Γιατί ο Ερντογάν θέλει τόσο πολύ να κερδίσει τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη

Η Τουρκία πραγματοποιεί σήμερα επαναληπτικές εκλογές μόνο σε έναν Δήμο, αυτόν την Κωνσταντινούπολης. Οι δημοτικές εκλογές είχαν αναδείξει τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης και όχι τον εκλεκτό του Ταγίπ Ερντογάν νέο δήμαρχο της πόλης και με διάφορες μεθοδεύσεις ακυρώθηκε το αποτέλεσμά τους.
 
Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, φαίνεται και πάλι να βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις, αφού ο Εκρέμ Ιμάμογλου παρουσιάζεται ως το φαβορί για εκλογή του για δεύτερη φορά μέσα σε μερικές εβδομάδες στο αξίωμα. Ωστόσο το κόμμα του Προέδρου και ο ίδιος ο Ερντογάν συνεχίζουν να επενδύουν πάρα πολλά στον εν λόγω δημαρχιακό θώκο.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άνοιξαν οι κάλπες για τις κρίσιμες εκλογές στην Κωνσταντινούπολη
 
Γιατί, όμως, ο Τούρκος Πρόεδρος θεωρεί τόσο σημαντική τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης; Υπάρχουν πολιτικοί συμβολικοί και συναισθηματικοί λόγοι, καθώς ο ίδιος υπήρξε δήμαρχος της πόλης και την θεωρεί προπύργιό του. Συνεπώς η απώλειά της, συμβολίζει και απώλεια δύναμης για τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν, που κλίνει όλο και περισσότερο προς τον αυταρχισμό για να καλύψει τις πολιτικές του απώλειες. Ωστόσο ο βασικότερος λόγος είναι ο οικονομικός.
 
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Daily Sabah, αυτός που θα εκλεγεί δήμαρχος Κωνσταντινούπολης θα διαχειριστεί μία οικονομία που αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο του ΑΕΠ της Τουρκίας.
 
«Με 16 εκατομμύρια πληθυσμό, που αποτελεί περίπου το 20% του συνολικού πληθυσμού της Τουρκίας, η Κωνσταντινούπολη αποτελεί περισσότερο από το 30% της τουρκικής οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της TurkStat για το 2017, η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας έχει ένα οικονομικό μέγεθος 970 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών (166,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων). Όπως αναφέρουν τα στατιστικά, το ΑΕΠ της Κωνσταντινούπολης είναι μεγαλύτερο από τις οικονομίες της Φινλανδίας, της Αιγύπτου, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και του Κατάρ. Το ανά κεφαλή εισόδημα υπολογιζόταν το 2017 σε 65,000 τουρκικές λίρες, σε αντίθεση με τις 38,600 στην υπόλοιπη Τουρκία», αναφέρει η Daily Sabah.
 
Περεταίρω, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι πρώτες δέκα εταιρείες στο τουρκικό top500 έχουν έδρα την Κωνσταντινούπολη, ενώ κατά τη διάρκεια του 2018 ιδρύθηκαν 34,000 νέες εταιρείες στην πόλη. Αρκετή οικονομική δραστηριότητα στηρίζεται στο real-estate, ενώ μεγάλο μέρος των εσόδων προέρχεται από τον τουρισμό. Σύμφωνα με το Global Destination Cities Index της Mastercard, η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται στην όγδοη θέση σε επισκέψεις τουριστών παγκοσμίως.
 
Γίνεται, συνεπώς, κατανοητό ότι αυτός που κινεί τα νήματα στην Κωνσταντινούπολη, ελέγχει σε μεγάλο βαθμό και την τουρκική οικονομία. Γι’ αυτό και ο Ερντογάν, πέραν των πολιτικών, συμβολικών και συναισθηματικών λόγων, δεν θα ήθελε να περιέλθει στα χέρια της αντιπολίτευσης το «θησαυροφυλάκιο» της Πόλης. «Όποιος κερδίζει την Κωνσταντινούπολη, κερδίζει την Τουρκία», παραδέχθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος σε μία προεκλογική εκδήλωση.  

Δειτε Επισης

Η Αίγυπτος προτείνει μεσοπρόθεσμη συμφωνία εκεχειρίας με απελευθέρωση 20-40 ομήρων
Στο Λονδίνο εκλήθη ο Ρώσος πρεσβευτής μετά τη σύλληψη για υπόθεση εμπρησμού που σχετίζεται με την Ουκρανία
Επιστρέφει στα δημόσια καθήκοντα ο βασιλιάς Κάρολος
Μία 60χρονη στέφθηκε Μις Μπουένος Άιρες-«Εκπροσωπώ νέο παράδειγμα στα καλλιστεία»
Για ναζιστική νοοτροπία κατηγορεί τον Νετανιάχου ο Ερντογάν
Δασκάλα παραδέχτηκε ότι σκότωσε τον σύντροφό της και τον έθαψε στον κήπο
Επίσημο τέλος στο κέντρο παρακολούθησης της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Επείγουσα εκκένωση δύο νοσοκομείων στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών
Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει Άραβες και Ευρωπαίους ΥΠΕΞ για συνομιλίες για τη Γάζα
Ανέβαλε το ταξίδι του στην Ουάσινγκον ο Ταγίπ Ερντογάν