Η πρώην πρώτη κυρία της Ονδούρας κρίθηκε ένοχη στη δίκη της για διαφθορά

Δικαστήριο της Ονδούρας έκρινε ένοχη τη σύζυγο του πρώην προέδρου της χώρας Πορφίριο Λόμπο για διαφθορά, συμπεριλαμβανομένης της διασπάθισης κεφαλαίων που προορίζονταν για προγράμματα αρωγής σε φτωχά παιδιά, ανέφερε εκπρόσωπός του χθες Τρίτη.

Η Ρόσα Ελένα Μπονίτσα δε Λόμπο, 51 ετών, κρίθηκε ένοχη στην κατηγορία ότι εξέτρεψε 18,3 εκατομμύρια λεμπίρας (ή σχεδόν 702.000 ευρώ) από τα δημόσια ταμεία και από διεθνείς δωρεές, που προορίζοντας για κοινωνικά προγράμματα, σε προσωπικούς τραπεζικούς της λογαριασμούς. Τα κεφάλαια κατόπιν δαπανήθηκαν για προσωπικά ιατρικά έξοδα, κοσμήματα, τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων των παιδιών της και για την ανακαίνιση ακινήτων.

Η καταδίκη της επισύρει ποινή κάθειρξης μεταξύ 58 και 87 ετών, η οποία αναμένεται να της απαγγελθεί την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του δικαστηρίου Κάρλος Σίλβα.

Την έρευνα για την υπόθεση διενήργησαν εισαγγελείς της Ονδούρας καθώς και η Αποστολή Υποστήριξης της Καταπολέμησης της Διαφθοράς και της Ατιμωρησίας στην Ονδούρα (MACCIH), φορέας που έχει ιδρύσει ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ).

Ο σύζυγος της Μπονίτσα, ο Πορφίριο Λόμπο, εξελέγη πρόεδρος της χώρας της κεντρικής Αμερικής στα τέλη του 2009, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον τότε πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια, και παρέμεινε στην εξουσία ως το 2014.

Η Μπονίτσα, η οποία συνελήφθη στις αρχές της περασμένης χρονιάς, φέρεται να διηύθυνε από το 2011 ως το 2015 ένα δίκτυο που εξαργύρωσε πάνω από 70 επιταγές, παριστάνοντας πως επρόκειτο για καθ’ όλα νομότυπες συναλλαγές. Τα χρήματα προορίζονταν για να αγοραστούν, μεταξύ άλλων, παπούτσια για φτωχά παιδιά.

Αντ’ αυτού, τα κεφάλαια μοιράζονταν σε συνεργούς της Μπονίτσα, οι οποίοι κράταγαν μια μικρή προμήθεια.

Ένας από τους συνηγόρους υπεράσπισης της πρώην πρώτης κυρίας, ο Χουάν Μπεργκάνσα, είπε ότι θα ασκήσει έφεση, διαβεβαιώνοντας ότι η Μπονίτσα «είναι αθώα».

Ο Φάμπιο Λόμπο, γιος του ζευγαριού, καταδικάστηκε το 2017 από δικαστήριο των ΗΠΑ να εκτίσει ποινή κάθειρξης 24 ετών, αφού ομολόγησε την ενοχή του στην κατηγορία της συνωμοσίας για εισαγωγή κοκαΐνης εκεί.

Πηγή:Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Απάντηση Αθήνας σε Ερντογάν-«Οι δηλώσεις για την Κύπρο προσβάλλουν τη μνήμη των θυμάτων»
Βαθιά ανήσυχος ο Γκουτέρες για τις πληροφορίες περί νέων αεροπορικών βομβαρδισμών κατά αμάχων στη Μιανμάρ
Η πρώτη συνέντευξη της Sophia the Robot στην τηλεόραση-«Δεν έχουμε καμία επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο»
Πέφτουν τα τείχη, ανοίγει ο δρόμος για την δικαίωση των 57 θυμάτων των Τεμπών
Σαρλ Μισέλ: Αν θέλει ειρήνη η Ευρώπη πρέπει να ετοιμαστεί για πόλεμο
Φωτιά σε δύο οχήματα έξω από μηχανουργείο στην Πάφο-Επηρεάστηκε και τρίτο
Καλωσόρισε τη λειτουργία διαδρόμου από την Κύπρο, τόνισε ανάγκη χερσαίων περασμάτων ο Μπορέλ
ΒΙΝΤΕΟ: Επί ποδός καθ' όλη της διάρκεια της νύχτας συνεργεία της Πυροσβεστικής-Πλημμύρησαν σπίτια και δρόμοι
Σαραντατετράχρονος έβρισε και γρονθοκόπησε αλλοδαπό στην Πάφο-Συνελήφθη για υπόθεση ρατσισμού
Η βαθμολογία των έξι Ευρωβουλευτών για το έργο τους-Η κοινοβουλευτική και δημόσια επιρροή τους