Κυριακή 5 Ιουλ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Έκτακτο: Βούλιαξε το ένα τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν

  13/06/2019 12:39
Έκτακτο: Βούλιαξε το ένα τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν

Έκτακτο: Βούλιαξε το ένα τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν

  13/06/2019 12:39

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA ανέφερε ότι οι υπηρεσίες διάσωσης της χώρας έσωσαν 44 ναυτικούς από τα τάνκερ μετά από αναφερόμενη επίθεση στον Κόλπο του Ομάν και τους πήραν στο ιρανικό λιμάνι του Jask.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Al-Mayadeen του Λιβάνου ισχυρίστηκε ότι το πετρελαιοφόρο Front Altair έχει βυθιστεί μετά από αναφερθείσα επίθεση στον Κόλπο του Ομάν.

Παρόλο που δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση μέχρι στιγμής, η κρατική ενεργειακή εταιρεία της Ταϊβάν, CPC, ιδιοκτήτης του δεξαμενόπλοιου, δήλωσε νωρίτερα ότι το πετρελαιοφόρο που παραδίδει καύσιμο από τη Μέση Ανατολή χτυπήθηκε από τορπίλη.

Ένας εκπρόσωπος της συνοριακής φρουράς του Ομάν, Νασέρ Σελίμ, επιβεβαίωσε στη νορβηγική εφημερίδα Dagbladet ότι τουλάχιστον ένα πετρελαιοφόρο είχε υποστεί επίθεση στον Κόλπο του Ομάν.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, η τηλεόραση Τύπου του Ιράν δήλωσε ότι δύο διαδοχικές εκρήξεις επηρέασαν δύο πετρελαιοφόρα το πρωί της Πέμπτης σε αυτό που περιγράφηκε ως «επιθέσεις».


Το τμήμα των Εμπορικών Επιχειρήσεων του βρετανικού Ναυτικού εξέδωσε προειδοποίηση για «απροσδιόριστο» περιστατικό που σημειώθηκε μεταξύ δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν. Παράλληλα, το Ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου κάνει λόγο για μια κατάσταση που χρήζει «εξαιρετικής προσοχής» εν μέσω της έντασης στις σχέσεις Ουάσινγκτον και Τεχεράνης αλλά και στο περιθώριο της επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού στο Ιράν. «Τόσο η Βρετανία όσο και οι σύμμαχοι της χώρας διερευνούν το περιστατικό», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Βασιλικού Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο αμερικανικός 5ος Στόλος ανέφερε στο Bloomberg ότι δύο τάνκερ έχουν υποστεί ζημιές σε ένα επεισόδιο στον Κόλπο του Ομάν, το οποίο ένας από τους χειριστές του πλοίου περιέγραψε ότι μοιάζει με επίθεση. To βρετανικό ναυτικό προχώρησε σε έκτακτη προειδοποίηση στα πλοία του να κινούνται με εξαιρετική προσοχή στην περιοχή διευκρινίζοντας ότι ερευνά το περιστατικό.

Το περιστατικό έρχεται ένα μήνα μετά από μια άλλη επίθεση στα πλοία που σημειώθηκε στον Κόλπο του Ομάν. Στις 12 Μαΐου, τέσσερα πετρελαιοφόρα – δύο Σαουδικές, ένα Εμιράτο και ένας Νορβηγός – είχαν στοχεύσει μακριά.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας