Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζητά την ψήφο των ευρωβουλευτών

Συνεδριάζει σε λίγες ώρες το Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο για να επικυρώσει τον διορισμό της «μητέρας» του γερμανικού στρατεύματος , Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην προεδρία της Κομισιόν για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί αύριο στις 19:00 μ.μ., ώρα Ελλάδος. Νωρίτερα την στις 10 το πρωί, η Ούρσουλα θα ανέβει στο βήμα και, κατά τη σύνοδο της Ολομέλειας, θα παρουσιάσει το όραμά της ως υποψήφια πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο να μην γίνει δεκτή η πρόταση των Ευρωπαίων ηγετών για τον διορισμό της φον ντερ Λάιεν είχαν δώσει τροφή σε εικασίες ότι η ψηφοφορία ίσως καθυστερήσει.

Στόχος της Ούρσουλα είναι να διασφαλίσει 375 ψήφους που απαιτούνται ώστε να εκλεγεί στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρα διεθνή ΜΜΕ, δεν θα δυσκολευτεί πολύ.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Financial Times» η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας αφιέρωσε το Σαββατοκύριακο στην εκπόνηση του προγράμματός της, ώστε να ικανοποιήσει αιτήματα ευρωβουλευτών σε ζητήματα όπως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η τήρηση του κράτους δικαίου και η κατανομή των ευρωπαϊκών πόρων.

Η «εκλεκτή» της Μέρκελ μπορεί να «ποντάρει» στην στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκει, το οποίο διαθέτει 182 έδρες στην Ευρωβουλή. Ωστόσο, θα χρειαστεί την ψήφο μέρους των 154 ευρωβουλευτών που αριθμούν οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες και των 108 που εξέλεξαν οι Φιλελεύθεροι. Οι Πράσινοι και η Ευρωπαϊκή Αριστερά έχουν ήδη διαμηνύσει πως δεν θα στηρίξουν την Γερμανίδα υπουργό, λόγω διαφωνιών με την ατζέντα της αλλά και ως διαμαρτυρία για το γεγονός ότι προκρίθηκε ως υποψήφια από τους ηγέτες δίχως να λάβει μέρος στις ευρωεκλογές.

Θεσμική κρίση εάν οι ευρωβουλευτές πουν «όχι» στον διορισμό της

Εάν το Στρασβούργο απορρίψει την υποψηφιότητά της αύριο, η Ε.Ε θα βρεθεί αντιμέτωπη με θεσμική κρίση, καθώς θα είναι δύσκολο να βρεθεί άλλος υποψήφιος που θα χαίρει της αποδοχής των ηγετών των χωρών-μελών.

Για να διαδεχθεί τον Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ από την 1η Νοεμβρίου η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας θα πρέπει να πείσει τους ευρωβουλευτές, που αντιδρούν στον τρόπο που επελέγη από τους Ευρωπαίους ηγέτες καθώς δεν ακολουθήθηκε το σύστημα των κορυφαίων υποψηφίων.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπουργός Άμυνας της Γερμανίας από το 2013, επιλέχθηκε ως υποψήφια πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 2 Ιουλίου. Χρειάζεται τη στήριξη της απόλυτης πλειοψηφίας των μελών του Κοινοβουλίου- 50% συν μία ψήφο- για να γίνει η πρώτη γυναίκα πολιτικός που αναλαμβάνει αυτό το αξίωμα.

Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί με μυστική ψηφοφορία με κάλπη. Το μόνο αγκάθι στην αυριανή ψηφοφορία είναι ότι το 62% των ευρωβουλευτών είναι νέα πρόσωπα. Εντός Γερμανίας, η υπουργός Άμυνας, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια εξεταστική επιτροπή στη Βουλή που διερευνά δύο πράγματα: 1ον: Γιατί κερδοφόρες συμβάσεις του υπουργείου της ανατέθηκαν σε εξωτερικούς συμβούλους, χωρίς την κατάλληλη εποπτεία και 2ον: εάν ένα δίκτυο άτυπων προσωπικών της διασυνδέσεων διευκόλυνε τη σύναψη αυτών των συμφωνιών. Η εξεταστική επιτροπή θα συνεχίσει το έργο της ανεξάρτητα από το αν η φον ντερ Λάιεν υπερψηφιστεί και αναλάβει επίτροπος στην Κομισιόν, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται βέβαια.
 
Πηγή:Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Αναθεώρηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της ΕΕ ενέκρινε το ΕΚ
Ο Μπάιντεν επικύρωσε νόμους για Ουκρανία-Ισραήλ και την απαγόρευση του TikTok
Επιχείρηση Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, προχωράει η επίθεση στη Ράφα
Συμμαχία ΕΕ για πρόληψη ελλείψεων σε κρίσιμα φάρμακα ανακοίνωσε η Κυριακίδου
Οι ΗΠΑ διαστρεβλώνουν τα «γεγονότα του 1915», υποστηρίζει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας
Νομοθεσία για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
Επίσημη υποδοχή Στάινμαϊερ από Ερντογάν
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ