Η πριγκίπισσα που «αγάπησε» τον θεραπευτή της-Πώς τον βοηθά να γίνει πλούσιος

Σήμερα οι ευρωπαίοι μονάρχες δεν βλέπουν τίποτα κακό σ’ αυτό που κάποτε ονομάζονταν «mésalliance» ή άνισος γάμος. Πρίγκιπες παντρεύονται ηθοποιούς και δημοσιογράφους, πριγκίπισσες παντρεύονται συγγραφείς και αθλητές. Αλλά η πριγκίπισσα Μάρθα Λουίζα της Νορβηγίας, η τέταρτη στη γραμμή διαδοχής του νορβηγικού θρόνου, τους ξεπέρασε όλους.

Ο εραστής της είναι ένας Αμερικανός μαύρος αμφιφυλόφιλος σαμάνος. Το Sputnik διηγείται την ιστορία μιας πριγκίπισσας και ενός «θεραπευτή».

Ιατρική στην Καλιφόρνια, διαλογισμός στο Λονδίνο

Ο Ντούρεκ Βέρρετ δεν είναι ένας τυπικός σαμάνος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες στην επίσημη σελίδα του, είναι ένας διαμεσολαβητής ή μια «γέφυρα» μεταξύ των πνευμάτων και του φυσικού κόσμου. «Χρησιμοποιεί την αρχαία πνευματική σοφία σε συνδυασμό με επιμελή μελέτη και πρακτική για να φέρει επιτυχία, ευτυχία και θεραπεία στις ζωές των πελατών του». Κατά τον ίδιο προέρχεται από μια δυναστεία προφητών και θεραπευτών. Ο πατέρας του φέρεται να είναι από την Αϊτή με αφρικανικές ρίζες, μέλος της Χριστιανικής Εκκλησίας των Αντβεντιστών της Εβδόμης Ημέρας και η μητέρα του είναι Νορβηγίδα με καταγωγή από την Ινδία.

Από την ηλικία των 12 ετών άρχιζε να ενδιαφέρεται για τον σαμανισμό. Σήμερα είναι 44 χρονών. Σύμφωνα με δημοσιογραφικά στοιχεία, σπούδασε ιατρική κάπου στην Καλιφόρνια. Στην Ιταλία μελέτησε τον Χριστιανισμό της Καθολικής Εκκλησίας, στο Ισραήλ τον Ιουδαϊσμό, στην Ελλάδα την υπνοθεραπεία, στην Τουρκία και στην Αίγυπτο το Ισλάμ. Έκανε διαλογισμό όταν έφτασε στο Λονδίνο και μάζευε βότανα στο Μπελίζ. Έμαθε γιόγκα στο Σαν Φρανσίσκο, ενώ κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του έχει αναπτύξει μια σταθερή πελατεία.

Τα οχτώ μέλη βασιλικών οικογενειών που δεν έχουν ακόμα παντρευτεί

Στην ηλικία των 30 ετών, όπως λέει ο ίδιος, ήταν κλινικά νεκρός, αλλά θεραπεύτηκε μόνος του. Αργότερα, έλεγε: «Ένας πραγματικός σαμάνος πρέπει να περάσει από σοβαρές δοκιμασίες πόνου και απώλειας, μερικές φορές θανατηφόρες».

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έγινε μέντορας των «αστεριών». Η Γκουίνεθ Πάλτροου είναι μία από τους πιστούς οπαδούς του, ενώ οι ηθοποιοί Νίνα Ντόμπρεβ, Σέλμα Μπλερ και Μπόνι Ράιτ - η «αδελφή του Ρον Oυέσλι» στις ταινίες για τον Χάρι Πότερ - είναι μερικές από τις φίλες του.

Συγγένεια ψυχών και επιχείρηση

Στις ΗΠΑ, ο σαμάνος Ντούρεκ είχε αποκτήσει φήμη εδώ και πολύ καιρό, αλλά ο διεθνής Τύπος δεν του έδινε πολύ σημασία μέχρι τον Μάιο του 2019. Τα πράγματα άλλαξαν όταν η πριγκίπισσα του Βασιλείου της Νορβηγίας, Μάρθα Λουίζα, τον παρουσίασε επίσημα ως τον αγαπημένο της.
 

«Όταν συναντάς μια συντροφική ψυχή, το καταλαβαίνεις, το νιώθεις», έγραψε κάτω από τις φωτογραφίες με τον Βέρρετ, στην σελίδα της στο Instagram. Σύμφωνα με τα λόγια της πριγκίπισσας, ο σαμάνος άλλαξε τη ζωή της και την δίδαξε ότι η αγάπη είναι άνευ όρων. «Σ' αγαπώ έως το άπειρο», παραδέχτηκε η 47χρονη πριγκίπισσα. Άφησε επίσης, ένα μήνυμα στους επικριτές της. «Δεν θα επιλέξω εγώ έναν άνδρα, ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ιδέες σας, δεν θέλω να είμαι μέρος των ψευδαισθήσεων σας», είπε η πριγκίπισσα.

Δεν είναι γνωστό πως ακριβώς γνωριστήκαν. Οι πρώτες τους φωτογραφίες εμφανίστηκαν τον Νοέμβριο του 2018. Σύμφωνα – πάντως - με κάποιες αναφορές, στην αρχή η πριγκίπισσα ήταν η πελάτισσα του σαμάνου.

Η κριτική στη σχέση τους δεν γίνεται, επειδή ο αγαπημένος της πριγκίπισσας δεν έχει βασιλικό αίμα και είναι αλλοδαπός. Ο πρώην σύζυγός της δεν είναι ένας πρίγκιπας, αλλά ένας συγγραφέας – ο Άρι Μπεν, με τον οποίο η πριγκίπισσα έχει τρεις κόρες. Επιπλέον, ο αδελφός της Μάρθας Λουίζα, ο διάδοχος του θρόνου της Νορβηγίας, πρίγκιπας Χάακον, είναι παντρεμένος με μια κοινή θνητή, την οποία συνάντησε σ’ ένα ροκ φεστιβάλ. Ο ίδιος ο βασιλιάς της Νορβηγίας, Χάραλντ Ε’, συναντιόταν μυστικά για εννέα χρόνια με τη μετέπειτα σύζυγό του, βασίλισσα Σόνια, κόρη ενός εμπόρου υφασμάτων. Για εννέα χρόνια ο πατέρας του ο βασιλιάς Όλαφ αρνιόταν να δώσει την συγκατάθεσή του για την τέλεση του γάμου μέχρι που ο Χάραλντ Ε’ τον απείλησε πως θα παραιτηθεί, δηλώνοντας πως δεν θα μπορέσει να ασκήσει τα καθήκοντα του χωρίς την παρουσία της Σόνιας δίπλα του.

Η δημόσια καταδίκη δεν προκαλείται από το χρώμα του δέρματος του σαμάνου, ούτε καν από το γεγονός ότι παραδέχτηκε ότι είναι αμφιφυλόφιλος. Πριν από την πριγκίπισσα Μάρθα είχε σχέση μ’ έναν άνδρα, με το όνομα Αδάμ.

Ο σαμανισμός για τη Νορβηγία δεν είναι κάτι άγνωστο. Από τους προϊστορικούς χρόνους, ο λαός των Σάμι ζούσε στη Λαπωνία - την περιοχή της βόρειας Ευρώπης - σε τμήματα της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Φινλανδίας και της Ρωσίας. Οι Σάμι ήταν οι μοναδικοί αυτόχθονες πληθυσμοί της βόρειας Ευρώπης και των Σκανδιναβικών περιοχών. Στηρίζονταν πάντα στη φύση, κάτι το οποίο ήταν ολοφάνερο και στη θρησκεία τους, ενώ πιστεύουν ότι στον κόσμο υπάρχουν πνεύματα. Η παρουσία των σαμάνων είχε σημαντικό ρόλο στο σύστημα των πεποιθήσεων τους.

Ένα κοινό πρόγραμμα σεμιναρίων με το όνομα «Η πριγκίπισσα και ο σαμάνος» προκάλεσε ανησυχία στην κοινωνία. Στο τέλος του Μαΐου, το ζευγάρι έδωσε διαλέξεις σε αρκετές πόλεις της Νορβηγίας και την Κοπεγχάγη. Με βάση τις πληροφορίες στην επίσημη σελίδα του προγράμματος, μίλησαν στο ακροατήριο για την «επέκταση των προσωπικών οριζόντων», την «ανακάλυψη της εσωτερικής σοφίας» και την «αναζήτηση δύναμης μέσω διαλογισμού και σαμανικών πρακτικών». Τα εισιτήρια για σεμινάρια δεν ήταν φθηνά, κόστιζαν από 65 έως 140 δολάρια.

Το 2002, όταν η Μάρθα Λουίζα αποφάσισε να ανοίξει μια επιχείρηση και να κάνει μια ζωή πιο ανεξάρτητη από τη βασιλική αυλή, αρνήθηκε τα προνόμια του μέλους της βασιλικής οικογένειας και άρχισε να πληρώνει φόρους. Αυτό κράτησε όμως μόνο λίγα χρόνια.

Φυσικά, η εναλλακτική ιατρική του σαμάνου Ντούρεκ Βέρρετ, δεν εγκρίνεται από επαγγελματίες γιατρούς. Η ίδια η πριγκίπισσα έχει πτυχίο φυσιοθεραπευτή, αλλά οι δεξιότητες και η ιατρική της πρακτική δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα. Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που η πριγκίπισσα ενδιαφέρεται για μεταφυσικά φαινόμενα. Το 2014, δέχθηκε κριτική ότι συνεργάστηκε με τη Βρετανίδα μέντιουμ Λίζα Ουίλιαμς, η οποία ισχυριζόταν ότι επικοινωνεί με τους νεκρούς.

Θεραπευτές

Στο Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών της Νορβηγίας δήλωσαν ότι θα παρακολουθούν τις δραστηριότητες της πριγκίπισσας και του σαμάνου. Οι ειδικοί θα επικεντρωθούν σε πιθανές παραβιάσεις στον τομέα του μάρκετινγκ, ενώ θα εξετάζουν και το περιεχόμενο των διαλέξεων. «Πρέπει να ελέγξουμε ολόκληρη τη διαφημιστική καμπάνια του προγράμματος», δήλωσε ο επικεφαλής του κέντρου Tonye Shelbostad.

Σύμφωνα με τον νόμο για τους θεραπευτές, ο οποίος εγκρίθηκε το 2004, στη Νορβηγία επιτρέπεται σε γιατρούς και θεραπευτές  να χρησιμοποιούν ενναλακτικές μεθόδους. Για να γίνει αυτό, όμως, πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στις σχετικές υπηρεσίες και να πληρώνουν φόρους. Ωστόσο, απαγορεύεται να κάνουν θεραπεία σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος και το AIDS.

Της έγκρισης του νόμου προηγήθηκαν πολυετείς συζητήσεις για την αποτελεσματικότητα της εναλλακτικής ιατρικής. Με την ίδρυσή της Νορβηγικής Ένωσης Θεραπευτών το 1994, άρχισε ο αγώνας για την επίσημη αναγνώρισή της. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας συνέστησε μια επιτροπή, η οποία περιλάμβανε πιστοποιημένους γιατρούς, με στόχο τη διερεύνηση των εναλλακτικών μεθόδων θεραπείας. Η επιτροπή επιβεβαίωσε ότι ορισμένες φορές έχουν αποτέλεσμα. Στη συνέχεια, παράλληλα, ιδρύθηκε το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Βοηθητικής και Εναλλακτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τρόμσο.

Ωστόσο, οι δηλώσεις του Ντούρεκ σχετικά με τις θεραπευτικές του ικανότητες, εκπλήσσουν ακόμη και τους «συναδέλφους» του. Σε μια συνέντευξη, ο Βέρρετ ισχυρίστηκε ότι έχει θεραπεύσει ανθρώπους, οι οποίοι είχαν καρκίνο ή είχαν πέσει σε κώμα. Σε άλλη συζήτηση με δημοσιογράφους, εξήγησε ότι κάποιοι σαμάνοι έχουν πρόσβαση στα άτομα ενός χημικού στοιχείου. Υποτίθεται ότι έχουν την ικανότητα να «περιστρέφουν το νουκλεόνιο ενός ατόμου», καθώς και να χειρίζονται τα ηλεκτρόνια, πράγμα που τους επιτρέπει να σταματήσουν τη διαδικασία της γήρανσης. Η επιστήμη δεν έχει ακόμη καταγράψει τέτοια προοδευτικά αποτελέσματα του σαμανισμού.

Πριγκίπισσα και τσαρλατάνος

Με τέτοια δυναμική διαφήμιση, όπως η ερωμένη-πριγκίπισσα και οι φίλοι-ηθοποιοί, ο Ντούρεκ έχει ρεαλιστικές πιθανότητες και να αποκτά αρκετά χρήματα και να κερδίζει την εμπιστοσύνη των απλών ανθρώπων. Ωστόσο, δεν είναι όλοι σίγουροι ότι ο σαμάνος έχει πράγματι ορισμένες ικανότητες. Εκτός από μία. Να βγάζει χρήματα από το πουθενά.

Ένας από τους ισχυρισμούς των επικριτών του σαμάνου, είναι ότι προσπαθεί να γίνει πλούσιος σε βάρος ψυχικά ασταθών και απελπισμένων ασθενών, οι οποίοι αναζητούν μια θαυματουργή θεραπεία, καθώς και απλών εύπιστων ανθρώπων. Ο ίδιος ο Βέρρετ, σε πολυάριθμες συζητήσεις, δεν έχει ποτέ εξηγήσει το πώς ακριβώς θεραπεύει τους ασθενείς, ποια είδη καρκίνου έχει θεραπεύσει και με ποιους ιατρούς έχει συνεργαστεί.

Στο διαδίκτυο, υπάρχει ένα βίντεο του 2010 από μία από τις συνεδρίες του Ντούρεκ. Ωστόσο, το βίντεο δεν παρέχει τη δυνατότητα να καταλάβουμε τι ακριβώς κάνει ο σαμάνος για να θεραπεύσει τον ασθενή. Στην αρχή  κουνάει κάποιο αντικείμενο και «καλεί τα πνεύματα των ζώων να καθαρίσουν την ενέργεια». Μετά από αυτό, επικοινωνεί με τον Αρχάγγελο Μιχαήλ και του ζητά να ανοίξει το στόμα του πελάτη και να απελευθερώσει την ενέργειά του. Στη συνέχεια, καλεί το πνεύμα του ιαγουάρου να κατέβει μέσω του λαιμού του ασθενή, και μετά ο Αρχάγγελος Μιχαήλ αφαιρεί το πνεύμα του ζώου από το σώμα.

Το 2016, ο Βερρέτ επισκέφθηκε την Ισλανδία. Το ηλεκτρονικό περιοδικό «Vantru» διοργάνωσε δημόσια συζήτηση μεταξύ του σαμάνου και του βιοχημικού Brynjar Ellertsson. Στη συζήτηση, για άλλη μια φορά, σημειώθηκε ότι ο Ντούρεκ μιλάει πολύ για τη σαμανική του μέθοδο, ωστόσο, δεν μπορεί να περιγράψει τι ακριβώς κάνει. Πώς αγγίζει ασθενείς, τι είδους χειρισμούς κάνει με τα σώματά τους, τι είδους επίδραση προκαλούν οι πράξεις του.

Όταν έφτασε η ώρα για ερωτήσεις, ένας από τους θεατές ζήτησε από τον σαμάνο να τον βοηθήσει με τον χρόνιο πόνο στην πλάτη του. Ο σαμάνος αμέσως «συνδέθηκε» με τον πνεύμα και έμαθε τι πρέπει να γίνει για να σταματήσει ο πόνος. Στο τέλος της εκδήλωσης, ο άνδρας είπε στον συντονιστή της συζήτησης ότι η πλάτη του πραγματικά δεν είχε κάποιο πρόβλημα, αλλά τα πνεύματα για κάποιο λόγο δεν ενημέρωσαν τον σαμάνο γι’ αυτό. Στο συμπέρασμα, οι συντάκτες του «Vantru» δήλωσαν ότι θεωρούν τον Βέρρετ τσαρλατάνο και καλούν τους αναγνώστες να μην τον αφήνουν να τους ξεγελάσει.

Ορισμένοι σχολιαστές δηλώνουν ότι η βασιλική οικογένεια έχει σχέση με τον απατεώνα. Ωστόσο, το ερωτευμένο ζευγάρι ανεβάζει ρομαντικές φωτογραφίες στο διαδίκτυο και μιλάει δημόσια για άνευ όρων αγάπη, αρμονία και αποδοχή. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ίδιος ο Ντούρεκ παραδέχτηκε ότι όταν ήταν ακόμα παιδί, η μητέρα του είχε προβλέψει τον δεσμό του με την Νορβηγίδα πριγκίπισσα, το ζευγάρι θα είναι μαζί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όχι μόνο οι δημοσιογράφοι, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών και οι απλοί πολίτες, έδωσαν προσοχή στην επιχειρηματική ένωση της πριγκίπισσας και του σαμάνου, αλλά και η διοίκηση του βασιλικού παλατιού δήλωσε ότι θα παρακολουθεί τις εμπορικές δραστηριότητες της πριγκίπισσας.

Η δυσαρέσκεια του λαού με τα υπερβολικά έξοδα για τη συντήρηση της βασιλικής οικογένειας, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητή. Σίγουρα δεν χρειάζεται ένα ακόμα σκάνδαλο. Η πολυτελής ζωή της βασιλικής οικογένειας - ακριβά ιδιωτικά σχολεία και ρούχα -  προκαλούν την οργή των Νορβηγών. Σύμφωνα με την νομοθεσία, άλλωστε, τα έξοδα της βασιλικής οικογένειας χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι το 2016 δαπανήθηκαν (σ.σ. για τη βασιλική οικογένεια) 230 εκατομμύρια κορώνες. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Τύπο, το συνολικό ποσό είναι πολύ μεγαλύτερο. Η δημοσίευση στην καθημερινή νορβηγική εφημερίδα «Dagbladet» επιβεβαιώνει ότι ετησίως τα έξοδα της νορβηγικής μοναρχίας φτάνουν στα 460 εκατομμύρια κορώνες.

Δειτε Επισης

«Όταν δεν υπάρχει ένα σύστημα που θα φοβάται ο πολίτης να διαπράξει ένα έγκλημα, γιατί να μην το κάνει;»
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δημοσκόπηση IMR: Προβάδισμα Γιάννη Αρμεύτη στον Δήμο Λεμεσού
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Κάνει αρχή στο Βερολίνο, ανιχνεύει θέσεις και προθέσεις πριν επιστρέψει στην Κύπρο η Ολγκίν
Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Αναθεώρηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της ΕΕ ενέκρινε το ΕΚ
Ο Μπάιντεν επικύρωσε νόμους για Ουκρανία-Ισραήλ και την απαγόρευση του TikTok
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις