Παγκόσμια ανησυχία μετά τις εκρήξεις σε δεξαμενόπλια στον Κόλπο του Ομάν

Τύμπανα πολέμου ηχούν για μία ακόμη φορά στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, καθώς το θερμόμετρο στις ήδη οριακές σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν δείχνει έτοιμο να σπάσει, ιδιαίτερα μετά τις εκρήξεις σε τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν.

Η Ουάσινγκτον, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, κατηγορεί ευθέως το Ιράν για τις εκρήξεις στα τάνκερ, ενώ στο πλευρό των Αμερικανών έχουν ταχθεί ήδη τόσο η Σαουδική Αραβία, όσο και η Γερμανία, αλλά και η Βρετανία. Στον αντίποδα, η Ρωσία προειδοποιεί από την πλευρά της να μην γίνουν οι εκρήξεις αντικείμενο εκμετάλλευσης εναντίον του Ιράν, την ίδια στιγμή που ειδικοί αναλυτές προειδοποιούν από την πλευρά τους, ότι οι εκρήξεις μπορεί να καταστήσουν «αναπόφευκτη» μία πολεμική σύρραξη μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές, τα τελευταία γεγονότα και οι εκρήξεις στα τάνκερ διαμορφώνουν μία εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση, καθώς από το σημείο εκείνο γίνεται η μεταφορά του 30% των ποσοτήτων πετρελαίου σε όλον τον κόσμο, ενώ ήδη η τιμή του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές, έχει αρχίσει να ανεβαίνει, σημειώνοντας άνοδο τουλάχιστον 4% σε λίγες ώρες. Οι αναλυτές εκφράζουν τους φόβους τους για τις αντιδράσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και την απάντηση της Τεχεράνης, αν δεχθεί στρατιωτική επίθεση.

Ο Πομπέο κατηγορεί ευθέως το Ιράν
Το Ιράν κατηγορεί ο Μάικ Πομπέο για τις επιθέσεις σε τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν, εντείνοντας ακόμη περισσότερο την ένταση στην περιοχή. 

Σε δηλώσεις του, ο Μάικ Πομπέο δεν προσήγαγε αποδείξεις, ωστόσο υποστήριξε ότι με βάση τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν, το επίπεδο τεχνογνωσίας που χρειαζόταν, τις παρόμοιες επιθέσεις που έχει κάνει το Ιράν σε πλοία, προκύπτει ότι η Τεχεράνη βρίσκεται πίσω από το περιστατικό. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υποστήριξε ότι καμία άλλη ομάδα στην περιοχή δεν έχει τους πόρους ή την ικανότητα να πραγματοποιήσει μια τέτοια επίθεση. 

Σύμφωνα με τον Πομπέο, η Τεχεράνη θέλει να τερματίσει την «επιτυχημένη εκστρατεία μέγιστης πίεσης» των αμερικανικών κυρώσεων. Όπως είπε «είναι η τελευταία μιας σειράς επιθέσεων που υποκινήθηκαν από το Ιράν εναντίον Αμερικανών συμμάχων και συμφερόντων».

Παράλληλα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ φέρεται να έχει στην κατοχή της βίντεο στο οποίο εικονίζονται στελέχη των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν καθώς απομακρύνουν αυτήν που η Ουάσινγκτον πιστεύει πως ήταν μαγνητική νάρκη που δεν είχε εκραγεί από το πλάι του κύτους ιαπωνικού δεξαμενόπλοιου που δέχθηκε επίθεση χθες Πέμπτη στον Κόλπο του Ομάν, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ανέφερε πως έχει δει το βίντεο, το οποίο κατ' αυτόν δείχνει καθαρά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν, καθώς προσεγγίζουν το δεξαμενόπλοιο και αφαιρούν τη νάρκη.

Δείτε το σχετικό βίντεο: 

Σε γραμμή ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία και Βρετανία
Η Σαουδική Αραβία συμφωνεί με τις ΗΠΑ ότι το Ιράν βρισκόταν πίσω από τις φερόμενες επιθέσεις εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν, δήλωσε ο σαουδάραβας υφυπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ.

«Δεν έχουμε κανέναν λόγο να διαφωνήσουμε με τον υπουργό Εξωτερικών» των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, δήλωσε ο Τζουμπέιρ στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Το Ιράν έχει ιστορικό τέτοιων ενεργειών», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασε τις επιθέσεις σε δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν, τονίζοντας ότι το Ριάντ θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει τα λιμάνια του αλλά και χωρικά ύδατά του.

Ο Χάλιντ αλ Φάλιχ κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της και να προστατεύσει τις διεθνείς διαδρομές της ναυσιπλοΐας.

Σύμφωνα με το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο SPA, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να εφοδιάζει τις διεθνείς αγορές με πετρέλαιο μετά τις επιθέσεις αυτές. Όπως είπε ο Φάλιχ, το υπουργείο και η εταιρεία Aramco αύξησαν την ετοιμότητά τους για να ανταποκριθούν.

Η Βρετανία θεωρεί ότι το Ιράν είναι υπεύθυνο για τις επιθέσεις σε δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν χθες Πέμπτη και προειδοποιεί την Τεχεράνη ότι ενέργειες αυτού του είδους είναι «απερίσκεπτες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ.

«Αυτό είναι βαθιά ανησυχητικό και έρχεται σε μια στιγμή ήδη τεράστιας έντασης. Ήλθα σε επαφή με τον [υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ] Πομπέο και, μολονότι θα κάνουμε τη δική μας εκτίμηση με νηφαλιότητα και προσοχή, σημείο εκκίνησης για εμάς είναι προφανώς ότι πιστεύουμε τους αμερικανούς συμμάχους μας», ανέφερε ο Χαντ σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

Το Λονδίνο αντιμετωπίζει τις επιθέσεις «εξαιρετικά σοβαρά και το μήνυμά μου προς το Ιράν είναι ότι εάν αναμίχθηκαν σε αυτές είναι μια βαθύτατα απερίσκεπτη κλιμάκωση η οποία εγείρει αληθινό κίνδυνο στις πιθανότητες να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα στην περιφέρεια», συμπλήρωσε ο Χαντ.

Το Ιράν απορρίπτει τις κατηγορίες
Η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών απέρριψε τον «αστήρικτο» ισχυρισμό των ΗΠΑ ότι η Τεχεράνη ευθύνεται για τις επιθέσεις εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν την Πέμπτη, αντιδρώντας στην κατηγορία του αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο χθες Πέμπτη.

«Το Ιράν απορρίπτει κατηγορηματικά τον αστήρικτο ισχυρισμό των ΗΠΑ όσον αφορά τα συμβάντα της 13ης Ιουνίου στα δεξαμενόπλοια» και «τον καταδικάζει με τον πιο σθεναρό τρόπο», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από την ιρανική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ.

Η Ρωσία προειδοποιεί
Οι τελευταίες εξελίξεις είχαν ως αποτέλεσμα την αντίδραση της Ρωσίας. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Σεργκέι Ριαμπκόφ, προειδοποίησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της να μην εκμεταλλευτούν τα τελευταία γεγονότα, ώστε να αυξήσουν την πίεση προς το Ιράν. Συνέδεσε μάλιστα τις εξελίξεις με τις τιμές πετρελαίου, τονίζοντας ότι η Μόσχα παρακολουθεί και πως δεν θα επιττρέχει κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Στο ένα από τα δύο τάνκερ εντοπίστηκε εκρηκτικός μηχανισμός, πιθανότατα μαγνητική νάρκη 

Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ότι το πλήρωμα του ενός από τα δύο δεξαμενόπλοια το εγκατέλειψε όταν εντόπισε έναν μηχανισμό, προσκολημμένο στα πλευρά του, που δεν είχε εκραγεί. Ο μηχανισμός, ανέφερε ο αξιωματούχος, πιστεύεται ότι ήταν μια μαγνητική νάρκη.

Εάν επιβεβαιωθεί η πληροφορία αυτή, τότε η μέθοδος που ακολουθήθηκε για τη σημερινή επίθεση θα είναι παραπλήσια με εκείνη που οι ΗΠΑ θεωρούν ότι χρησιμοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, όταν χτυπήθηκαν τέσσερα δεξαμενόπλοια στα ανοιχτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Λίγο νωρίτερα, άλλη πηγή με γνώση της υπόθεσης, υποστήριξε ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν τορπίλες.

Πρακτορείο TASS: Ιρανοί διασώστες μετέφεραν πάνω από 40 ναυτικούς

Ενδιαφέρον είχε η είδηση που μετέδωσε το πρακτορείο TASS. Όπως αναφέρθηκε, Ιρανοί διασώστες κατάφεραν να μεταφέρουν ασφαλείς πάνω από 40 ναυτικούς, ανάμεσά τους 11 Ρώσους. Οι ναυτικοί μεταφέρθηκαν προληπτικά στο νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκαν σε εξετάσεις και τους δόθηκε νερό, φαγητό και είδη ένδυσης.

Αμερικανικό αντιτορπιλικό στον Κόλπο του Ομάν
Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν να εμπλακούν σε νέα ένοπλη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, αλλά θα υπερασπίσουν τα συμφέροντά τους, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, διεμήνυσαν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ ταυτόχρονα γνωστοποίησαν ότι διατάχθηκε αντιτορπιλικό να πλεύσει προς το σημείο όπου φέρεται να διαπράχθηκε επίθεση εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν.

Το μεικτό διοικητήριο που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (USCENTCOM) ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το αντιτορπιλικό USS Mason ήδη πλέει προς το σημείο όπου φέρονται να διαπράχθηκαν οι επιθέσεις στον Κόλπο του Ομάν. 

Ήδη, το αντιτορπιλικό USS Bainbridge βρίσκεται σε στενή επαφή με το δεξαμενόπλοιο M/V Kokuka Courageous, που έχει υποστεί ζημιά, και δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία απόπειρα επέμβασης, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα
«Οι ΗΠΑ δεν διαβίβασαν στη Ρωσία όλα τα στοιχεία για την προετοιμασία της τρομοκρατικής στη Μόσχα»
Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης
Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»