Διπλωματικές επαφές με ομολόγους του είχε ο Τσαβούσογλου-Συζήτησαν για την αν. Μεσόγειο

Με 5 ομολόγους του από άλλες χώρες μίλησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών το Σάββατο 13/7 για το θέμα της ανατολικής Μεσογείου, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Σλοβακίας, της Κιργισίας, της Σλοβενίας, της Ρουμανίας και της Μάλτας, χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό το ακριβές περιεχόμενο των συνομιλιών του.

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα στήριξε σήμερα τη νέα πρόταση για συνεργασία στο θέμα των υδρογονανθράκων της Κύπρου, που υπέβαλε ο Τ/Κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, στην Ε/κ πλευρά μέσω των ΗΕ.

Σε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ απευθύνεται έκκληση προς τα Ηνωμένα Έθνη, την Ε.Ε. και κυρίως τις εγγυήτριες δυνάμεις να στηρίξουν την πρόταση και να ενθαρρύνουν τις δύο πλευρές για συνεργασία στο θέμα αυτό.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση, «η πρόταση προβλέπει οι Τ/Κ και οι Ε/Κ, οι οποίοι που έχουν ίσα δικαιώματα και είναι ίσοι εταίροι στο νησί να συνεργαστούν και να επωφεληθούν από κοινού από τις πηγές των υδρογονανθράκων».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ επαναλαμβάνει ότι «η χώρα μας είναι αποφασισμένη πλήρως να προστατεύσει τόσο τα  δικαιώματά της στη δική της υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Μεσόγειο  όσο και τα δικαιώματα των Τ/Κ επί των φυσικών πηγών του νησιού. Μέχρι να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τ/Κ, θέλουμε για άλλη μια φορά να επιστήσουμε την προσοχή στη διεθνή κοινότητα, καθώς εμείς θα συνεχίσουμε την αποφασιστική στάση μας στο θέμα της προστασίας αυτών των δικαιωμάτων».

Στο μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, επανέλαβε σήμερα ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια σε κάθε είδους απειλή και κίνδυνο που στόχο έχει την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία της Τουρκίας στο Αιγαίο, την ανατ. Μεσόγειο και την Κύπρο.

Πηγή: Έθνος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρόταση Ακιντζί σε Αναστασιάδη για κοινή επιτροπή υδρογονανθράκων

Δειτε Επισης

Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση
Υποψήφια στις ευρωεκλογές η Ιταλίδα ακτιβίστρια που κρατείται στην Ουγγαρία
Γιατί το Ιράν δεν έχει κανένα συμφέρον να διαρκέσει η κρίση με το Ισραήλ-Αναλυτές εξηγούν
Ο Μισέλ απάντησε στον Τραμπ για την στήριξη στην Ουκρανία-«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους»
Εντοπίστηκε γρίπη των πτηνών στο αγελαδινό γάλα, προειδοποιεί ο ΠΟΥ-Σε πολύ υψηλές ποσότητες ο ιός
Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία-Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ
BINTEO: Συνελήφθη ο άντρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι