιτήθηκε την Τρίτη κατηγορώντας τον Υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος προσπάθησε να επιφέρει την κατάρρευση της κυβέρνησης και να την εξωθήσει σε εκλογές για να εκμεταλλευθεί μια άνοδο στην δημοτικότητα του κόμματος του.
 
«Είναι ανεύθυνο να προκαλείς μια κρίση στην Κυβέρνηση. Υποδηλοί προσωπικά και κομματικά συμφέροντα», είπε ο Κόντε κατά τη διάρκεια της έντονης κριτικής που άσκησε στον Σαλβίνι στη Γερουσία πριν να παραιτηθεί.
 
Η κίνηση έριξε την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης σε πολιτικό κενό αέρος μετά από ένα χρόνο εθνικιστικής, λαϊκιστικής διακυβέρνησης η οποία προκάλεσε το θυμό πολλών άλλων Ευρωπαίων ηγετών λόγω της δαιμονοποίησης των μεταναστών και τις απόπειρες να αγνοηθούν οι κανόνες που έχει η ΕΕ για τους προϋπολογισμούς.
 
Οι επενδυτές φαίνεται να πιστεύουν ότι η κρίση θα είναι βραχείας διάρκειας με την απόσταση μεταξύ της απόδοσης των Γερμανικών και των Ιταλικών ομολόγων, η οποία παρακολουθείται στενά, να μειώνεται, γεγονός που δείχνει ότι οι αγορές δεν θεωρούν ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος σε αυτό το στάδιο.
 
«Αν καταφέρουν να σχηματίσουν μια νέα κυβέρνηση, αυτό θα χαιρετιστεί, θα χαιρετιστεί με κάποια προσοχή από άλλους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι μπορεί να το δουν ως μια ευκαιρία για να αποφευχθεί μια σύγκρουση για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας τους επόμενους λίγους μήνες», είπε ο Διευθυντής του Future Europe Initiative  Μπέντζαμιν Χαντάντ.
 
Ο Ματαρέλα άρχισε τις διαβουλεύσεις για μια νέα κυβέρνησης στις 1700 ώρα Κύπρου.
 
Θα δώσει στα δύο κόμματα διορία μέχρι τις αρχές τις επόμενης εβδομάδας το αργότερο για να φτάσουν σε μια συμφωνία συνασπισμού, σύμφωνα με αναφορές στα ΜΜΕ.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας