Η Τουρκία εισάγει σκουπίδια από τη Γερμανία–Μέρος τους καταλήγει στη Μεσόγειο;

Τριπλασιάστηκαν οι εισαγωγές γερμανικών πλαστικών απορριμμάτων από την Τουρκία, η οποία αποκτά έτσι πολύτιμες πρώτες ύλες. Δεν αποκλείεται ωστόσο μέρος των σκουπιδιών αυτών να καταλήγει στη Μεσόγειο.

Η Τουρκία εισήγαγε 18.000 τόνους γερμανικών πλαστικών σκουπιδιών το 2017, την περασμένη χρονιά, ωστόσο, η ποσότητα σχεδόν τριπλασιάστηκε, φθάνοντας τους 50.000 τόνους. Ποιο είναι όμως το κέρδος της Τουρκίας από την εισαγωγή πλαστικών σκουπιδιών από τη Γερμανία;

«Η Τουρκία δεν διαθέτει πρώτες ύλες»

Ο Σερχάν Μάντεν από τον τουρκικό Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Ανακύκλωσης εξηγεί: «Η Τουρκία δεν διαθέτει πρώτες ύλες για την παραγωγή προϊόντων από παράγωγα του πετρελαίου. Κατά συνέπεια εισάγει με μεγάλο κόστος την πρώτη ύλη από το εξωτερικό. Για τη χώρα μας η εισαγωγή πρώτης ύλης και η επεξεργασία της αποτελεί ευκαιρία».

Η μεγάλη αύξηση των τουρκικών εισαγωγών πλαστικών απορριμμάτων οφείλεται στο γεγονός ότι η Κίνα περιόρισε σημαντικά τις εισαγωγές απορριμμάτων, που δεν έχουν υποστεί διαλογή. Ετσι μεγάλο μέρος καταλήγει στην ανατολική Τουρκία.

Στους κορυφαίους ρυπαντές της Μεσογείου

Χώρες που εξάγουν πλαστικά απορρίμματα, όπως η Γερμανία, δεν λαμβάνουν χρήματα για την πρώτη ύλη. Τα έξοδα μεταφοράς όμως επιβαρύνουν στην προκειμένη περίπτωση την Τουρκία.

Ο Σερχάν Μάντεν τονίζει βέβαια ότι η εισαγωγή σκουπιδιών που δεν έχουν περάσει διαδικασία διαλογής απαγορεύεται αυστηρά στη χώρα. Ούτως ή άλλως για την επανεπεξεργασία το ιδανικό είναι τα απορρίμματα να φθάνουν διαχωρισμένα, όπως χαρτί ή πλαστικά μπουκάλια.

Καταλήγουν στη θάλασσα;

Υπάρχουν ωστόσο φόβοι ότι τα πλαστικά απορρίμματα που δεν επανεπεξεργάζονται καταλήγουν κάποια στιγμή στη θάλασσα. Συμβάλλουν τα εισαγόμενα πλαστικά σκουπίδια στη ρύπανση της Μεσογείου;

Η Ντένις Μπαϊράμ, επικεφαλής του τμήματος για την προστασία της Μεσογείου στην περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, δεν μπορεί να το αποκλείσει:

Σειρά μελετών δείχνουν ότι η Τουρκία ανήκει στις χώρες που ρυπαίνουν περισσότερο τη Μεσόγειο. Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε με βεβαιότητα ότι η εισαγωγή απορριμμάτων συμβάλλει στη ρύπανση των θαλασσών, μιας και δεν υπάρχουν έρευνες. Η αυξημένη ρύπανση με πλαστικά στη Μεσόγειο, ωστόσο, αποτελεί γεγονός».

Πηγή: Deutche Welle

Δειτε Επισης

Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας