Το χρονικό, τα σενάρια και οι διεθνείς αντιδράσεις από τις εκρήξεις σε τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν

H ένταση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται ξανά μετά από ένα δεύτερο περιστατικό με εκρήξεις σε δεξαμενόπλοια που εκτιμάται ότι μπορεί να οφείλονται σε προσχεδιασμένη επίθεση.

Καζάνι που βράζει είναι από το πρωί της Πέμπτης η Μέση Ανατολή αφού εκρήξεις που σημειώθηκαν νωρίτερα σήμερα σε δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν αφήνουν ανοιχτά όλα τα σενάρια για τα αίτια πίσω από το συμβάν.

Τι συνέβη
Δύο πετρελαιοφόρα φέρονται να χτυπήθηκαν ενώ βρίσκονταν στο στενό του Χορμούζ, 70 ναυτικά μίλια μακριά από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και 14 ναυτικά μίλια μακριά από τις ακτές του Ιράν.

Το ένα πλοίο ήταν το «Kokuka Courageous», με σημαία Παναμά και υπό τη διαχείριση της εταιρείας Bernhard Schulte Shipmanagement, με έδρα τη Σιγκαπούρη.

Το άλλο ήταν το πλοίο Front Altair, με σημαία των νήσων Μάρσαλ και ιδιοκτησίας της νορβηγικής εταιρείας, Frontline.

Τι ζημιές προκλήθηκαν στα πλοία
Συγκεχυμένες ήταν αρχικά οι πληροφορίες για την κατάσταση των πλοίων μετά τις εκρήξεις.

Η εταιρεία διαχείρισης του «Kokuka Courageous» ανέφερε πως το πλοίο «έπλεε ασφαλώς» αλλά η δεξιά πλευρά του κύτους είχε ξεπεράσει την προκαθορισμένη υδατογραμμή.

Τα 21 μέλη του πληρώματος είχαν εγκαταλείψει με ασφάλεια το δεξαμενόπλοιο, ένω ένα μέλος του πληρώματος τραυματίστηκε ελαφρά.

Το φορτίο μεθανόλης ήταν άθικτο, σύμφωνα με εκπρόσωπο του μάνατζερ του πλοίου.

Εν τω μεταξύ, το ιρανικό δίκτυο IRNA ανέφερε ότι το άλλο πλοίο, το Front Altair, το οποίο μετέφερε 75.000 τόνους νέφτι, είχε βυθιστεί.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Frontline, διέψευσε τα δημοσιεύματα.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το πλοίο δεν έχει βυθιστεί», δήλωσε προσθέτοντας ότι τα 23 μέλη πληρώματος ήταν «ασφαλή».

Η ναυτιλιακή εταιρεία πληροφοριών Dryad Global επιβεβαίωσε ότι το πλοίο δεν είχε βυθιστεί, αλλά ακόμη φλεγόταν.

Ποιος διέσωσε τα πληρώματα
Ενώ τόσο η Frontline όσο και η Bernhard Schulte επιβεβαίωσαν ότι τα πληρώματα ήταν ασφαλή παρέμενε ασαφές το ποιος έσπευσε προς διάσωση.

Το IRNA μετέδωσε ότι οι Ιρανικές ομάδες διάσωσης έσωσαν τους 44 ναυτικούς από τα δύο πλοία και τους έφεραν στο ιρανικό λιμάνι του Γιασκ. Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ που επικαλείται το CBS, χαρακτηρίζουν τους ισχυρισμούς αυτούς «ψευδείς».

Η εφημερίδα TradeWinds ανέφερε, επικαλούμενη πηγές της πως το πλήρωμα της  Frontline παραλήφθηκε από το νοτιοκορεατικό φορτηγό πλοίο Hyundai Dubai.

Ο πέμπτος στόλος των ΗΠΑ που εδρεύει στο Μπαχρέιν ανέφερε επίσης ότι βοήθησε τα σκάφη αφού εξέπεμψαν σήμα κινδύνου στα λιμάνια της περιοχής.

Τα αίτια των εκρήξεων
Δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση, αλλά αρκετές πηγές ανέφεραν ότι τα πλοία πιθανώς χτυπήθηκαν από τορπίλες.

Η ναυτική αρχή της Νορβηγίας δήλωσε ότι το Front Altair δέχτηκε επίθεση και αναφέρθηκαν τρεις εκρήξεις.

Εν τω μεταξύ, η Tradewinds ανέφερε, επικαλούμενη πηγές της, ότι τα δύο δεξαμενόπλοια είχαν τορπιλιστεί.

Ιρανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία ήταν μεταξύ των πρώτων που διέκοψαν τη ροή των ειδήσεις για το περιστατικό, δήλωσαν ότι δύο διαδοχικές εκρήξεις ακούστηκαν στην περιοχή.

Ποιες ήταν οι διεθνείς αντιδράσεις
Ανώνυμοι αξιωματούχοι το τομέα άμυνας των ΗΠΑ έσπευσαν να κατηγορήσουν την Τεχεράνη, λέγοντας στο CBS ότι «ήταν πολύ πιθανό ότι το Ιράν να προκάλεσε αυτές τις επιθέσεις».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς, ο Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για το περιστατικό, ενώ η κυβέρνηση «παρέχει βοήθεια και θα συνεχίσει να αξιολογεί την κατάσταση».

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει απέναντι σε «βιαστικά συμπεράσματα» και «σε κάθε προσπάθεια να κατηγορηθούν όσοι είναι ανεπιθύμητοι από γνώριμα κράτη».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα των επιθέσεων είναι «ύποπτο» καθώς συνέπεσαν με την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας στο Ιράν σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσει την ένταση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ.

Τα σχόλιά του ήρθαν αφότου το ιαπωνικό Υπουργείο Εμπορίου ανέφερε ότι τα δύο πλοία είχαν «φορτίο που σχετίζεται με την Ιαπωνία».

Η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκέρινι, ζήτησε τη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση και αποφυγή οποιασδήποτε κλιμάκωσης από στρατιωτικής απόψεως».

Εν τω μεταξύ, η Νορβηγική Ναυτιλιακή Αρχή κάλεσε τα πλοία της να διατηρήσουν μια ασφαλή απόσταση από τα ιρανικά ύδατα, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας είπε ότι τέτοια περιστατικά «συμβάλλουν στην περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή».

Δειτε Επισης

Τέσσερις νεκροί από επίθεση με μαχαίρι στις ΗΠΑ-Συνελήφθη 22χρονος
Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Στραγγάλισε την κόρη του και πλήρωσε άστεγο $2 να κάψει τη σορό της-Ανατριχιαστικό βίντεο μετά τον φόνο
Ο Πούτιν δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ-«Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται»
Όγδοο πλοίο ανθρωπιστικής βοήθειας φεύγει από Μερσίνα για Γάζα
Στους 143 ο αριθμός των θυμάτων από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα
Ανασύρθηκαν τα πτώματα δύο εργατών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη
Βρέθηκε το «μαύρο κουτί» του Dali-Επικίνδυνο το έργο της μετακίνησης του πλοίου από τη γέφυρα
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Ράφα εγείρουν φόβους ότι δεν θα αργήσει η χερσαία στρατιωτική επιχείρηση