Προειδοποιούν για πιθανότητα νέου ισχυρού σεισμού στην Καλιφόρνια οι επιστήμονες

Φόβους για νέους ισχυρούς σεισμούς εκφράζουν Αμερικανοί σεισμολόγοι μετά την σεισμική δόνηση που ταρακούνησε για τα καλά τους πολίτες Καλιφόρνια. Η δόνηση των 7,1 ρίχτερ ήταν η ισχυρότερη που έπληξε την περιοχή την τελευταία εικοσαετία.
 
Όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα «Bild», οι σεισμολόγοι έχουν καταγράψει εκατοντάδες μετασεισμούς μετά σεισμό των 7,1 Βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και τώρα προειδοποιούν για νέους μεγάλους σεισμούς.
 
Πάντως, όπως επισήμανε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο ακαδημαϊκός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας Κώστας Συνολάκης, η Καλιφόρνια σώθηκε λόγω του μεγάλου εστιακού βάθους του σεισμού  που έφθανε τα 100 χιλιόμετρα, ενώ επισήμανε ότι το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο  (USGS) εκτιμά ότι ο κίνδυνος για νέο ισχυρό σεισμό βρίσκεται στο 5%- 10%. 

Σε μήνυμά της στο Twitter, η Αμερικανίδα σεισμολόγος, καθηγήτρια Λούσι Τζόουνς, η οποία ερευνά τις πιθανότητες εκδήλωσης μεγάλων σεισμών στη Νότια Καλιφόρνια, προειδοποιεί για το ενδεχόμενο νέων μεγάλων σεισμών στην περιοχή: «Ναι, εκτιμούμε ότι υπάρχει πιθανότητα 1:10 να υπάρξει κι άλλος σεισμός, μεγέθους 7 Βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ στην κοιλάδα Searles».

Η κοιλάδα Searles, που βρίσκεται στην έρημο Mojave, περίπου 150 μίλια βορειοανατολικά του Λος Άντζελες, είναι πάνω στο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα, το οποίο, όταν ενεργοποιείται, «δίνει» μεγάλους σεισμούς. 

Από την πλευρά του, ο Ζακάρι Ρος του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνια επισημαίνει ότι «ο αριθμός των μετασεισμών- μετά τον σεισμό της Πέμπτης- έχουν ήδη φθάσει τις δύο χιλιάδες, αριθμός που είναι πάνω από το μέσο όρο. Ένας σεισμός αυτού του μεγέθους θα μπορούσε ακόμα να προκαλέσει μετασεισμούς για χρόνια». 

Ο ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 7,1 βαθμών έπληξε τη νότια Καλιφόρνια το βράδυ της Παρασκευής (τοπική ώρα, πρωί Σαββάτου ώρα Κύπρου), προκαλώντας πυρκαγιές, αποκλεισμό μέρους ενός αυτοκινητοδρόμου και κάποιες ζημιές σε κτίρια, ενώ μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί ελαφριοί τραυματισμοί παρόλο που η ισχύς του ήταν 8 φορές μεγαλύτερη από τον προσεισμό που συντάραξε την ίδια περιοχή την Πέμπτη.


Η νεότερη σεισμική δόνηση σημειώθηκε γύρω στις 8:20 μμ τοπική ώρα (06.20 το πρωί του Σαββάτου ώρα Κύπου), κοντά στην πόλη Ρίτζκρεστ στα όρια του Εθνικού Πάρκου Ντεθ Βάλεϊ, σε απόσταση 202 χιλιομέτρων βορειοανατολικά του Λος Άντζελες, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS).
 
Ακολούθησαν τουλάχιστον 16 μετασεισμοί μεγέθους 4 βαθμών και άνω, ανέφερε το USGS, το οποίο προειδοποίησε επίσης για πιθανότητες 50% τουλάχιστον να σημειωθεί μια ακόμα δόνηση μεγέθους 6 βαθμών τις επόμενες ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Πηγή: Πρώτο Θέμα

 

Δειτε Επισης

Δύο εκατομμύρια Βρετανοί υποφέρουν από μακροχρόνια συμπτώματα Covid-Όσα δείχνει έρευνα
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
«Θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα»-H απάντηση του Κρεμλίνου για τους πυραύλους από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία
Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
«Το Ισραήλ παρουσίασε χάρτες στους οποίους θα ελέγχει το 20% της Λωρίδας μετά τον πόλεμο»
Ο πιο χαλαρός κροκόδειλος-Πήρε έναν υπνάκο στη ρόδα πολεμικού αεροσκάφους
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Σε σοβαρή κατάσταση δύο από τα άλογα που έτρεχαν ανεξέλεγκτα στο κέντρο του Λονδίνου