Τρίτη 10 Δεκ, 2019 | Επικοινωνία
trans gif

Αποτελέσματα για τους πολίτες της Ε.Ε. έχει η Έκκληση του Tartu για έναν υγιεινό τρόπο ζωής

  19/06/2019 19:02
Αποτελέσματα για τους πολίτες της Ε.Ε. έχει η Έκκληση του Tartu για έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Αποτελέσματα για τους πολίτες της Ε.Ε. έχει η Έκκληση του Tartu για έναν υγιεινό τρόπο ζωής

  19/06/2019 19:02
Η "Έκκληση του Tartu (πόλη στην ανατολική Εσθονία) για έναν υγιεινό τρόπο ζωής" έχει απτά αποτελέσματα για τους πολίτες της ΕΕ, σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Κομισιόν. Σύμφωνα με την Κομισιόν "τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν σαφώς ότι, αφότου δρομολογήθηκε η έκκληση του Tartu, η Κομισιόν διαθέτει περισσότερα κονδύλια, προωθεί σε μεγαλύτερο βαθμό την ευαισθητοποίηση και συγκεντρώνει περισσότερες γνώσεις για την αντιμετώπιση της ανθυγιεινής διατροφής, της παχυσαρκίας ή της έλλειψης σωματικής άσκησης".

Μεταξύ των κύριων αποτελεσμάτων που παραθέτει η Κομισιόν αναφέρονται τα εξής:

- Αύξηση της χρηματοδότησης: την τελευταία διετία, τα κονδύλια της ΕΕ για την προώθηση υγιεινών τρόπων ζωής αυξήθηκαν σταθερά σε όλους τους τομείς.

Για παράδειγμα, ο προϋπολογισμός για τη στήριξη έργων που προωθούν τη σωματική άσκηση στο πλαίσιο του κεφαλαίου για τον αθλητισμό του προγράμματος Erasmus+ σχεδόν διπλασιάστηκε: από 6 εκατ. ευρώ το 2017 σε σχεδόν 11 εκατ. ευρώ το 2019. Στο πλαίσιο της πολιτικής προώθησης της ΕΕ για το 2019, διατέθηκαν 8 εκατ. ευρώ ειδικά για τη στήριξη εκστρατειών υγιεινής διατροφής. Επιπλέον, το τρίτο πρόγραμμα της ΕΕ για την υγεία συγχρηματοδοτεί με 6 εκατ. ευρώ κοινή δράση για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στον τομέα της διατροφής μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

- Μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση: το Πρόγραμμα της ΕΕ για τα Σχολεία, το οποίο διαθέτει ετήσιο προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ, στηρίζει τη διανομή φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία σε ολόκληρη την ΕΕ και αυξάνει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα οφέλη της υγιεινής διατροφής.

Μόνο κατά το σχολικό έτος 2017-18 απευθύνθηκε σε πάνω από 20 εκατομμύρια παιδιά. Το «Παιδαγωγικό πακέτο για τους εκπαιδευτικούς», το οποίο περιλαμβάνει ένα σύνολο έτοιμων προς χρήση πόρων διδασκαλίας και μάθησης, συμβάλλει επίσης στην ευαισθητοποίηση των νέων Ευρωπαίων όσον αφορά τη σημασία των τροφίμων, του περιβάλλοντος και του ρόλου των γεωργών στην κοινωνία και την οικονομία μας.

- Βελτίωση των γνώσεων: η συνεργασία με άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ και η συνεχής παροχή στήριξης προς τα κράτη μέλη και την κοινωνία των πολιτών της ΕΕ, για παράδειγμα με τη συλλογή, την κατάρτιση και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τεκμηρίωσης, είναι καθοριστικής σημασίας για την προώθηση υγιεινότερων τρόπων ζωής.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της έκκλησης του Tartu, η Κομισιόν δημοσίευσε νέα ενημερωτικά δελτία ανά χώρα, τα οποία καταρτίστηκαν σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και παρέχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για κάθε χώρα όσον αφορά τα επίπεδα σωματικής άσκησης και τις πολιτικές προώθησης στην ΕΕ. Στόχος τους είναι να στηρίξουν πολιτικές που βασίζονται σε τεκμηριωμένα στοιχεία και να διασφαλίσουν ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής θα μπορούν να βασίζονται σε αξιόπιστα στοιχεία ώστε να ενθαρρύνουν περισσότερους ανθρώπους να είναι σωματικά δραστήριοι.

Στην έκκληση του Tartu για έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ο Τίμπορ Νάβρατσιτς, Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, ο Βιτένις Αντριουκάιτις, Επίτροπος αρμόδιος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, και ο Φιλ Χόγκαν, Επίτροπος αρμόδιος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, διατύπωσαν 15 δεσμεύσεις για την προώθηση υγιεινών τρόπων ζωής μέσω του αθλητισμού, της διατροφής, της καινοτομίας ή της έρευνας.

Πηγή: ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας