Μπόρις και Ρέιτσελ Τζόνσον, μια αντιπαλότητα μεταξύ αδελφών με φόντο το Brexit

H Ρέιτσελ Τζόνσον ετοιμαζόταν να ξεκινήσει την εκστρατεία για τις ευρωεκλογές με το φιλοευρωπαϊκό κόμμα Change UK όταν έμαθε ότι ο αδελφός της Μπόρις, πρώην υπουργός Εξωτερικών και ένθερμος υποστηρικτής του Brexit, ήταν υποψήφιος για τη Ντάουνινγκ Στριτ.

'Ομως η ανακοίνωση αυτή δεν επηρέασε την 53χρονη έμπειρη δημοσιογράφο, πρώην σταρ του τηλεριάλιτι. Πολλώ δε μάλλον που ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου ουδέποτε έκρυψε την επιθυμία του να γίνει πρωθυπουργός από τότε που εγκατέλειψε την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, τον περασμένο Ιούλιο, θεωρώντας ότι η αρχηγός της κυβέρνησης είναι υπέρ το δέον συμφιλιωτική με την ΕΕ στη στρατηγική της για το Brexit.

Το σκηνικό έχει διαμορφωθεί για την ανοικτή αντιπαλότητα μεταξύ αδελφού και αδελφής.

Αιτία είναι --το άκρον άωτο του παραλόγου στη χώρα που ψήφισε υπέρ της εξόδου από την ΕΕ-- οι ευρωεκλογές της 23ης Μαΐου τις οποίες η κυβέρνηση αναγκάστηκε να οργανώσει γιατί δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία με το κοινοβούλιο ώστε να εφαρμόσει το Brexit την προβλεπόμενη ημερομηνία της 29ης Μαρτίου. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πλέον προθεσμία μέχρι τις 31 Οκτωβρίου να αποχωρήσει από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Εάν αδελφός και αδελφή επιτύχουν τον στόχο τους, η Ρέιτσελ θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ των Βρυξελλών και μιας κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Μπόρις, ο οποίος θα προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί το διαζύγιο.

"Θα έκανα αυτή τη δουλειά με χαρά", δήλωσε η Ρέιτσελ Τζόνσον στο AFP κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Μπαθ, μια πόλη της νοτιοδυτικής Αγγλίας γνωστή για τα ρωμαϊκά λουτρά της και την αρχιτεκτονική της, στο πρώτο της ταξίδι ως υποψήφια.

 

"Υπαρξιακό ερώτημα"

Ο διχασμός στην οικογένεια Τζόνσον είναι όμοιος με αυτόν που βιώνουν πολλά νοικοκυριά από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε σε ποσοστό 52% την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016.

'Εκτοτε, η χώρα συνεχίζει να διχάζεται για το θέμα αυτό. Για τον Μπόρις, το Brexit είναι συνώνυμο ενός λαμπρού μέλλοντος για ένα ανεξάρτητο Ηνωμένο Βασίλειο. Όσο για τη Ρέιτσελ, νιώθει τρόμο στην προοπτική ότι η χώρα θα χάσει την ευρωπαϊκή της ψυχή.

"Καταλαβαίνω ότι ίσως να μην θέλετε άλλοι να αποφασίζουν για σας, άνθρωποι τους οποίους δεν έχετε ψηφίσει", λέει για να εξηγήσει την απόρριψη των Βρυξελλών από τους συμπατριώτες της. "Αλλά νομίζω ότι είμαστε ισχυρότεροι εντός της ΕΕ και ότι η ΕΕ είναι ισχυρότερη μαζί μας", προσθέτει διακρίνοντας σε αυτό ένα "υπαρξιακό ερώτημα".

Είναι επίσης ένα πολύ προσωπικό θέμα. "Δεν θέλω τα εγγόνια μου να με ρωτήσουν: 'Γιαγιά, τι έκανες όταν ο Νάιτζελ Φάρατζ ήρθε στην εξουσία;".

Ο Φάρατζ, πρώην ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου, UKIP, το οποίο ήταν πρώτο στις ευρωεκλογές του 2014, ηγείται πλέον του Κόμματος του Brexit και μπορεί να επαναλάβει την ίδια επίδοση, αφού οι δημοσκοπήσεις του δίνουν το ένα τρίτο των ψήφων, αυτών ενός λαού που απογοητεύθηκε από την αδυναμία των παραδοσιακών κομμάτων να υλοποιήσουν το Brexit.

Από την άλλη πλευρά της πολιτικής σκακιέρας, το κόμμα Change UK, που αποτελείται από αποστάτες των Εργατικών και των Συντηρητικών, λαμβάνει γύρω στο 5% των ψήφων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Αλλά η Ρέιτσελ Τζόνσον έχει πιθανότητες να κερδίσει μια έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην εκλογική της περιφέρεια, στη νοτιοδυτική Αγγλία, το Change UK έχει πολύ καλά ποσοστά. Η υποψήφια έχει το πλεονέκτημα ότι είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου και φέρει ένα γνωστό όνομα.

Είναι ένα χρόνο μικρότερη από τον Μπόρις, με τον οποίο μοιάζει και οπτικά αλλά και στην ενέργεια και στη χαρισματική προσωπικότητα.

Στο Μπαθ, υπήρξαν μερικές αναποδιές: το βίντεο της προεκλογικής της εκστρατείας σταμάτησε κάποια στιγμή στα μισά και η εισαγωγή της ομιλία της ενώπιον των φιλοευρωπαίων οπαδών τελείωσε με μια αμήχανη σιωπή. Οι βοηθοί της έσπευσαν να τη βοηθήσουν αρχίζοντας να χειροκροτούν θερμά. Η Ρέιτσελ Τζόνσον κατάφερε να προκαλέσει γέλια και χειροκροτήματα στην πρώτη προεκλογική της εμφάνιση.

Το μήνυμά της είναι απλό: το Change UK πρέπει να συνεχίσει να αγωνίζεται ακόμη κι αν βγει πληγωμένο από τις εκλογές.

"Αν το Κόμμα του Brexit τα πάει τόσο καλά όσο δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, θα ενισχύσει την κυβέρνηση στην αποστολή της να εφαρμόσει μια έξοδο από την ΕΕ χωρίς τη συμφωνία, με καταστροφικές συνέπειες", προειδοποίησε. "Θα είναι μια αποτυχία για όλους μας".

 

Δειτε Επισης

Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Αεροπλάνο της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο με 180 επιβάτες πέρασε ξυστά από drone
ΒΙΝΤΕΟ: Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα στη φυλακή στον Ισημερινό-Ένας νεκρός
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα