Επεκτείνεται στα Βαλκάνια η αφρικανική πανώλη των χοίρων

Η Σερβία ανέφερε τέσσερις περιπτώσεις εκδήλωσης της νόσου της αφρικανικής πανώλης σε οικόσιτους χοίρους, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (OIE).
 
Τρεις από τις εκδηλώσεις της νόσου εντοπίστηκαν στην περιοχή του Βελιγραδίου και μία στην περιφέρεια Ποντουνάβσκι, σύμφωνα με τον OIE, που επικαλέστηκε έκθεση του σερβικού υπουργείου Γεωργίας. Σύμφωνα με την έκθεση, πέθαναν επτά χοίροι ενώ άλλα 114 ζώα θανατώθηκαν.
 
Η αφρικανική πανώλη των χοίρων, που είναι θανατηφόρα για τους χοίρους, αλλά δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, εξαπλώνεται στην Ανατολική Ευρώπη και την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε τη νόσο «επείγουσα πρόκληση».
 
Στη Βουλγαρία έχουν εντοπιστεί πάνω από 20 εστίες αφρικανικής πανώλης σε χοίρους εντός βιομηχανικών χοιροτροφικών μονάδων, καθώς και σε φάρμες ιδιωτών, στο βόρειο τμήμα της χώρας με αποτέλεσμα να έχουν θανατωθεί πάνω από 50.000 χοίροι μόνο τον Ιούλιο.
 
Στο μεταξύ πέμπτη ημέρα συνεχίζεται ο αποκλεισμός του δρόμου Σλίβεν – Γιάμπολ της Νοτιοανατολικής Βουλγαρίας, στην περιοχή του χωριού Κρουσάρε, λόγω κινητοποιήσεων χοιροτρόφων. Οι κινητοποιήσεις είναι κατά της απαίτησης των κτηνιατρικών αρχών να σκοτωθούν τα οικιακά γουρούνια λόγω της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, παρά το γεγονός ότι στην περιοχή του Σλίβεν ακόμη δεν υπάρχουν κρούσματα αφρικανικής πανώλης. Σε δύο βιομηχανικά χοιροτροφεία στον νομό εκτρέφονται 3 994 ζώα. 5 140 περίπου είναι τα γουρούνια στα άλλα αγροκτήματα.
 
Στην Ελλάδα, οι αρμόδιες Αρχές λαμβάνουν μέτρα για το δύσκολο αυτό νόσημα. Την απόφαση για τη λήψη προληπτικών μέτρων σχετικών με την αποτροπή της εισόδου της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Ελλάδα, υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.
 
Πριν από αυτό, υπήρξε συνεργασία μεταξύ των δασικών και κτηνιατρικών υπηρεσιών για την αξιολόγηση της επικινδυνότητας μεταφοράς του ιού της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα και οι επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης στη ζωική παραγωγή, ενώ αναλήφθηκαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων μείωσης του κινδύνου.
 
Πηγή: Έθνος
 

Δειτε Επισης

Τέσσερις νεκροί από επίθεση με μαχαίρι στις ΗΠΑ-Συνελήφθη 22χρονος
Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Στραγγάλισε την κόρη του και πλήρωσε άστεγο $2 να κάψει τη σορό της-Ανατριχιαστικό βίντεο μετά τον φόνο
Ο Πούτιν δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ-«Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται»
Όγδοο πλοίο ανθρωπιστικής βοήθειας φεύγει από Μερσίνα για Γάζα
Στους 143 ο αριθμός των θυμάτων από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα
Ανασύρθηκαν τα πτώματα δύο εργατών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη
Βρέθηκε το «μαύρο κουτί» του Dali-Επικίνδυνο το έργο της μετακίνησης του πλοίου από τη γέφυρα
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Ράφα εγείρουν φόβους ότι δεν θα αργήσει η χερσαία στρατιωτική επιχείρηση