ΒΙΝΤΕΟ: Η άφιξη του αεροπλάνου που μεταφέρει τμήμα των S-400 στην Άγκυρα

Η παράδοση των πρώτων τμημάτων του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400 ξεκίνησε σήμερα Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι τα πρώτα τμήματα των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 παραδόθηκαν σήμερα στην Άγκυρα.

Κατά το τουρκικό υπουργείο, η παράδοση εξαρτημάτων των συστημάτων αεράμυνας θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες.

Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι “το λέμε για τους S400 ότι είναι μια συμφωνία που τελείωσε, η διαδικασία συνεχίζεται, εμείς συντονίζουμε αυτές τις υποθέσεις”. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, η διαδικασία από δω και μπρος θα συνεχιστεί με υγιή τρόπο”.

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού έδωσε στη δημοσιότητα τα πρώτα βίντεο από την άφιξη των πυράυλων στην Άγκυρα. 

Διάφορα βίντεο παρουσιάζουν την άφιξη του αεροπλάνου και τις εργασίες για την μεταφορά των εξαρτημάτων του συστήματος από την αεροπορική βάση.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα πηγές ασφαλείας αναφέρουν ότι θα χρειαστεί από 1 μήνα έως και 6 μήνες μέχρι την ολοκλήρωση της παράδοσης όλων των τμημάτων των δύο πρώτων συστοιχιών των S-400 και δεν θα τοποθετηθούν σε αποθήκες αλλά θα τεθούν σε λειτουργία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εγκατάσταση θα γίνει στην αεροπορική βάση Ακιντζί της Άγκυρας, η οποία είχε κλείσει μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ωστόσο τώρα θα ανοίξει και πάλι για να αποτελέσει τη βάση των S-400.

Την Τετάρτη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι η Άγκυρα θα χρησιμοποιήσει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας στην περίπτωση ενδεχόμενης επίθεσης σε βάρος της Τουρκίας. 

«Κάποιοι αναρωτιούνται γιατί αγοράζουμε (σ.σ. του S-400) και κάνουμε μία τέτοια επένδυση. Εάν είναι απαραίτητο, θα έχουμε το δικαίωμα να τους χρησιμοποιήσουμε. Εάν κάποιος μάς επιτεθεί, θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα πυραυλικά συστήματα, που αυτός είναι και ο λόγος που κάνουμε μία τέτοια επένδυση», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Ο Τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε, επίσης, την ετοιμότητας της Άγκυρας να λάβει μέρος στην από κοινού παραγωγή των S-400. 

Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση S-400 στην Τουρκία στα τέλη του 2018. Ένα χρόνο αργότερα, οι ΗΠΑ πρότειναν στην Τουρκία την πώληση πυραύλων Patriot αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά η Άγκυρα δεν την έχει αποδεχθεί, λέγοντας ότι οι όροι της δεν είναι τόσο καλοί όσο εκείνοι που πρότεινε η Ρωσία για τους S-400.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του NATO έχουν ισχυριστεί επανειλημμένα ότι το σύστημα S-400 δεν είναι συμβατό με τα πρότυπα αεράμυνας της συμμαχίας και υποστήριξαν ότι η παρουσία του συστήματος στην Τουρκία θα μπορούσε να επιτρέψει στη Ρωσία να συλλέξει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τα F-35 και άλλα συστήματα του ΝΑΤΟ. Τον Μάιο, ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε ότι η ανάπτυξη των S-400 στην Τουρκία θα είναι «καταστροφική» για το πρόγραμμα των F-35.

Δειτε Επισης

Αποκάλυψη Politico-«Οι ΗΠΑ έστειλαν μυστικά στην Ουκρανία πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς»
Απαντήσεις για τους ομαδικούς τάφους στη Γάζα ζήτησε από Ισραήλ ο Λευκός Οίκος
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Αναθεώρηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της ΕΕ ενέκρινε το ΕΚ
Ο Μπάιντεν επικύρωσε νόμους για Ουκρανία-Ισραήλ και την απαγόρευση του TikTok
Επιχείρηση Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, προχωράει η επίθεση στη Ράφα
Συμμαχία ΕΕ για πρόληψη ελλείψεων σε κρίσιμα φάρμακα ανακοίνωσε η Κυριακίδου
Οι ΗΠΑ διαστρεβλώνουν τα «γεγονότα του 1915», υποστηρίζει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας
Νομοθεσία για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο