Στο προσκήνιο η δεσμευτική ισχύ των αποφάσεων του ΕΔΑΔ για την υπόθεση Μαμάντοφ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναμένεται να αποφανθεί την επόμενη εβδομάδα σε σχέση με τη δεσμευτική ισχύ της εκτέλεσης των αποφάσεών του, στο πλαίσιο μιας πρωτοφανούς διαδικασίας που επιτρέπει στο ίδιο να προχωρήσει στην επανεξέταση της υπόθεσης «Ιλγκάρ Μαμάντοφ εναντίον Αζερμπαϊτζάν».
 
Πρόκειται για την πρώτη φορά που γίνεται χρήση της διαδικασίας αυτής για εκδικασθείσα υπόθεση, στην οποία η εναγόμενη χώρα δεν έχει συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου. Η μείζονα σύνθεση του ΕΔΑΔ αναμένεται να εκδώσει την απόφασή της την ερχόμενη Τετάρτη, μετά την παραπομπή της υπόθεσης από την Επιτροπή Υπουργών, όπως προβλέπει η σχετική διαδικασία.
 
Πρόκειται για την πρόνοια του άρθρου 46§4, η οποία ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2017, όταν η Επιτροπή Υπουργών κινήθηκε κατά του Αζερμπαϊτζάν για την κράτηση του πολιτικού αντιφρονούντα Ιλγκάρ Μαμάντοφ.
 
Το Μπακού καταδίκασε το 2014 τον κ. Μαμάντοφ σε επταετή κάθειρξη για πρόκληση ταραχών και για αντίσταση ή άσκηση βίας κατά δημοσιών αξιωματούχων. Μετά από προσφυγή στο ΕΔΑΔ, το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχει εύλογη υποψία ότι ο αιτητής διέπραξε κάποιο αδίκημα, ενώ εκτίμησε ότι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον του κ. Μαμάντοφ ήταν η φίμωση ή η τιμωρία του επειδή άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση.
 
Μετά από επανειλημμένες εκκλήσεις προς το Μπακού να αποφυλακίσει τον κ. Μαμάντοφ χωρίς καθυστέρηση, η Επιτροπή Υπουργών παρέπεμψε τον Δεκέμβριο του 2017 την υπόθεση εκ νέου στο ΕΔΑΔ για να αποφανθεί κατά πόσο το Αζερμπαϊτζάν απέτυχε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Αποκάλυψη Politico-«Οι ΗΠΑ έστειλαν μυστικά στην Ουκρανία πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς»
Απαντήσεις για τους ομαδικούς τάφους στη Γάζα ζήτησε από Ισραήλ ο Λευκός Οίκος
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Αναθεώρηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της ΕΕ ενέκρινε το ΕΚ
Ο Μπάιντεν επικύρωσε νόμους για Ουκρανία-Ισραήλ και την απαγόρευση του TikTok
Επιχείρηση Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, προχωράει η επίθεση στη Ράφα
Συμμαχία ΕΕ για πρόληψη ελλείψεων σε κρίσιμα φάρμακα ανακοίνωσε η Κυριακίδου
Οι ΗΠΑ διαστρεβλώνουν τα «γεγονότα του 1915», υποστηρίζει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας
Νομοθεσία για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο