Εξέταση DNA στους μετανάστες που θέλουν να μπουν στις ΗΠΑ από το Μεξικό

Την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε το σχετικό πιλοτικό πρόγραμμα και ο στόχος ήταν διαπιστωθεί κατά πόσο είναι εφικτό μέσω εξετάσεων DNA να επιβεβαιωθεί η ταυτότητα των μεταναστών, που ισχυρίζονται, ότι είναι μέλη της ίδιας οικογένειας που προσπαθεί να εισέλθει στις ΗΠΑ. Ο κυριότερος στόχος, όπως μεταδίδει το CNN, είναι η αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων.

Η άμεση εξέταση (rapid DNA testing) γίνεται μέσω λήψης επιχρίσματος, ενώ κατά μέσο όρο τα αποτελέσματα της μπορούν να γίνουν γνωστά μέσα σε περίπου 90 λεπτά.

Στόχος η καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων
Ωστόσο, πριν αρχίσει το πρόγραμμα, έχει αναπτυχθεί προσωπικό της υπηρεσίας Συνοριακής Ασφάλειας (ICE) στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ, ώστε να εντοπίζει περιπτώσεις παράνομης διακίνησης ανθρώπων, αλλά και πλαστά έγγραφα.

«Συνεχίζουμε να αναλύουμε τα αποτελέσματα του DNA και ειδικότερα σε περιπτώσεις τις οποίες αξιολογούμε ότι χρίζουν περαιτέρω διερεύνησης στην όλη διαδικασία,» δήλωσε η Αλίζα Έρικς υπηρεσιακή βοηθός διευθύντρια στην αρμόδια υπηρεσία ερευνών του DHS για την συνοριακή ασφάλεια (ICE).

Η ICE έχει ενημερώσει σχετικά με το πρόγραμμα των εξετάσεων DNA τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Κέβιν ΜακΑλίναν, σύμφωνα με την Έρικς.

Σε όλη την περιοχή έχουν αναπτυχθεί συνολικά 130 στελέχη της αρμόδιας υπηρεσίας, ενώ σε διάστημα μικρότερο της μιας εβδομάδας, έχουν πραγματοποιηθεί συνεντεύξεις, με 562 οικογένειες οι οποίες διαπιστώθηκε ότι είχαν στην κατοχή τους πλαστά έγγραφα. Συνολικά εντοπίστηκαν περισσότερες από 250 ψεύτικες οικογένειες.

Πόλος έλξης για νέους μετανάστες ο χρονικός περιορισμός της κράτησης μεταναστών
Η κυβέρνηση Τραμπ υποστηρίζει ότι ο χρονικός περιορισμός της διάρκειας κράτησης των παιδιών μεταναστών μπορεί να λειτουργήσει ως πόλος έλξης για νέους μετανάστες, καθώς εγγυάται την απελευθέρωση τους, ωθώντας μερικούς από τους μετανάστες να προσποιούνται ότι είναι μέλη κάποιας μεταναστευτικής οικογένειας.

Σύμφωνα με την Έρικς, η προοπτική μιας συνέντευξης ή πιο πρόσφατα μιας εξέτασης DNA οδήγησε μερικούς από τους μετανάστες που προσποιήθηκαν ότι ανήκουν σε κάποια οικογένεια να παραδεχτούν ότι στην πραγματικότητα δεν είχαν κάποια συγγενική σχέση.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες, οι μετανάστες παραδέχτηκαν ότι δεν έχουν οικογενειακή σχέση μεταξύ τους, η ICE ανέφερε τους ενήλικους μετανάστες για την έναρξη διαδικασίας άσκησης ποινικής δίωξης εναντίον τους, ενώ παρέδωσε τους ανήλικους που αυτοί συνόδευαν για φροντίδα στις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ.

Οι πράκτορες συνέλαβαν έναν παράνομο μετανάστη από την Ονδούρα
Οι πράκτορες της υπηρεσίας επιτήρησης των συνόρων συνέλαβαν στις αρχές του μήνα, έναν άνδρα από την Ονδούρα, που προσπαθούσε να διασχίσει τον ποταμό Ρίο Γκράντε από το Μεξικό προς το Τέξας, έχοντας μαζί του ένα βρέφος ηλικίας έξι μηνών, σύμφωνα με τα έγγραφα που κατατέθηκαν σε δικαστήριο της Νότιας Περιφέρειας του Τέξας.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες ανέκριναν τον άντρα με τα στοιχεία Αμίλκαρ Γκουίζα-Ρέγες και διαπίστωσαν ότι είχε μαζί του πλαστά έγγραφα, ενώ ομολόγησε ότι το βρέφος δεν ήταν δικό του.

Η περίπτωση αυτή, χαρακτηρίστηκε ως σπάνια από την Έρικς, με δεδομένο ότι τα παιδιά που χρησιμοποιούν οι μετανάστες για να περάσουν στις ΗΠΑ και παραπλανητικά τα παρουσιάζουν ως δικά τους, είναι συνήθως, μέσης εφηβικής ηλικίας.

Πηγή: iefimerida.gr

Δειτε Επισης

Ισραηλινή διπλωματική επίθεση κατά του Ιράν-Κάλεσμα σε 32 χώρες να επιβάλουν κυρώσεις
Απαντά στο Ισραήλ ο Ραΐσι-«Το Ιράν θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια ενάντια στα συμφέροντά του»
Το Τελ Αβίβ διαβεβαίωσε τις αραβικές χώρες ότι η απάντησή του στο Ιράν δεν θα τις βάλει σε κίνδυνο
Ασφυκτική πίεση στο Ισραήλ να μην χτυπήσει το Ιράν-Η σύγκριση των δύο στρατών, τα drone και τα πυρηνικά
Τρομοκρατική ενέργεια η επίθεση σε εκκλησία στο Σίδνεϊ-Δεκαπεντάχρονος ο δράστης
Νετανιάχου: Η ανταπόδοση της επίθεσης του Ιράν πρέπει να είναι έξυπνη, θα προειδοποιήσουμε τις ΗΠΑ
Δεκαπεντάχρονος ο δράστης που επιτέθηκε με μαχαίρι σε ιερέα στο Σίδνεϊ
Νέο βίντεο από τη στιγμή που οι Φρουροί της Επανάστασης εκτοξεύουν drones και πυραύλους
Μήνυμα στο Ιράν από τον Αρχηγό του Ισραηλινού στρατού-«Θα λάβει την απάντηση που πρέπει»
«Το Ισραήλ θα ανταπαντήσει στο Ιράν»-Ανάμεσα στους στόχους εργοστάσιο και σχέδιο εκτεταμένης κυβερνοεπίθεσης