Σάββατο 7 Δεκ, 2019 | Επικοινωνία
trans gif

ΗΒ: Χωρίς Μπόρις και χωρίς καθαρό νικητή το πρώτο debate των υποψηφίων πρωθυπουργών

  17/06/2019 09:15
ΗΒ: Χωρίς Μπόρις και χωρίς καθαρό νικητή το πρώτο debate των υποψηφίων πρωθυπουργών

ΗΒ: Χωρίς Μπόρις και χωρίς καθαρό νικητή το πρώτο debate των υποψηφίων πρωθυπουργών

  17/06/2019 09:15
Με ένα επιπλέον αναλόγιο στο στούντιο για τον απόντα Μπόρις Τζόνσον διεξήχθη το πρώτο τηλεοπτικό debate μεταξύ των υπολοίπων πέντε υποψηφίων διαδόχων της Τερέζα Μέι στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και στην πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στη μεταξύ τους αναμέτρηση για το Channel 4 το βράδυ της Κυριακής οι Τζέρεμι Χαντ, Μάικλ Γκόουβ, Ντόμινικ Ράαμπ, Σάτζιντ Τζάβιντ και Ρόρι Στιούαρτ δέχθηκαν ερωτήσεις από μέλη του επιλεγμένου ακροατηρίου. 

Οι περισσότεροι πολιτικοί σχολιαστές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν προέκυψε καθαρός νικητής, αν και ο πιο μετριοπαθής Brexiteer από τους υποψήφιους Ρόρι Στιούαρτ μάλλον κέρδισε τα περισσότερα θετικά σχόλια για τη θέρμη με την οποία απέρριψε το ‘no deal’ ως «απόλυτη ανοησία».

Ως προς την τακτική τους στο Brexit οι υποψήφιοι στην ουσία επαναδιατύπωσαν τις θέσεις τους. 

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, που κατετάγη δεύτερος στην πρώτη ψηφοφορία μεταξύ των Συντηρητικών βουλευτών για τον νέο ηγέτη, εκτίμησε ότι οι Ευρωπαίοι θα είναι πρόθυμοι να επαναδιαπραγματευτούν μαζί του τη συμφωνία του Brexit. Σε συνέντευξή του νωρίτερα πάντως είχε πει ότι αν μια συμφωνία αποδειχθεί αδύνατο να επιτευχθεί, τότε μεταξύ ‘no deal’ και ‘no Brexit’ θα επέλεγε το πρώτο «με βαριά καρδιά».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ είπε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση του λεγόμενου ‘backstop’ για την αποφυγή σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία. Είπε ότι θα έπειθε τους Ευρωπαίους να προσδιορίσουν τη χρονική διάρκεια του backstop. Η θέση του κ. Γκόουβ είναι ότι θα αποδεχόταν μία νέα μικρής διάρκειας καθυστέρηση στην ημερομηνία του Brexit πέρα από την 31η Οκτωβρίου αν οι δύο πλευρές είναι κοντά σε μία συμφωνία.

Ο τέως υπουργός Brexit Ντόμινικ Ράαμπ δέχθηκε την έντονη κριτική των ανθυποψηφιών του καθώς επέμεινε στην άποψη ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα προσωρινής αναστολής της λειτουργίας του κοινοβουλίου ώστε να μην παρεμποδιστεί από τους βουλευτές ενδεχόμενη έξοδος της χώρας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Σάτζιντ Τζάβιντ σχολίασε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να το κάνει μόνο ένας «δικτάτορας». Ως προς τη δική του θέση, είπε ότι πρέπει να υλοποιηθεί το Brexit, αλλά με συμφωνία. Είπε χαρακτηριστικά όταν αναφέρθηκε στην εκλογική πρόκληση που συνιστά ο Νάιτζελ Φάρατζ ότι «δεν μπορείς να νικήσεις το Κόμμα του Brexit με το να γίνεις το Κόμμα του Brexit». Παρόλα αυτά, τόνισε ότι η χώρα θα όφειλε να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για ένα ‘no deal’.

Ο δε υπουργός Διεθνούς Περιβάλλοντος Ρόρι Στιούαρτ επανέλαβε ότι δε θα αναλογιζόταν ως πρωθυπουργός την πιθανότητα ενός ‘no deal’. Δική του άποψη είναι πως πρέπει να πειστούν οι βουλευτές για την αξία της υπάρχουσας συμφωνίας του Brexit. Αν κάτι τέτοιο δε σταθεί δυνατό, τότε θα συγκαλούσε μία αντιπροσωπευτική  συνέλευση πολιτών για να βρεθεί μία συμβιβαστική πρόταση.

Και οι πέντε υποψήφιοι κατέκριναν την απουσία του μεγάλου φαβορί της κούρσας διαδοχής, του Μπόρις Τζόνσον. Ο κ. Χαντ ενδεικτικά διερωτήθηκε πώς ο προκάτοχός του στο Foreign Office θα αντιμετωπίσει 27 ηγέτες χωρών-μελών της ΕΕ αν δεν μπορεί να αντιμετωπίσει πέντε φιλικούς αντιπάλους σε ένα debate.

Ο τέως υπουργός Εξωτερικών έχει πει ότι θα είναι παρών στο επόμενο τηλεοπτικό debate, το βράδυ της Τρίτης στο BBC. 

Θα έχει προηγηθεί νωρίτερα εκείνη τη μέρα η δεύτερη ψηφοφορία των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών, από την οποία τουλάχιστον ένας από τους επτά υποψήφιους θα αποκλειστεί.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας