Δευτέρα 6 Ιουλ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Προτροπή για εκλογές ή νέο δημοψήφισμα από τον Βρετανό Υπουργό Οικονομικών 

  20/06/2019 18:15
Προτροπή για εκλογές ή νέο δημοψήφισμα από τον Βρετανό Υπουργό Οικονομικών 

Προτροπή για εκλογές ή νέο δημοψήφισμα από τον Βρετανό Υπουργό Οικονομικών 

  20/06/2019 18:15
Ο Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ θα πει το βράδυ σε ομιλία του σε κορυφαίους επαγγελματίες του Σίτυ του Λονδίνου ότι η χώρα ίσως χρειαστεί πρόωρες εκλογές ή ένα δεύτερο δημοψήφισμα για να βγει από το αδιέξοδο του Brexit.

Σύμφωνα με τους Financial Times, θα πει επίσης ότι επ’ αυτού οι διεκδικητές της πρωθυπουργίας δεν είναι ειλικρινείς απέναντι στο λαό.

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι η ομιλία του κ. Χάμοντ θα έχει τον τόνο αποχαιρετιστήριας εμφάνισης, καθώς δεν αναμένεται να είναι στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα.

Ως εκπρόσωπος της πιο μετριοπαθούς πτέρυγας των Συντηρητικών, ο κ. Χάμοντ θα αφήσει να εννοηθεί πως θα καταστήσει αποστολή του την προσπάθεια αποτροπής ενός Brexit χωρίς συμφωνία, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα προξενούσε σοβαρότατο πλήγμα στη βρετανική οικονομία.

Σημειώνεται ότι και οι τρεις εναπομείναντες υποψήφιοι στην κούρσα διαδοχής της Τερέζα Μέι, οι Μπόρις Τζόνσον, Μάικλ Γκόουβ και Τζέρεμι Χαντ έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός ‘no deal’, με διαφορετικό βαθμό ενθουσιασμού για ένα τέτοιο σενάριο ο καθένας.

«Αν ο νέος πρωθυπουργός δεν μπορέσει να τερματίσει το αδιέξοδο στο κοινοβούλιο, τότε θα πρέπει να εξερευνήσει άλλους δημοκρατικούς μηχανισμούς για να σπάσει το τέλμα», αναμένεται να πει ο Φίλιπ Χάμοντ.

Θα προσθέσει ότι ο επόμενος πρωθυπουργός ίσως συνειδητοποιήσει γρήγορα πως η προκάτοχός του έχει ήδη διαπραγματευθεί με τις Βρυξέλλες «την καλύτερη δυνατή συμφωνία» για το Brexit, η οποία ωστόσο θα συνεχίσει να απορρίπτεται από το υπάρχον κοινοβούλιο, όπως απορρίπτεται και το ‘no deal’.

«Τότε το ερώτημα προς τους υποψήφιους δεν είναι ‘ποιο είναι το σχέδιό σου’, αλλά ‘ποιο είναι το σχέδιο Β που έχεις’. Αν το σχέδιο Α δεν είναι υλοποιήσιμο, το να μην έχεις σχέδιο Β είναι σαν να μην έχεις καθόλου σχέδιο», θα πει ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας