Σαλβίνι: Καταθέτει πρόταση μομφής - Βυθίζει την Ιταλία σε πολιτική κρίση

Προς πρόωρες εκλογές σπρώχνει ανοιχτά πλέον την Ιταλία ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας και υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης συνεργασίας Ματέο Σαλβίνι καταθέτοντας πρόταση μομφής στην κλειστή για το καλοκαίρι Βουλή εναντίον της ίδιας της κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει. Πιο συγκεκριμένα ο «παραλιάρχης» Σαλβίνι (ψευδώνυμο που κέρδισε τις τελευταίες ημέρες τις οποίες επιδίδεται σε προεκλογική εκστρατεία σε παραλίες) κατέθεσε πρόταση μομφής στην Γερουσία κατά του πρωθυπουργού της κυβέρνησης Τζουζέπε Κόντε σήμερα το πρωί.

Το σκεπτικό της πρότασης όπως αυτό έγινε γνωστό είναι πως υπάρχουν πολλά «όχι» εντός της κυβέρνησης συνεργασίας, διατύπωση που αποτελεί καρφί της Λέγκας προς τον κυβερνητικό της εταίρο το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S) για μια σειρά από διαφωνίες που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα με πιο σοβαρή την αντίθεση του κόμματος του Λουίτζι ντι Μάιο, στην κατασκευή της υπερταχείας που θα συνδέει το Τορίνο με την Λυόν και είναι γνωστή ως TAV. Όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση της η Λέγκα: «Τα πολλά όχι βλάπτουν την Ιταλία, η οποία χρειάζεται ανάπτυξη και έτσι θα πρέπει να πάμε σε εκλογές σύντομα. Αυτοί που χασομερούν κάνουν κακό στην χώρα και σκέφτονται αποκλειστικά τις καρέκλες τους».

Οι ανακοινώσεις αυτές είναι προφανές πως δεν αρκούν για να πέσει η κυβέρνηση, όμως το σίγουρο είναι ότι εν μέσω θέρους βάζουν την χώρα σε μια νέα περίοδο πολιτικής κρίσης. Ο πρωθυπουργός της χώρας Τζουζέπε Κόντε ήταν ξεκάθαρος ως προς μια σειρά από ζητήματα που ανακύπτουν από την απόφαση της Λέγκας και του Σαλβίνι να προχωρήσουν σε κατάθεση πρότασης μομφής κατά του ίδιου.

Κόντε

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Δεν μπορεί να αποφασίζει ο Σαλβίνι πότε θα συνεδριάσουν τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου. Δεν μπορεί ο υπουργός Εσωτερικών να αποφασίζει το χρονικό πλαίσιο μιας πολιτικής κρίσης την ώρα που εμπλέκονται πολλά και διαφορετικά θεσμικά όργανα στην λειτουργία του κοινοβουλίου. Η κυβέρνηση αυτή δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα από τα «πολλά όχι». Η κυβέρνηση αυτή πάντα δούλευε πολύ και μιλούσε λίγο. Δεν ήταν στις παραλίες». Ο Ιταλός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα παραιτηθεί και ότι θα εμφανιστεί στο Κοινοβούλιο κατά την διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση μομφής εναντίον του γιατί Βουλή και Γερουσία είναι αυτές που πρέπει να λάβουν την απόφαση και όχι ο Σαλβίνι.

Όπως μάλιστα υπογράμμισε: «Ο Σαλβίνι μου είπε εμένα προσωπικά ότι θέλει να διακόψει αυτή την κυβερνητική συνεργασία και να πάμε σε εκλογές ούτως ώστε να κεφαλαιοποιήσει την υποστήριξη που αυτή την στιγμή φαίνεται να έχει η Λέγκα. Είμαι πεπεισμένος ότι στο κοινοβούλιο θα χυθεί άπλετο φως στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και τις ευθύνες που προκύπτουν από αυτές. Θα πρέπει να πούμε στον ιταλικό λαό την αλήθεια και δεν θα μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από ρητορικά σχόλια και σλόγκαν για τα μίντια».

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που υπερψηφιστεί η πρόταση μομφής του Σαλβίνικατά του Κόντε από την Βουλή, η χώρα δεν πάει υποχρεωτικά σε εκλογές. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα αν καταρρεύσει η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει έναν γύρο επαφών για να δει εάν μπορεί να δοθεί σε κάποιο κόμμα ή πρόσωπο εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Σε περίπτωση που καμία κυβέρνηση δεν είναι εφικτή, τότε θα οριστεί μεταβατική κυβέρνηση που θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές στα τέλη Οκτωβρίου.

Δειτε Επισης

Σε ρόλο μεσολαβητή για να αποφευχθεί η κλιμάκωση ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ η Μόσχα
ΒΙΝΤΕΟ: Ακτιβιστές έβαψαν ξανά τα νερά του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας πράσινα και κόκκινα
Νέα ανάλυση για την επίθεση του Ισραήλ-«Διεθνείς πιέσεις για ψυχραιμία, ποια μπορεί να είναι η συνέχεια»
Υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν το Ιράν-Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ
ΒΙΝΤΕΟ: Πέντε εκρήξεις σε στρατιωτική βάση στη Βαγδάτη-Τρεις τραυματίες
Πάνω από 1 δις οι ζημιές από τις πλημμύρες στο Ντουμπάι-Σχεδόν 9 στους 10 κατοίκους δεν έχουν ασφάλιση
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση