Δεν παραδίδει «σε καμία περίπτωση» στις αρχές της Βενεζουέλας το Λόπεζ η Ισπανία

Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι δεν θα παραδώσει «σε καμία περίπτωση» στις αρχές της Βενεζουέλας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπεζ, ο οποίος έχει καταφύγει στην οικία του Ισπανού πρεσβευτή στο Καράκας και του οποίου έχει ζητήσει τη σύλληψη το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Η κυβέρνηση «δεν εξετάζει σε καμία περίπτωση να παραδώσει τον Λεοπόλδο Λόπεζ στις αρχές της Βενεζουέλας ούτε να τον αναγκάσει να φύγει από την οικία του πρεσβευτή», ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση αυτή εκδόθηκε μετά τη συνάντηση του Ισπανού πρεσβευτή με τον υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα. Η Μαδρίτη επεσήμανε ότι επιθυμεί να βρεθεί «μια λύση το συντομότερο δυνατό», όμως υπενθύμισε ότι βάσει του διεθνούς δικαίου οι διπλωματικές οικίες δεν μπορούν να παραβιαστούν και απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραδώσει τον αντιπολιτευόμενο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας εξέδωσε χθες ένταλμα σύλληψης εναντίον του ηγέτη της αντιπολίτευση με την αιτιολογία ότι παραβίασε τη δικαστική εντολή του 2017 με την οποία είχε τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό.

Την Τρίτη ο Λόπεζ έφυγε από το σπίτι του στο Καράκας και εμφανίστηκε δίπλα στον Χουάν Γκουαϊδό, τον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο της χώρας, σε μια κινητοποίηση εναντίον του Νικολάς Μαδούρο. Αργότερα την ίδια ημέρα κατέφυγε στην πρεσβεία της Ισπανίας μαζί με τη σύζυγό του Λίλιαν Τιντόρι και την κόρη τους όταν φάνηκε ότι η εξέγερση που σχεδίαζε ο Γκουαϊδό θα αποτύγχανε.

Στις δηλώσεις που έκανε από την οικία του Ισπανού πρεσβευτή ο Λόπεζ επεσήμανε χθες ότι η απόπειρα αυτή εξέγερσης «αποτελεί μέρος μιας διαδικασίας, είναι ένα ρήγμα το οποίο θα μετατραπεί σε μεγαλύτερο ρήγμα και τελικά θα προκαλέσει την κατάρρευση του φράγματος».

«Η πτώση έχει ξεκινήσει» για το καθεστώς της Βενεζουέλας και «πρόκειται για μια διαδικασία χωρίς επιστροφή», τόνισε ο ίδιος, διαβεβαιώνοντας ότι «υπάρχει περισσότερη κίνηση στον στρατιωτικό τομέα».

Ο 48χρονος Λόπεζ συνελήφθη το 2014 και καταδικάστηκε σε σχεδόν 14 χρόνια κάθειρξη για την υποκίνηση βίαιων διαδηλώσεων εναντίον του Μαδούρο στις οποίες σκοτώθηκαν 43 άνθρωποι.

Αφού πέρασε τρία χρόνια στη φυλακή ο ιδρυτής του κόμματος Λαϊκή Βούληση, του Χουάν Γκουαϊδό, τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό.
 
Πηγή: ΑΠΕ
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα
«Οι ΗΠΑ δεν διαβίβασαν στη Ρωσία όλα τα στοιχεία για την προετοιμασία της τρομοκρατικής στη Μόσχα»
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας
Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών