Εξ Ευρώπης οι αλλαγές για θέματα γονικής μέριμνας

Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ, ενέκρινε σήμερα την αναθεώρηση του λεγόμενου κανονισμού Βρυξέλλες ΙΙα, ο οποίος θεσπίζει κανόνες σχετικά με τη δικαιοδοσία, την αναγνώριση και την εκτέλεση αποφάσεων σε γαμικές διαφορές και θέματα γονικής μέριμνας, καθώς και σχετικά με τις απαγωγές τέκνων στο εσωτερικό της ΕΕ.

Όπως υπενθυμίζει το Συμβούλιο, ένας από τους κύριους στόχους της αναθεώρησης είναι η βελτίωση των υφιστάμενων νομικών κανόνων που προστατεύουν τα παιδιά σε περιπτώσεις διασυνοριακών διαφορών γονικής μέριμνας, όπως αυτές που αφορούν την επιμέλεια, τα δικαιώματα πρόσβασης και τις απαγωγές παιδιών.

Οι νέοι κανόνες τροποποιούν διάφορες πτυχές του ισχύοντος κανονισμού Βρυξέλλες ΙΙα και προβλέπουν ειδικότερα:

- σαφέστερους κανόνες σχετικά με την ευκαιρία του παιδιού να εκφράσει τις απόψεις του με την καθιέρωση της υποχρέωσης να παρέχει στο παιδί πραγματική και αποτελεσματική ευκαιρία να εκφράσει τις απόψεις του ·

- την πλήρη κατάργηση του "exequatur" για όλες τις αποφάσεις σε θέματα γονικής μέριμνας. Αυτό θα εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα για τους πολίτες όποτε χρειάζεται να κυκλοφορήσει μια απόφαση από το ένα κράτος μέλος στο άλλο. Αυτή η κατάργηση της κήρυξης της εκτελεστότητας συνοδεύεται από ορισμένες διαδικαστικές εγγυήσεις.

- ενισχυμένους και σαφέστερους κανόνες σχετικά με τις περιπτώσεις απαγωγής παιδιών εντός της ΕΕ, με την εισαγωγή, για παράδειγμα, σαφών προθεσμιών προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι περιπτώσεις αυτές αντιμετωπίζονται με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο ·

- σαφέστερους κανόνες σχετικά με την κυκλοφορία δημοσίων εγγράφων και εξωδικαστικών συμφωνιών. Το κείμενο προβλέπει ότι οι συμφωνίες διαζυγίου, δικαστικού χωρισμού ή γονικής μέριμνας θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν όταν συνοδεύονται από το σχετικό πιστοποιητικό.

- σαφέστερες διατάξεις σχετικά με την τοποθέτηση τέκνου σε άλλο κράτος μέλος, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης προηγούμενης συγκατάθεσης για όλες τις τοποθετήσεις, εκτός από την περίπτωση που ένα παιδί πρόκειται να τεθεί σε γονέα ·

- την εναρμόνιση ορισμένων κανόνων για τη διαδικασία εκτέλεσης. Ενώ η διαδικασία εκτέλεσης εξακολουθεί να διέπεται από το δίκαιο του κράτους μέλους εκτέλεσης, ο κανονισμός περιλαμβάνει ορισμένους εναρμονισμένους λόγους αναστολής ή άρνησης εκτέλεσης, παρέχοντας έτσι μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου στους γονείς και τα παιδιά.

H Ana Birchall, Αναπληρώτρια Πρωθυπουργός της Ρουμανίας και Υπουργός Δικαιοσύνης, δήλωσε: "το συμφέρον και η ευημερία των παιδιών μας πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.  Ο χρόνος είναι ουσιαστικός και η ζωή των παιδιών δεν μπορεί να διαταραχθεί αδικαιολόγητα εξαιτίας των προβλημάτων της διασυνοριακής δικαστικής συνεργασίας", τόνισε.

Επιπλέον, το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα μια σειρά συμπερασμάτων σχετικά με το μέλλον των ενεργειακών συστημάτων στην Ενεργειακή Ένωση, τα οποία προσδιορίζουν τις προτεραιότητες και τις αρχές για τη μελλοντική χάραξη πολιτικής με στόχο την εξασφάλιση της ενεργειακής μετάβασης προς ένα προσιτό, ασφαλές, ανταγωνιστικό, ασφαλές και βιώσιμο ενεργειακό σύστημα.

Στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο, τα συμπεράσματα καλούν την Κομισιόν να λάβει υπόψη τις αρχές που επισημαίνονται στο κείμενο κατά την υποβολή νέων νομοθετικών προτάσεων. Ζητούν επίσης από την Κομισιόν να προβεί σε ανάλυση των τομεακών τεχνολογιών σύνδεσης και τομεακής ολοκλήρωσης και να αντικατοπτρίζει τις προσπάθειες που απαιτούνται για την επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων της ΕΕ στο πλαίσιο οποιασδήποτε μελλοντικής αναθεώρησης των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Δειτε Επισης

Ανησυχία ΠΟΥ για κατανάλωση αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων στα παιδιά
Επιχείρηση Ισραήλ εναντίον του νοτίου Λιβάνου, βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας
Κατέρριψαν πύραυλο των Χούθι οι ΗΠΑ-Στόχος πλοίο με τέσσερις Έλληνες
Αποκάλυψη Politico-«Οι ΗΠΑ έστειλαν μυστικά στην Ουκρανία πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς»
Απαντήσεις για τους ομαδικούς τάφους στη Γάζα ζήτησε από Ισραήλ ο Λευκός Οίκος
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Αναθεώρηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της ΕΕ ενέκρινε το ΕΚ
Ο Μπάιντεν επικύρωσε νόμους για Ουκρανία-Ισραήλ και την απαγόρευση του TikTok
Επιχείρηση Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, προχωράει η επίθεση στη Ράφα