Ιαπωνία: Η κυβερνητική συμμαχία του πρωθυπουργού οδεύει προς ευρεία πλειοψηφία

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε οδεύει να εξασφαλίσει ισχυρή πλειοψηφία στις εκλογές για την ανάδειξη 124 μελών της άνω Βουλής εντός της εβδομάδας, γεγονός το οποίο, τουλάχιστον στη θεωρία, κρατάει ζωντανές τις ελπίδες του να προχωρήσει σε αναθεώρηση του ειρηνιστικού Συντάγματος της Ιαπωνίας, καταδεικνύει δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα.
 
Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (ΦΔΚ) του Άμπε και ο κυβερνητικός του εταίρος, το κόμμα Κομέιτο, οδεύουν να κερδίσουν έως και 83 έδρες —πολλές περισσότερες από τις 63 που χρειάζονται για την πλειοψηφία (123) επί του συνόλου των 245 εδρών του σώματος— στις εκλογές της Κυριακής, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, που δημοσιεύει η εφημερίδα Nikkei και διενεργήθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.
 
Δημοσκοπήσεις που έχουν μεταδοθεί από άλλα ΜΜΕ, όπως το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, φέρουν το ποσοστό του ΦΔΚ να αυξάνεται στο 31%, κατά 2 εκατοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με έρευνα του περασμένου μήνα. Το ποσοστό των προθέσεων ψήφου που συγκεντρώνει το Κομέιτο παραμένει εξάλλου αμετάβλητο στο 5,6%.
 
Εάν επαληθευτούν αυτές οι προβλέψεις, η κυβερνητική συμμαχία, χάρη στην υποστήριξη μικρότερων παρατάξεων, όπως το Κόμμα για την Καινοτομία στην Ιαπωνία, που τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος, θα διατηρήσει την ενισχυμένη πλειοψηφία που διαθέτει στο σώμα αυτό (τα δύο τρίτα των ψήφων). Η ενισχυμένη πλειοψηφία αποτελεί προϋπόθεση για να αρχίσει η διαδικασία αναθεώρησης του πασιφιστικού Συντάγματος της Ιαπωνίας, που κυρώθηκε την περίοδο αμέσως μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
 
Η αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να αλλάξει ο ρόλος του ιαπωνικού στρατού αποτελεί επί πολλά χρόνια διακαή πόθο του Άμπε, πρωθυπουργού και ηγέτη του ΦΔΚ από το 2012.
Για να μπορέσει να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα, απαιτείται έγκριση τόσο από ενισχυμένες πλειοψηφίες και στα δύο σώματα της Βουλής, όσο και της πλειοψηφίας των πολιτών, που θα κληθούν να το εγκρίνουν σε δημοψήφισμα.
 
Εκλογές για την ανάδειξη μελών της άνω Βουλής διεξάγονται κάθε τρία χρόνια, ενώ οι θητείες των μελών της διαρκούν για έξι χρόνια. Το ΦΔΚ είχε καταγάγει ευρεία νίκη το 2013, αλλά δεν τα πήγε εξίσου καλά το 2016.
 
Πηγή: ΑΠΕ
 

Δειτε Επισης

Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα