Θρίαμβος Φάρατζ και τιμωρία Εργατικών-Τόρις για το Brexit

Πρωτοφανούς μεγέθους ήττα υπέστησαν στις ευρωεκλογές τα δύο μεγάλα κόμματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με το νεοσύστατο ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα του Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ να θριαμβεύει και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες να κατατάσσονται δεύτεροι.

Με τα τελικά αποτελέσματα να εκκρεμούν στη Σκωτία και στη Βόρεια Ιρλανδία (συνολικά εννέα έδρες), ο κ. Φάρατζ κέρδισε το 31,6% των ψήφων και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, που θέλουν παραμονή στην ΕΕ μέσω δεύτερου δημοψηφίσματος, εξασφάλισαν το 20,3%, προσπερνώντας τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν που έμειναν στο 14,1%.

Οι κυβερνώντες Συντηρητικοί σημείωσαν το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα της ιστορίας τους με μόλις 9,1% των ψήφων, πίσω και από το Πράσινο Κόμμα που κέρδισε το 12,1%.

Το Κόμμα του Brexit αναδεικνύει τουλάχιστον 28 ευρωβουλευτές (+28 σε σχέση με το 2014), οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 15 (+1), οι Εργατικοί 10 (-8), οι Πράσινοι 7 (+4), οι Συντηρητικοί μόλις 3 (-15). Μία έδρα έχει εξασφαλίσει το Plaid Cymru της Ουαλίας, όπως και το 2014.

Στη Σκωτία προηγείται το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας SNP, που συγκεντρώνει περίπου 3,5% των ψήφων επί της επικράτειας. Έδρες διεκδικούν στη Βόρεια Ιρλανδία το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα Βόρειας Ιρλανδίας DUP, το Σιν Φέιν και το Ενωτικό Κόμμα του Ώλστερ UUP. 

To UKIP, που υπό τον Νάιτζελ Φάρατζ είχε κερδίσει τις προηγούμενες ευρωεκλογές με 24 ευρωβουλευτές, συγκέντρωσε το 3,3% των ψήφων και δεν εξέλεξε κανέναν ευρωβουλευτή. 

Απογοητευτική κρίνεται η εκλογική βραδιά και για το νεοσύστατο φιλοευρωπαϊκό κόμμα Change UK που συστήθηκε από πρωτοκλασάτα στελέχη των Συντηρητικών και των Εργατικών τα οποία διαφώνησαν στο θέμα του Brexit. Δεν ξεπέρασε το 3,4% των ψήφων και δεν κατάφερε να αναδείξει κανέναν ευρωβουλευτή.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, που εξελέγη ξανά ευρωβουλευτής στην περιφέρεια Νοτιοανατολικής Αγγλίας, δήλωσε ότι «αν δε βγούμε από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, τότε τα αποτελέσματα που είδατε απόψε για το Κόμμα του Brexit θα επαναληφθούν σε γενικές εκλογές».

Το κόμμα του επικράτησε σε εννέα περιφέρειες, με τους Φιλελεύθερους να παίρνουν το Λονδίνο από τους Εργατικούς. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περισσότερων πολιτικών σχολιαστών, η νίκη του Κόμματος του Brexit αναμένεται να ωθήσει το Συντηρητικό Κόμμα προς την εκλογή ενός σκληροπυρηνικού Brexiteer ως αντικαταστάτη της υπό παραίτηση Τερέζα Μέι. Η πανωλεθρία του κόμματος αποδίδεται στη σφοδρή δυσαρέσκεια της ευρωσκεπτικιστικής βάσης με τη δυστοκία στην υλοποίηση του Brexit.

Στο αντίθετο άκρο του πολιτικού φάσματος η ήττα των Εργατικών έναντι των Φιλελεύθερων Δημοκρατών αναμένεται να εντείνει την πίεση επί του κ. Κόρμπιν να υιοθετήσει ως προτεραιότητα πολιτικής το δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit. Ήδη στην πρώτη του αντίδραση για το εκλογικό αποτέλεσμα ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε ότι «με τους Συντηρητικούς σε αποσύνθεση και ανίκανους να κυβερνήσουν και με το κοινοβούλιο σε αδιέξοδο, το Brexit θα πρέπει να επιστρέψει στο λαό, είτε με εκλογές είτε με λαϊκή ψήφο (δημοψήφισμα)».

Ταυτόχρονα με την εντυπωσιακή επίδοση του νέου κόμματος του κ. Φάρατζ, τα κοινοβουλευτικά κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης που τάσσονται υπέρ του δεύτερου δημοψηφίσματος ενίσχυσαν σημαντικά τα ποσοστά τους, κάτι που δείχνει ότι οι Βρετανοί παραμένουν διαιρεμένοι ως προς το Brexit

Δειτε Επισης

Ανήλικη ξυλοκόπησε άγρια τη 17χρονη αδερφή της στην Ελλάδα-Το θύμα έχασε τις αισθήσεις του
Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
Εκ πρώτης όψεως ευθύνες για την απόδραση κρατούμενου από τις Κεντρικές-Εν αναμονή της έκθεσης γεγονότων
Απαντά στη συσκότιση της Αστυνομίας για σοβαρές υποθέσεις ο Χαρτσιώτης-Τα ρίχνει στα ΜΜΕ «που εστιάζουν στα αρνητικά»
Δεν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα για το έγκλημα ο Χαρτσιώτης-«Ευελπιστώ να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα»
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων
Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου