Η ΕΕ στηρίζει την Αίγυπτο στις προσπάθειές της να επανακτήσει αρχαία

Στο πλευρό της χώρας του Νείλου βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, στις προσπάθειες της Αιγύπτου να επανακτήσει τα κλεμμένα αρχαία που παράνομα μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό.
 
Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αίγυπτο, Ιβάν Σούρκος, κατά την υπογραφή συμφωνίας για την χρηματοδότηση 3,1 εκατομμυρίων ευρώ για την ανακαίνιση και τον επανασχεδιασμό του Αρχαιολογικού Μουσείου που βρίσκεται δίπλα στην Πλατεία Ταχρίρ και το οποίο θα δώσει από του χρόνου τη θέση του στο νέο Μεγάλο Αρχαιολογικό Μουσείο, δίπλα από τις Πυραμίδες της Γκίζας.
 
Όπως γράφει η «Αλ Αχράμ», αναμεταδίδοντας ρεπορτάζ του Αιγυπτιακού Πρακτορείου Ειδήσεων ΜΕΝΑ, ο κ. Σούρκος υπογράμμισε τη σημασία της ανταλλαγής πληροφοριών για την πρόληψη του λαθρεμπορίου και της εμπορίας πολιτιστικών αγαθών και ιστορικών αντικειμένων. Μάλιστα, ζήτησε επίσης να ενεργοποιηθούν όλες οι διεθνείς συμφωνίες για την απαγόρευση του λαθρεμπορίου κλεμμένων αντικειμένων.
 
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν με αφορμή της παρέμβασης, την περασμένη εβδομάδα, Αιγύπτιων αξιωματούχων κατά προγραμματισμένης πώλησης μιας προτομής του Τουταγχαμών από τη δημοπρασία του Christie's στο Λονδίνο, που έχει προγραμματιστεί για τις 3-4 Ιουλίου. Οι αξιωματούχοι ζητούν να βεβαιωθούν για τα έγγραφα νόμιμης κατοχής της προτομής
 
Μάλιστα, ερωτηθείς για το θέμα, ο Ευρωπαίος ανώτατος διπλωμάτης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «οι βρετανικές αρχές θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα όσον αφορά την πώληση για το άγαλμα αυτό που είναι φτιαγμένο από χαλαζίτη και απεικονίζει τον νεαρό Φαραώ ως Αμούν, τον αρχαίο αιγυπτιακό θεό του ήλιου και του αέρα.
 
Πηγή: ΑΠΕ
 

Δειτε Επισης

Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα