Bουλευτές ζητούν από την Αίγυπτο να αναθεωρήσει τη συνεργασία της με Βρετανούς αρχαιολόγους

Αιγύπτιοι και Βρετανοί βουλευτές ζητούν από την Αίγυπτο να αναθεωρήσει τη συνεργασία της με τις βρετανικές αρχαιολογικές αποστολές, μετά την πώληση της κεφαλής του Τουταγχαμών από τον Οίκο Christie`s στο Λονδίνο.
 
Απρόβλεπτες μπορεί να είναι συνέπειες όσον αφορά τη συνεργασία της Αιγύπτου με βρετανικές αρχαιολογικές αποστολές που δραστηριοποιούνται στη Χώρα του Νείλου, από το πρόσφατο γεγονός της δημοπρασίας και της πώλησης που τελικά πραγματοποιήθηκε για την κεφαλή του Τουταγχαμών από τον Οίκο Christie’s, στο Λονδίνο.
 
Οι βουλευτές των δύο χωρών, μέσα από ανακοίνωσή τους που παρουσιάζει η «Αλ Αχράμ», εκφράζουν την έκπληξή τους «για το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε από την Αίγυπτο να αποδείξει ότι αντικείμενα όπως η κεφαλή του βασιλιά Τουταγχαμών είναι αιγυπτιακά, απαιτώντας από τον ιδιοκτήτη, και όχι αυτόν που έκλεψε, να αποδείξει την κυριότητα».
 
Τα μέλη της εν λόγω Μεικτής Κοινοβουλευτικής Ομάδας «κάλεσαν την αιγυπτιακή κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη συνεργασία της με τις βρετανικές αρχαιολογικές αποστολές που δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο, καλώντας και τη βρετανική κυβέρνηση να συνεργαστεί για να σταματήσει την παράνομη πώληση αρχαιοτήτων».
 
Παράλληλα, τονίζεται μέσα από την ίδια δήλωση ότι «η πώληση αιγυπτιακών αντικειμένων παραβιάζει τις διεθνείς συμβάσεις της UNESCO που απαγορεύουν την παράνομη εισαγωγή, εξαγωγή ή μεταβίβαση κυριότητας πολιτιστικών αγαθών και οι οποίες επιτρέπουν επίσης στην Αίγυπτο να ανακτήσει παράνομα λαθραία αντικείμενα που είναι καταχωρημένα σε διεθνή μουσεία».
 
Να σημειωθεί ότι η Αίγυπτος πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια έναν τεράστιο αγώνα επιστροφής των κλεμμένων αρχαιοτήτων της και κατόρθωσε να ανακτήσει 1.100 αντικείμενα το 2016 και το 2017 από 20 χώρες.
 
Τέλος, η μεικτή κοινοβουλευτική ομάδα εξέφρασε τη λύπη της και για «τη σιωπή της ΟΥΝΕΣΚΟ σε αυτό το επαναλαμβανόμενο έγκλημα κατά τρόπο που να αμφισβητείται η αξιοπιστία του διεθνούς οργανισμού».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Αιχμές κατά της Μέτσολα και της Ευρωβουλής-«Δεν με υπερασπίστηκαν το κόμμα μου και η ΕΕ»
Σε αναβρασμό τα αμερικανικά πανεπιστήμια για τη Γάζα-Συλλήψεις, καταλήψεις και διακοπή μαθημάτων
Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν αγορές όπλων αξίας 6 δισ. δολαρίων προορισμένων για τις δυνάμεις του Κιέβου
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Πιθανή πρόταση Ισραήλ στη Χαμάς για απελευθέρωση μερικών ομήρων
Καθυστερεί ο τουρκικός ανθρωπιστικός στολίσκος προς Γάζα
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα