Αυξήθηκε η δημοσιότητα του μεξικανού προέδρου μετά τις απειλές Τραμπ για δασμούς

Η δημοτικότητα του μεξικανού προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ κατέγραψε άνοδο αφότου ο αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επιβάλει δασμούς σε όλα τα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ από το Μεξικό, για να πιέσει την κυβέρνηση της χώρας αυτής να εφαρμόσει σκληρότερη πολιτική στο μεταναστευτικό ζήτημα, κατέδειξαν δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν χθες Τρίτη.
 
Ο Τραμπ απείλησε την περασμένη ότι θα επιβάλλει δασμούς 5% από τη 10η Ιουνίου και ότι θα τους αυξάνει κάθε μήνα κατά 5% ωσότου ανέλθουν στο 25% τον Οκτώβριο σε όλα τα εισαγόμενα μεξικανικά προϊόντα αν η κυβέρνηση του Λόπες Ομπραδόρ δεν αναχαιτίσει τη ροή μεταναστών προς τις ΗΠΑ.
 
Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας El Financiero κατέδειξε ότι το ποσοστό των μεξικανών που εγκρίνουν τα πεπραγμένα του προέδρου αυξήθηκε στο 72% από 67% λίγες ημέρες πριν. Η έρευνα διενεργήθηκε μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δείγμα 400 Μεξικανών και το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±4,9%.
 
Άλλη, κυλιόμενη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Consulta Mitofsky κατέδειξε ότι το ποσοστό δημοτικότητας του Λόπες Ομπραδόρ ανερχόταν στο 64% χθες Τρίτη, σημειώνοντας άνοδο 1,9% σε σύγκριση με μία εβδομάδα νωρίτερα.
 
Ο Χόρχε Μπουενδία, επικεφαλής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Buendía & Laredo, προεξόφλησε ότι βραχυπρόθεσμα η δημοτικότητα του μεξικανού προέδρου θα αυξηθεί λόγω της διένεξης, καθώς οι πολίτες θα καταληφθούν από αισθήματα πατριωτισμού. Αλλά όσο περισσότερο διαρκεί η σύγκρουση, πρόσθεσε, και εάν γίνουν απτές οι συνέπειες των δασμών, τα πράγματα ίσως αλλάξουν.
 
Ο πρόεδρος του Μεξικού επιδιώκει να αποκλιμακώσει την ένταση στη σχέση των δύο γειτονικών χωρών και επιμένει ότι θέλει να προασπίσει τη σχέση φιλίας μεταξύ της χώρας του και των ΗΠΑ. Εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες και να αποφευχθεί η επιβολή των δασμών τη 10η Ιουνίου.
 
Μεξικανική αντιπροσωπεία συναντάται σήμερα στον Λευκό Οίκο με αμερικανούς αξιωματούχους σε μια προσπάθεια να επιλυθεί η διένεξη.
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Πρόστιμο σε παρουσιάστρια της ρωσικής τηλεόρασης που επέκρινε την επίθεση στην Ουκρανία-Είχε οργανώσει γυμνό πάρτι
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία
Η Σουηδία στέλνει τάγμα στη Λετονία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»
Ανατροπή στο Ανώτατο της Ν. Υόρκης-Ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»
Χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος-Ατελείωτες ουρές