Στο στόχαστρο των γερμανικών ΜΜΕ εθνικοί συνοριοφύλακες και Frontex για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των προσφύγων

Τα γερμανικά ΜΜΕ αναφέρονται σήμερα εκτενώς στις κατηγορίες της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) σχετικά με παραβιάσεις των   δικαιωμάτων  των  προσφύγων από εθνικούς συνοριοφύλακες και υπαλλήλους της Frontex, η οποία και κατηγορείται πως αδρανεί.

Το γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) σημειώνει πως σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετανάστες αντιμετωπίζονται απάνθρωπα σε πολλά κράτη της ΕΕ. Και η Υπηρεσία Προστασίας των Συνόρων της ΕΕ κατηγορείται ότι απλώς παρακολουθεί όσα συμβαίνουν.

Ειδικότερα, η ειδησεογραφική εκπομπή του ARD, η βρετανική εφημερίδα Guardian και το ερευνητικό δίκτυο Correctiv  αποκάλυψαν ότι η Frontex αποδέχθηκε παραβιάσεις   των ανθρωπίνων   δικαιωμάτων   από   εθνικούς   συνοριοφύλακες   στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, μεταξύ άλλων στην Βουλγαρία, στην Ελλάδα και την Ουγγαρία.  

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει ταχεία διαλεύκανση της υπόθεσης. Οι ισχυρισμοί θα διερευνηθούν από την Frontex και ο οργανισμός με έδρα τη   Βαρσοβία   θα   ανταποκριθεί   δεόντως,   δήλωσε   εκπρόσωπος   των   Βρυξελλών. Η   ίδια   η   Frontex   αρνήθηκε   ότι   συμμετέχει   σε   οποιαδήποτε παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Υπάλληλοι της Frontex κατηγορούνται ότι κατά   τη   διάρκεια   πτήσεων   απέλασης   συμμετείχαν   σε   παραβιάσεις   ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πιο συγκεκριμένα, πρόσφυγες κατευνάζονταν ιατρικά και οι χειροπέδες χρησιμοποιούνταν δυσανάλογα.

Η   Frontex   διαμαρτυρήθηκε  για   τις   κατηγορίες.   «Η   Frontex   αρνείται κατηγορηματικά   κάθε   συμμετοχή   υπαλλήλων   της   σε   παραβιάσεις   θεμελιωδών δικαιωμάτων», ανέφερε σε δήλωσή της η Υπηρεσία. Εκπρόσωπός της ξεκαθάρισε επίσης ότι η Υπηρεσία   δεν   έχει   «εξουσία   επί   της   συμπεριφοράς   της   εθνικής   συνοριακής αστυνομίας και αρμοδιότητα διεξαγωγής ερευνών στην επικράτεια των κρατών-μελών της ΕΕ».

Από γερμανικής πλευράς, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών δεν επιβεβαίωσε εχθές τους σχετικούς ισχυρισμούς.
«Δεν μπορούμε να αναφερθούμε σε καμία αποστολή στην οποία έλαβαν χώρα παραβιάσεις   των   ανθρωπίνων   δικαιωμάτων,   ούτε   έχουμε   δικά   μας   ευρήματα», δήλωσε εκπρόσωπός   του Υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας   τη   Δευτέρα.  

Δειτε Επισης

ΠΟΥ: H μετάδοση γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους αποτελεί πηγή "μεγάλης ανησυχίας"
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Γκουτέρες: Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, καταγγελίες εναντίον Ιράν και Ισραήλ
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία της Κυριακής-Η στιγμή που ο 39χρονος τραβάει το μαχαίρι
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
ΒΙΝΤΕΟ: Σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Ιδιαίτερα αισθητός κοντά στην Άγκυρα
Απάντησε στα πυρά του Τουρκικού ΥΠΕΞ για Συμπεράσματα ο Κόμπος-«Επιλογή της άλλης πλευράς αν θα προχωρήσει»
Απαντά για το επίδομα ενοικίου σε διπλωμάτη το ΥΠΕΞ-«Η Εισαγγελία γνωμάτευσε πως δεν στοιχειοθετείται ποινικό αδίκημα»
Σε Διάλογο Υψηλού Επιπέδου για Υγεία ΕΕ-Τουρκίας στην Άγκυρα η Επίτροπος Κυριακίδου