Μαύρα σύννεφα στην οικονομία της Βρετανίας λόγω Brexit

Οικονοµικά ζοφερό διαφαίνεται το άµεσο µέλλον στο Ηνωµένο Βασίλειο λόγω... Brexit, µε τις δυσοίωνες προβλέψεις ωστόσο να µην αρκούν για να τροµάξουν τα περίπου 160.000 µέλη του κόµµατος των Συντηρητικών (Τόρις), που ετοιµάζονται από την πλευρά τους να εκλέξουν έναν... ευρωσκεπτικιστή στην ηγεσία της κυβερνώσας παράταξης στις αρχές της επόµενης εβδοµάδας.

Το αρµόδιο «γραφείο», το επιφορτισµένο από τη βρετανική κυβέρνηση για να κάνει οικονοµικές προγνώσεις, προβλέπει τα χειρότερα για την περίπτωση που τελικώς η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς µια συµφωνία (no deal) που θα καθορίζει τις µελλοντικές σχέσεις της µε την Ευρώπη των «27».

Σε µια τέτοια περίπτωση εκτιµάται, πιο συγκεκριµένα, ότι το Ηνωµένο Βασίλειο πρόκειται να εισέλθει ήδη από τα τέλη του 2019 σε φάση ύφεσης, µε τη βρετανική οικονοµία να συρρικνώνεται κατά 2% το 2020, την ανεργία να ξεπερνά το 5%, τις τιµές των ακινήτων να υποχωρούν κατά 10% και τις δανειακές ανάγκες του βρετανικού ∆ηµοσίου να αυξάνονται κατά 30 δισεκατοµµύρια στερλίνες (περίπου 33,3 δισεκατοµµύρια ευρώ) ετησίως. ∆υσοίωνες προβλέψεις για το µέλλον της βρετανικής οικονοµίας είχαν κάνει το περασµένο διάστηµα, στη σκιά του επαπειλούµενου Brexit, τόσο το ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο (τον Απρίλιο του 2019) όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας (τον Νοέµβριο του 2018).

Το ∆ΝΤ προειδοποιούσε, πιο συγκεκριµένα, για µια περίοδο ύφεσης διάρκειας δύο ετών στη Γηραιά Αλβιώνα. Περισσότερο ζοφερή στις προβλέψεις της, η Τράπεζα της Αγγλίας «έβλεπε» το βρετανικό ΑΕΠ να µειώνεται κατά 8%, την ανεργία να εκτοξεύεται κοντά στο 7,5% και τις τιµές των ακινήτων να υποχωρούν κατά 30%, στον απόηχο ενός σκληρού Brexit.

Κρίσιμη στιγμή

Αν και ηπιότερες, οι προβλέψεις που έδωσε χθες στη δηµοσιότητα το αρµόδιο «Γραφείο για την ευθύνη του προϋπολογισµού» (Office of Budget Responsibility, OBR) επαναφέρουν την ανησυχία, και αυτό µάλιστα σε µια κρίσιµη χρονική στιγµή: µόλις τρεις ηµέρες προτού οι κυβερνώντες Συντηρητικοί (Τόρις) εκλέξουν έναν νέο ηγέτη, αλλά και µόλις τρεις µήνες προτού τελικώς η Μεγάλη Βρετανία αποχωρήσει από την Ενωµένη Ευρώπη.

Υπενθυµίζεται ότι βάσει προγράµµατος, το Ηνωµένο Βασίλειο έχει χρονικό περιθώριο έως τις 31 Οκτωβρίου 2019 για να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Εν τω µεταξύ, ωστόσο, στη χώρα θα έχει αναλάβει αρµοδιότητες και ένας νέος πρωθυπουργός. Τα περίπου 160.000 µέλη της κυβερνώσας συντηρητικής παράταξης των Τόρις βρίσκονται πια σε φάση εκλογής νέου ηγέτη, το όνοµα του οποίου αναµένεται να ανακοινωθεί την ερχόµενη Τρίτη 23 Ιουλίου.

Ωστόσο και οι δύο εναποµείναντες υποψήφιοι, τόσο ο 55χρονος πρώην δήµαρχος του Λονδίνου και άλλοτε υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, όσο και ο 52χρονος νυν υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεµι Χαντ, δηλώνουν πια θιασώτες της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Ακόµη και ο Χαντ που είχε στο δηµοψήφισµα του 2016 ψηφίσει ενάντια στο Brexit, σήµερα εµφανίζεται αποφασισµένος να βγάλει τη χώρα από την ΕΕ... πάση θυσία. Αµφότεροι, τόσο ο παλαιόθεν ευρωσκεπτικιστής Μπόρις Τζόνσον όσο και όψιµος Brexiteer Τζέρεµι Χαντ, έχουν µάλιστα καταστήσει σαφές ότι θα ήταν έτοιµοι να οδηγήσουν το Ηνωµένο Βασίλειο εκτός ΕΕ ακόµη και χωρίς συµφωνία για την επόµενη µέρα στις σχέσεις µε την Ευρώπη (no deal).

 

Πηγή: Έθνος

Δειτε Επισης

Αιχμές κατά της Μέτσολα και της Ευρωβουλής-«Δεν με υπερασπίστηκαν το κόμμα μου και η ΕΕ»
Σε αναβρασμό τα αμερικανικά πανεπιστήμια για τη Γάζα-Συλλήψεις, καταλήψεις και διακοπή μαθημάτων
Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν αγορές όπλων αξίας 6 δισ. δολαρίων προορισμένων για τις δυνάμεις του Κιέβου
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Πιθανή πρόταση Ισραήλ στη Χαμάς για απελευθέρωση μερικών ομήρων
Καθυστερεί ο τουρκικός ανθρωπιστικός στολίσκος προς Γάζα
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα