Οι εξελίξεις και η κλιμακούμενη ένταση μεταξύ HΠΑ και Ιράν στο επίκεντρο του ΣΕΥ

Οι εξελίξεις και η κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν μετά και τα συμβάντα τον κόλπο του Ομάν, θα βρεθούν στην ατζέντα των 28 Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που συνεδριάζουν από το πρωί στο Λουξεμβούργο.

Συγκεκριμένα, προσερχόμενη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε τα εξής: "πρώτα απ `όλα, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με ένα θετικό σημείωμα, γιατί σήμερα είναι ακριβώς ένα χρόνο μετά την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας και νομίζω ότι πρέπει να υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας τη δύναμη της ηγεσίας και του θάρρους και τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στα Δυτικά Βαλκάνια".

Όπως είπε "ελπίζω ότι τα Κράτη Μέλη θα το θυμούνται και θα αναγνωρίσουν αυτά τα βήματα προς τα εμπρός, ιδίως τις επόμενες ημέρες, με μια σημαντική απόφαση που θα ληφθεί για την έναρξη των διαπραγματεύσεων προσχώρησης τόσο για την Αλβανία όσο και για τη Βόρεια Μακεδονία που ελπίζω και πιστεύω ότι πρέπει να γίνει μόλις δυνατόν".

"Σήμερα, θα έχουμε μια ατζέντα επικεντρωμένη κυρίως στην εφαρμογή της παγκόσμιας στρατηγικής μας, όπου θα συζητήσουμε από κοινού οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των 28 κρατών μελών - ακούγεται πολύ θεωρητικό, αλλά είναι πράγματι το έργο που επιτελέσαμε για την ευρωπαϊκή άμυνα, το έργο που πρέπει ακόμη να γίνει, αλλά και η υποστήριξή μας στον πολυμερισμό, στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών, στην παγκόσμια ατζέντα και στον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε ως Ένωση για τις παγκόσμιες υποθέσεις και πώς μπορούμε να γίνουμε ακόμη περισσότερο σημείο αναφοράς στον κόσμο", διευκρίνισε η Ύπατη Εκπρόσωπος. 

"Γνωρίζω ότι οι σημερινές υποθέσεις είναι πιεστικές και είναι πολλές και είμαι ευτυχής να απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις σας σχετικά με αυτό αργότερα την ημέρα. Αλλά σήμερα θα προσπαθήσουμε επίσης να έχουμε μια πιο στρατηγική ματιά στο πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διαδραματίσει τον ρόλο της στον κόσμο σε μια στιγμή όπου είναι περισσότερο απαραίτητη", δήλωσε η κ. Μογκερίνι.

"Θα έχουμε επίσης ένα σημείο για το Σουδάν, όπου πιστεύω ότι θα είναι πολύ σημαντικό για μας να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα", είπε και συμπλήρωσε ότι "θα καλωσορίσουμε τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας Ayman Safadi για μεσημεριανό γεύμα και στη συνέχεια για το Συμβούλιο Συνδέσμου με την Ιορδανία". "Αυτή θα είναι μια στιγμή για μας να συζητήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις και την υποστήριξή μας προς μια χώρα που είναι πραγματικά όμοια με τη Μέση Ανατολή, αλλά θα συζητήσουμε μαζί του την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στην περιοχή ευρύτερα", σημείωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος.

Σε σχέση με τις εξελίξεις που αφορούν την ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν τόνισε δε ότι "θα συζητήσουμε περισσότερο τις τρέχουσες εξελίξεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, οπότε θα χαρώ να σας αναφέρω τη γενική αίσθηση που έχω από τα Κράτη Μέλη. Έχετε δει ότι ήδη τις τελευταίες μέρες κάναμε έκκληση για μέγιστη αυτοσυγκράτηση και νομίζω ότι τα λόγια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών António Guterres ήταν ιδιαίτερα σοφία όταν είπε ότι ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει άλλη κρίση στην περιοχή. Όπως είπα, πρέπει να εφαρμοστεί η μέγιστη αυτοσυγκράτηση και σοφία".

Ξεκαθάρισε δε ότι δεν αισθάνεται πίεση από τις ΗΠΑ για το θέμα και "θα είμαι αύριο στην Ουάσιγκτον, παρεμπιπτόντως".
 
Διευκρίνισε τέλος ότι με την Ιορδανία θα γίνει συζήτηση για τη σύγκρουση Παλαιστινίων - Ισραηλινών, την ανάγκη διατήρησης της λύσης των δύο κρατών, και το καθεστώς της Ιερουσαλήμ. "Το Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην Ιερά Πόλη που εκτιμούμε, εκτιμούμε και υποστηρίζουμε τεράστια, προφανώς το ίδιο συμβαίνει όταν πρόκειται για την ευρύτερη περιοχή", κατέληξε η κ. Μογκερίνι.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Αεροπλάνο της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο με 180 επιβάτες πέρασε ξυστά από drone
ΒΙΝΤΕΟ: Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα στη φυλακή στον Ισημερινό-Ένας νεκρός
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα