Παρασκευή 6 Δεκ, 2019 | Επικοινωνία
trans gif

Οι ανατριχιαστικοί διάλογοι των δολοφόνων του Κασόγκι-«Αν το κόψουμε κομμάτια, τελειώσαμε»

  20/06/2019 16:35
Οι ανατριχιαστικοί διάλογοι των δολοφόνων του Κασόγκι-«Αν το κόψουμε κομμάτια, τελειώσαμε»

Οι ανατριχιαστικοί διάλογοι των δολοφόνων του Κασόγκι-«Αν το κόψουμε κομμάτια, τελειώσαμε»

  20/06/2019 16:35
Ταινία και μάλιστα θρίλερ θυμίζει η λεπτό προς λεπτό περιγραφή της εν ψυχρώ δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.
 
«Αν πάρουμε σακούλες και το κόψουμε κομμάτια, τελειώσαμε». Με κυνισμό ο ιατροδικαστής που συμμετείχε στη δολοφονία και τον διαμελισμό του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, δίνει οδηγίες σε υπαλλήλους και αξιωματούχους του Προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.
 
Άνδρες της υπηρεσίας Πληροφοριών, υπάλληλοι του Προξενείου, πράκτορες του Σαουδάραβα Πρίγκηπα  και ο ιατροδικαστής κάνουν ένα «μίτινγκ» πριν προχωρήσουν στη δολοφονία του δημοσιογράφου.
 
«Οι αρθρώσεις θα διαχωριστούν. Δεν θα είναι πρόβλημα. Αν πάρουμε σακούλες και το κόψουμε κομμάτια, τελειώσαμε. Θα τυλίγουμε κάθε ένα από αυτά», φέρεται να εξηγεί ο ιατροδικαστής για το πως θα διαμελίσουν το σώμα του.
 
Την Τετάρτη, πάνω από οκτώ μήνες μετά το θάνατό του Κασόγκι, η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ αποκάλυψε νέες λεπτομέρειες σχετικά με τη δολοφονία δημοσιεύοντας αποσπάσματα της έκθεσης που συντάσσει ο οργανισμός για τους υπαίτιους και τις συνθήκες θανάτου του δημοσιογράφου.
 
Στην έκθεση αναφέρεται μεταξύ άλλων πως υπάρχουν «αξιόπιστα στοιχεία» που δικαιολογούν περαιτέρω έρευνες και οικονομικές κυρώσεις κατά του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ο οποίος παρά τις αρχικές αρνήσεις παραδέχτηκε τη δολοφονία.
 
Ωστόσο, αυτό που προκαλεί πραγματική ανατριχίλα από την έκθεση που φέρνει στο φως το πρακτορείο AP είναι οι διάλογοι ανάμεσα στο θύμα και τους θύτες της δολοφονίας.
 
Στην ηχογράφηση, που πιθανότατα προέκυψε από τουρκικές συσκευές παρακολούθησης, ακούγεται αξιωματικός της μυστικής υπηρεσίας να διερωτάται εάν «το προς θυσία ζώο» είχε εισέλθει στο προξενείο με μια φωνή να του απαντά: «Έφτασε»
 
Δύο λεπτά αργότερα, ο Κασόγκι εισέρχεται στο προξενείο, ελπίζοντας να πάρει ένα έγγραφο που θα του επέτρεπε να παντρευτεί την αρραβωνιαστικιά του.
 
Οδηγείται στο γραφείο του γενικού προξένου και αναφέρει ότι πρέπει να επιστρέψει στη Σαουδική Αραβία.
 
Στη συνέχεια ο Κασόγκι ακούγεται να διαμαρτύρεται: «Έχω ενημερώσει ανθρώπους που είναι απ’ έξω. Με περιμένουν. Ένας οδηγός με περιμένει».
 
«Ας συντομεύσουμε» λέει ο αξιωματούχος, προσθέτοντας: «Στείλε ένα μήνυμα στο γιο σου».
 
«Ποιο γιο; Τι να πω στο γιο μου;»
 
«Θα γράψεις ένα μήνυμα. Ας το κάνουμε μια πρόβα, δείξε μας», λέει ο αξιωματούχος, και προσθέτει: «Γράψτε το, κύριε Τζαμάλ».
 
Μέσα σε λίγα λεπτά, ο υπάλληλος χάνει την υπομονή του και, σύμφωνα με την έκθεση βγάζει μια σύριγγα.
 
«Θα μου δώσετε ναρκωτικά;», ρωτά ο δημοσιογράφος.
 
«Θα σου κάνουμε αναισθησία», απαντά.
 
Κινήσεις, λαχανιάσματα και ο ήχος του πριονιού. Το τέλος του δημοσιογράφου είχε φτάσει.
 
Σύμφωνα με την έκθεση, ο Κασόγκι διαμελίστηκε μέσα στο Προξενείο. Τα μέλη της σορού του δεν βρέθηκαν ποτέ.
 
Η έκθεση περιλαμβάνει τα ονόματα έντεκα ατόμων που βρίσκονται σε δίκη στη Σαουδική Αραβία για τη δολοφονία. Πρώην κορυφαίος σύμβουλος του πρίγκηπα Μπιν Σαλμάν ο οποίος έχει δεχτεί κυρώσεις  από τις ΗΠΑ σε σχέση με τη δολοφονία δεν κατηγορείται.
 
Η εισηγήτρια συμπεραίνει ότι η Σαουδική Αραβία θα πρέπει να σταματήσει τη δίκη και να αφήσει τη διεθνή κοινότητα να τη διερευνήσει εκτιμώντας ότι η υπόθεση δεν μπορεί να θεωρηθεί θέμα της Σαουδικής Αραβίας πλέον.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας