Παρατείνουν την εντολή συμβουλευτικής αποστολής της ΕΕ στην Ουκρανία οι ΥΠΕΞ

Το Συμβούλιο  των κρατών μελών της ΕΕ, που συνεδριάζει σήμερα σε σύνθεση Υπουργών Εξωτερικών αποφάσισε να παρατείνει την εντολή της συμβουλευτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUAM) στην Ουκρανία έως τις 31 Μαΐου 2021. Ενέκρινε επίσης προϋπολογισμό ύψους 54 εκατ. ευρώ για τα επόμενα δύο έτη, ήτοι αύξηση άνω του 25%· η αύξηση αυτή απηχεί την εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων της αποστολής, μεταξύ άλλων μέσω της δημιουργίας δεύτερης κινητής μονάδας που πρόκειται να αναπτυχθεί στα ανατολικά και νοτιοανατολικά της Ουκρανίας.

Η αποστολή EUAM Ukraine είναι μια άοπλη, μη εκτελεστική, μη στρατιωτική αποστολή με γενικό επιτελείο στο Κίεβο και τοπικά γραφεία στις πόλεις Λβιβ, Χάρκιβ και Οδησσό. Επίσης, εκτελεί έργα σε ολόκληρη τη χώρα. Συστάθηκε στις 22 Ιουλίου 2014. Τέθηκε σε επιχειρησιακή λειτουργία την 1η Δεκεμβρίου 2014 και επί του παρόντος διαθέτει ομάδα άνω των 300 ατόμων.

Ο γενικός στόχος της αποστολής EUAM Ukraine είναι να βοηθήσει την Ουκρανία να αναπτύξει βιώσιμες, αξιόπιστες και αποτελεσματικές υπηρεσίες ασφαλείας που να ενισχύουν το κράτος δικαίου, με απώτερο σκοπό την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των Ουκρανών πολιτών στις μη στρατιωτικές υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας τους. Η αποστολή υποστηρίζει τη μεταρρύθμιση του τομέα της μη στρατιωτικής ασφάλειας, από κοινού με την αστυνομία, άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου και τον δικαστικό τομέα, ιδίως την εισαγγελική αρχή.

Η αποστολή παρέχει στρατηγικές συμβουλές στις ουκρανικές αρχές και τις υποστηρίζει μέσω επιχειρησιακών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης.

Η αποστολή έχει πέντε προτεραιότητες:
1) διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού,
2) ποινική έρευνα,
3) δημόσια τάξη,
4) κοινοτική αστυνόμευση και
5) οριοθέτηση αρμοδιοτήτων.

Επικεντρώνεται επίσης σε τρία εγκάρσια ζητήματα: ανθρώπινα δικαιώματα και διάσταση του φύλου, καταπολέμηση της διαφθοράς και χρηστή διακυβέρνηση. Για παράδειγμα, η EUAM Ukraine συνδράμει στην υλοποίηση μιας νέας προσέγγισης της δημόσιας τάξης, και ασκεί αυτή τη στιγμή συμβουλευτικό ρόλο στη μεταρρύθμιση της υπηρεσίας ασφαλείας και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, με βάση τον νόμο για την εθνική ασφάλεια που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2018.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στρατηγικές προστασίας των παιδιών στην ΕΕ προτείνει στα κράτη μέλη η Κομισιόν
Μπορέλ: Το Ισραήλ να διασφαλίσει προστασία εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις
Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο Χίτλερ της εποχής μας
Δήμαρχος στη Γαλλία απαγορεύει την κυκλοφορία ασυνόδευτων ανήλικων κάτω των 13 ετών
BINTEO: Άλλο ένα περιστατικό για τη Boeing-Αεροσκάφος έχασε τον τροχό του κατά την απογείωση
Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν ξανά τη βόρεια Γάζα-Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι Παλαιστίνιοι
Ο στρατός του Ισραήλ απορρίπτει τους ισχυρισμούς για ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
«Θα σε σκοτώσω»-Μαθητής γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση
Αυτό είναι το σχέδιο του ισραηλινού στρατού για την εισβολή στη Ράφα
Η Έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραγνωρίζει εθνικές στρατηγικές, υποστηρίζει το ΥΠΕΞ της Ελλάδας