Τραμπ για την κατάρριψη αμερικανικού drone: Το Ιράν έκανε πολύ μεγάλο λάθος

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Twitter μία διφορούμενη ανάρτηση έξι λέξεων που θα μπορούσε να είναι και αναγνώριση ότι αμερικανικό drone καταρρίφθηκε στο Ιράν, αναφέροντας χαρακτηριστικά «το Ιράν έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος».

​Το drone καταρρίφθηκε όταν εισήλθε στον ιρανικό εναέριο χώρο κοντά στην περιοχή Κούχμμομπαράκ στην επαρχία Ορμουζγκαν του νότιου Ιράν, σύμφωνα με το IRNA. Δεν

Αμερικανός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται δήλωσε νωρίτερα στο Reuters ότι drone του ναυτικού τύπου MQ-4C Triton καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο, προσθέτοντας ότι η κατάρριψη έγινε σε διεθνή αεροπορικό χώρο πάνω από τα στενό του Ορμούζ. Σύμφωνα με τους Φρουρούς της Επανάστασης το επίμαχο drone ήταν ένα Northrop Grumman RQ-4.

Ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης αρχιστράτηγος Χοσεΐν Σαλαμί ανέφερε ότι η κατάρριψη ήταν «ξεκάθαρο μήνυμα στην Αμερική» προσθέτοντας ότι παρότι το Ιράν «δεν θέλει πόλεμο με καμία χώρα» είναι «πλήρως προετοιμασμένο να αμυνθεί» στην ξένη επιθετικότητα.

Αρχιστράτηγος των ΗΠΑ αργότερα επιβεβαίωσε ότι «αεροσκάφος θαλάσσιας επιτήρησης σε ευρεία περιοχή τύπου (BAMS-D) ISR» είχε καταρριφθεί και ότι το συμβάν σημειώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Η ένταση στην περιοχή του Κόλπου κλιμακώθηκε την περασμένη εβδομάδα καθώς δεξαμενόπλοια από διάφορα χώρες δέχθηκαν επίθεση εκεί και στον γειτονικό Κόλπο του Ομάν. Οι ΗΠΑ και οι περιφερειακοί σύμμαχοί τους ισχυρίστηκαν ότι το Ιράν είχε κάποιο ρόλο στα περιστατικά, ενώ η Τεχεράνη αρνείται τους ισχυρισμούς αυτούς.

Σε μια από τις πρόσφατες αξιώσεις που εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα, η Ουάσιγκτον δήλωσε ότι το IRGC δήθεν προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τα σκάφη της πριν επιτεθεί στα πλοία στον κόλπο του Ομάν, αλλά απέτυχε να επιτύχει το στόχο της.

Δειτε Επισης

Η Αίγυπτος προτείνει μεσοπρόθεσμη συμφωνία εκεχειρίας με απελευθέρωση 20-40 ομήρων
Στο Λονδίνο εκλήθη ο Ρώσος πρεσβευτής μετά τη σύλληψη για υπόθεση εμπρησμού που σχετίζεται με την Ουκρανία
Επιστρέφει στα δημόσια καθήκοντα ο βασιλιάς Κάρολος
Μία 60χρονη στέφθηκε Μις Μπουένος Άιρες-«Εκπροσωπώ νέο παράδειγμα στα καλλιστεία»
Για ναζιστική νοοτροπία κατηγορεί τον Νετανιάχου ο Ερντογάν
Δασκάλα παραδέχτηκε ότι σκότωσε τον σύντροφό της και τον έθαψε στον κήπο
Επίσημο τέλος στο κέντρο παρακολούθησης της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Επείγουσα εκκένωση δύο νοσοκομείων στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών
Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει Άραβες και Ευρωπαίους ΥΠΕΞ για συνομιλίες για τη Γάζα
Ανέβαλε το ταξίδι του στην Ουάσινγκον ο Ταγίπ Ερντογάν