Τσίπρας: «Ούτε η Μέρκελ δεν με πίστεψε ότι θα έλυνα το Σκοπιανό»

Για το Σκοπιανό, τον χρόνο τρων εθνικών εκλογών μίλησε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους «Financial Times».

Μιλώντας για τη συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι ούτε η Άνγκελα Μέρκελ δεν τον πίστεψε όταν της είπε ότι θέλει να τελειώσει το Σκοπιανό: 

«Θυμάμαι που είχα πάει στο Βερολίνο και συναντήθηκα με τη Μέρκελ. Συζητήσαμε για την οικονομική κρίση, το χρέος, τα ελλείμματα, τα μνημόνια κτλ. Μιλήσαμε και για την εξωτερική πολιτική και της είπε «θέλω να επιλύσω το πρόβλημα αυτό ακόμη και με τον Γκρουέφσκι. Θα τον προκαλέσω ζητώντας του να καθίσει στο τραπέζι. Εάν δεν θέλει θα τον κατηγορήσω ότι δεν θέλει μια λύση». Τότε εκείνη μου απάντησε «δεν σε πιστεύει γιατί όλοι οι προκάτοχοί σου δεν ήθελαν να ανοίξουν την υπόθεση».

Της εξήγησα ότι είχα διαφορετική άποψη και ότι η Ελλάδα μόνο όφελος θα έχει αν λύσουμε τις διαφορές με τους βόρειους γείτονές μας. Η Ελλάδα έχει αρκετές διαφορές με τους γείτονές της στα ανατολικά και δεν θέλουμε περισσότερα προβλήματα με τις γειτονικές χώρες στα βόρεια ειδικά αν είναι χώρες που θεωρώ πως δεν απειλούν την Ελλάδα. Δεν νομίζω ότι η Αγκελα Μέρκελ με πίστεψε αλλά απέδειξα ότι το εννοούσα όταν οι εξελίξεις στα Σκόπια έδειξαν ότι υπήρχε μια ευκαιρία».

Αναφερόμενος στο γιατί επιθυμεί αυτές να γίνουν τον Οκτώβριο τόνισε ότι θα είναι καλύτερο για τον ΣΥΡΙΖΑ: «Κάθε μέρα που περνάει νομίζω ότι ο κόσμος καταλαβαίνει στην καθημερινότητά του πώς έχει αλλάξει η κατάσταση. Το να περιμένω είναι προς όφελος μου γιατί κάποιες φορές υπάρχει μια καθυστέρηση μεταξύ σημαντικών αποφάσεων και της στιγμής που οι πολίτες αναγνωρίζουν τις αλλαγές, ειδικά στην οικονομία».

Μιλώντας για τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ξεκάθαρη νίκη της Νέας Δημοκρατίας είπε: «Δεν σκέφτομαι το ενδεχόμενο της ήττας στις εκλογές αλλά το πώς θα τις κερδίσω.

Υπάρχει ένα ρητό που λέει ότι εάν ένας στρατιώτης πάει στη μάχη με την προοπτική να χάσει, είναι καλύτερα να μην πολεμήσει… δεν γεννήθηκα για να είμαι πρωθυπουργός. Δεν κατάγομαι από πολιτική οικογένεια και ήμουν ο νεότερος πρωθυπουργός στην ελληνική ιστορία στην ηλικία των 40. Στη ζωή πρέπει να μάχεσαι. Αυτό είναι το μόνο πράγμα, αλλά η τελική απόφαση ανήκει στους πολίτες και όχι σε εμάς».

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δειτε Επισης

Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα
«Οι ΗΠΑ δεν διαβίβασαν στη Ρωσία όλα τα στοιχεία για την προετοιμασία της τρομοκρατικής στη Μόσχα»
Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης
Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο
Τέσσερις νεκροί από επίθεση με μαχαίρι στις ΗΠΑ-Συνελήφθη 22χρονος