Δευτέρα 6 Ιουλ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Η Άγκυρα απομάκρυνε τρεις Κουρδικής καταγωγής εκλεγμένους δημάρχους

  19/08/2019 10:37
Η Άγκυρα απομάκρυνε τρεις Κουρδικής καταγωγής εκλεγμένους δημάρχους

Η Άγκυρα απομάκρυνε τρεις Κουρδικής καταγωγής εκλεγμένους δημάρχους

  19/08/2019 10:37

Η τουρκική κυβέρνηση απομάκρυνε από τα καθήκοντα τους τους Κουρδικής καταγωγής δημάρχους του Ντιγιαρμπακίρ, του Μάρντιν και Βαν! Είναι περιοχές με μεγάλο Κουρδικό πληθυσμό. Παράλληλα 350 υπάλληλοι των δήμων συνελήφθησαν!

Και στις 3 πόλεις οι διορισμένοι νομάρχες, ανέλαβαν τα καθήκοντα δημάρχων. Το υπουργείο Εσωτερικών τους κατηγορεί πως είχαν σχέσεις με το PKK και πως βοηθούσαν την οργάνωση μέσω των πόρτων των δήμων.

Η τουρκική αστυνομία προέβη σε προσαγωγή 418 ανθρώπων σε 29 πόλεις με την κατηγορία σχέσεων με το PKK.

Στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, ο δήμαρχος του Ντιγιαρμπακίρ Αντάν Μιζρακλί είχε εκλεγεί με το 63% των ψήφων, η δήμαρχος του Μάρντιν Αχμέτ Τούρκ με 56% και η δήμαρχος της πόλης Βαν με 54%.

Το 2016, οι τουρκικές αρχές είχαν καθαιρέσει δεκάδες δημάρχους στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου οι Κούρδοι αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού, καθώς τους κατηγορούσαν για σχέσεις με το αυτονομιστικό ένοπλο κίνημα Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

Ενόψει των τοπικών εκλογών του Μαρτίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι οι δήμαρχοι που έχουν εκλεγεί με το HDP ενδέχεται, όπως και οι προκάτοχοί τους, να καθαιρεθούν εάν κριθεί ότι έχουν σχέσεις με τους αυτονομιστές.

Ο Ερντογάν διατείνεται συχνά ότι το HDP έχει δεσμούς με το PKK, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις αρχές της Τουρκίας, των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Το HDP διαψεύδει την κατηγορία.

Το PKK πήρε τα όπλα εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984. Πάνω από 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε αυτόν τον συνεχιζόμενο πόλεμο χαμηλής έντασης.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας