Με άδεια καρέκλα στη θέση του μάρτυρα συνεδρίασε η Επιτροπή Δικαστικών θεμάτων στις ΗΠΑ

Οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο απειλούν να προσφύγουν στα δικαστήρια για να υποχρεώσουν τον πρώην νομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου Ντον ΜακΓκάν να καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας για τη ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεσή τους με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
 
«Θα αναγκάσουμε αυτόν τον πρόεδρο να μας δώσει λογαριασμό, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο», δήλωσε ο Δημοκρατικός Τζέρι Νάντλερ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Θεμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατά την έναρξη της ακρόασης του ΜακΓκάν. Ωστόσο, ο πρώην σύμβουλος του προέδρου Τραμπ δεν προσήλθε να καταθέσει και η καρέκλα του έστεκε άδεια στην αίθουσα.
 
«Αυτή η επιτροπή θα ακούσει τη μαρτυρία του κυρίου ΜακΓκάν, ακόμη και αν χρειαστεί να προσφύγουμε στα δικαστήρια για να το πετύχουμε», πρόσθεσε.
 
«Όταν αυτή η επιτροπή εκδίδει μια κλήτευση, ακόμη και προς έναν υψηλόβαθμο προεδρικό σύμβουλο, ο μάρτυρας πρέπει να εμφανιστεί. Οι κλητεύσεις μας δεν είναι προαιρετικές. Ο κ. ΜακΓκάν έχει τη νομική υποχρέωση να βρίσκεται εδώ για την προγραμματισμένη κατάθεσή του. Αν δεν διορθώσει άμεσα το σφάλμα του, η επιτροπή δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να τον υποχρεώσει» να ανταποκριθεί στην κλήτευση, είπε ο Νάντλερ.
 
Ο Νάντλερ διάβασε στη συνέχεια πολλά αποσπάσματα από την έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ, του επικεφαλής της έρευνας για τη ρωσική ανάμιξη στις εκλογές. Στην έκθεση αυτή ο Μάλερ αναφέρεται σε «πιέσεις» που άσκησε ο πρόεδρος Τραμπ στην έρευνά του, αρχής γενομένης από μια απόπειρα να τον απολύσει, την οποία μπλόκαρε ο Ντον ΜακΓκαν. Ο πρώην νομικός σύμβουλος θεωρείται βασικός μάρτυρας για την πιθανή παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης εκ μέρους του Τραμπ, ότι δηλαδή ο πρόεδρος διέπραξε αδίκημα όταν τον πίεσε να απολύσει τον Μάλερ και στη συνέχεια του ζήτησε να πει ψέματα.
 
Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι απορρίπτει πάντως την προοπτική έναρξης μιας διαδικασίας για την καθαίρεση του Τραμπ, κάτι που θα δίχαζε τη χώρα ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020.
 
Αργά το βράδυ της Δευτέρας το υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν ότι ο ΜακΓκάν δεν ήταν υποχρεωμένος να καταθέσει. Ο δικηγόρος του, Ουίλιαμ Μπερκ, ανέφερε από την πλευρά του ότι ο πελάτης του δεν πρόκειται να μιλήσει στην επιτροπή αν προηγουμένως δεν καταλήξει σε κάποια συμφωνία με τον Λευκό Οίκο.
 
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ σνόμπαρε επίσης την επιτροπή, που τον είχε καλέσει να καταθέσει στις 2 Μαΐου.
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Το λάθος που κάνουμε όλοι-Γιατί δεν πρέπει να βάζουμε τα αυγά στην πόρτα του ψυγείου
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση