Ένας σοσιαλιστής πρόεδρος της Κομισιόν δεν είναι πλέον κάτι αδιανόητο

"Eνας σοσιαλιστής πρόεδρος της Κομισιόν δεν είναι πλέον κάτι αδιανόητο, αν και δεν είναι αυτονόητο ότι ο σοσιαλιστής αυτός θα είναι ο επικεφαλής υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών Φρανς Τίμερμανς", γράφει η ιστοσελίδα Politico.
 
Κανένας σοσιαλιστής δεν έχει ηγηθεί της Κομισιόν από το 1999, όταν ο Ισπανός Μανουέλ Μαρίν κάλυψε τη θέση για έξι μήνες ως αντικαταστάτης του Ζακ Σαντέρ, του Λουξεμβούργιου συντηρητικού, ο οποίος παραιτήθηκε λόγω σκανδάλου διαφθοράς. Κανένας σοσιαλιστής δεν έχει υπηρετήσει πλήρη θητεία ως πρόεδρος της Επιτροπής μετά τον Γάλλο Ζακ Ντελόρ , ο οποίος κατείχε το αξίωμα αυτό από το 1985 έως το 1995.
 
Μερικοί Σοσιαλιστές, ενθαρρυμένοι από τις πρόσφατες εκλογικές επιτυχίες στην Ισπανία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία διατηρούν ακόμα και την ελπίδα να διεκδικήσουν την πρώτη θέση. Και η άνοδος μιας νέας προοδευτικής πολιτικής δύναμης υπό την ηγεσία του Γάλλου Προέδρου Μακρόν και του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε θέτει σε θέση άμυνας τη μακροπρόθεσμη κυριαρχία του συντηρητικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και του υποψηφίου του, του Μάνφρεντ Βέμπερ.
 
Το δημοσίευμα υπενθυμίζει το πρόσφατο άνοιγμα του Φρανς Τίμερμανς σε μία αριστερόστροφη συμμαχία που θα περιλαμβάνει τους Φιλελεύθερους, τους Πράσινους και την αριστερά και θα εκτείνεται από τον Μακρόν έως το Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Μία τέτοια συμμαχία θα μπορούσε να σπάσει το μονοπώλιο του ΕΛΚ, το οποίο τώρα κατέχει τα τρία κορυφαία αξιώματα της ΕΕ, στο Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Επιτροπή, εκτιμά το Politico.
 
Ήδη, δύο από τους πιο εξέχοντες σοσιαλιστές ηγέτες στην Ευρώπη - ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο Πορτογάλος ομόλογός του Αντόνιο Κόστα - έχουν σηματοδοτήσει την προθυμία τους να συνεργαστούν με το Μακρόν.
 
Οι Σάντσεθ και Κόστα συναντήθηκαν με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και τον Βέλγο ομόλογό τους Σαρλ Μισέλ -δύο Φιλελεύθερους και σύμμαχους του Μακρόν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στην πόλη Σιμπίου της Ρουμανίας νωρίτερα αυτό το μήνα.
 
Μεταξύ των σοσιαλιστών, η πρώην Πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Θόρνιγκ Σμιντ είναι πιθανή υποψήφια για ένα από τα υψηλότερα αξιώματα της ΕΕ, ενώ και ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Γιόζεπ Μπορέλ και πρώην πρόεδρος του ΕΚ είναι ο πρώτος υποψήφιος στη λίστα του ισπανικού Σοσιαλιστικού κόμματος και αναμένεται ότι θα καταλάβει υψηλό αξίωμα στις Βρυξέλλες είτε στην Κομισιόν είτε στο Κοινοβούλιο.
 
Άλλοι πιθανοί υποψήφιοι, των οποίων τα ονόματα αναφέρονται συχνά στις συζητήσεις, είναι οι δύο φιλελεύθεροι, ο Μαρκ Ρούτε και o Δανός Πρωθυπουργός Λάρς Λόκε Ράσμουσεν ενώ και η ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ είναι στην επίσημη λίστα της συμμαχίας ALDE των Φιλελεύθερων κομμάτων για τις κορυφαίες θέσεις.
 
Πηγή: ΑΠΕ
 

Δειτε Επισης

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης
Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο
Τέσσερις νεκροί από επίθεση με μαχαίρι στις ΗΠΑ-Συνελήφθη 22χρονος
Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Στραγγάλισε την κόρη του και πλήρωσε άστεγο $2 να κάψει τη σορό της-Ανατριχιαστικό βίντεο μετά τον φόνο
Ο Πούτιν δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ-«Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται»